Ζωηφόρος

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3,

Τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Οι πρώτες αντιδράσεις

***

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3

Υπουργείο Παιδείας: «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται

η έννοια του μονόωρου μαθήματος»!

Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου: Το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Νέου Λυκείου

***

Μετά τους πρόωρους ενθουσιασμούς, ο έντονος προβληματισμός, οι αντιδράσεις

και η αγωνιστική διάθεση

Πάρε και συ βρε κακομοίρη μια ώρα Θρησκευτικά

για να μη κλαις και για να μη μιλάς!

Να λες κι ευχαριστώ

που δε σε έσβησα απ΄ το πρόγραμμα εντελώς!

(Σχόλιο ιστοσελίδας: Γιατί άραγε να υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση

ότι κάποιοι κάπως έτσι σκέφθηκαν και έπραξαν

όσον αφορά τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο;

Γιατί άραγε να υπάρχει η αίσθηση της απαξίωσης και του εμπαιγμού

του θεολογικού κόσμου και του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο;)

*** 

«Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος»!!!!!!!!!!

Το κείμενο της παρουσίασης του Νέου Λυκείου που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας περιέχει πολλές αναφορές που αποδεικνύουν προχειρότητα αλλά και την πρόθεση στοχευμένης υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Σχολιάζουμε προς το παρόν τρία μόνο σημεία του κειμένου αυτού:

1. Αναφέρει το κείμενο: «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος, κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην πράξη». Μόνο που αμέσως μετά στο σχέδιο του Νέου Λυκείου το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη είναι μονόωρο!... Αν θέλει το υπουργείο να είναι πιστό σε όσα το ίδιο λέει, πρέπει άμεσα να μετατρέψει και τα Θρησκευτικά της Β΄ Λυκείου σε δίωρο μάθημα ώστε τότε πραγματικά «Στο Νέο Λύκειο» να μην «υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος».

2. Αναφέρει το κείμενο: «Στις (Β' και Γ' Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ». Αναπτύσσεται μάλιστα και στο υπόλοιπο κείμενο η λογική ότι με αυτά τα μαθήματα εμβάθυνσης καλύπτονται οι ανάγκες για φροντιστήριο των μαθητών! Ας μην σχολιάσουμε πόσο αληθινό είναι κάτι τέτοιο. Ξεχνά όμως όπως φαίνεται το Υπουργείο ότι μαζί με τα «μαθήματα εμβάθυνσης» υπάρχουν στα επιλεγόμενα και τα Θρησκευτικά (στη Γ΄ Λυκείου). Ή μήπως και το Υπουργείο εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι κανείς μαθητής δεν θα επιλέξει τα Θρησκευτικά στη Γ΄ Λυκείου, ακριβώς γιατί επιδίωξή του θα είναι η είσοδος στο πανεπιστήμιο, στόχος για τον οποίο βοηθά η εμβάθυνση στα μαθήματα που θα εξετάζεται πανελλαδικά. Ουσιαστικά στο παραπάνω κείμενο το Υπουργείο ομολογεί ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου ισοδυναμεί με πλήρη κατάργησή του.

3. Αναφέρει το κείμενο: «Ο Μαθητής γίνεται συνειδητός Έλληνας Πολίτης του κόσμου. Με γνώση και υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μαθαίνει να ζει και προοδεύει μέσα στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα και έξω από την χώρα». Πολύ ωραία. Και προφανώς η διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Ιστορίας σε όλες τις τάξεις συμβάλλει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Μόνο που το Σύνταγμα προβλέπει και την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης, την οποία το Υπουργείο υποβαθμίζει. Γιατί αλήθεια πιστεύουν στο Υπουργείο ότι το σχέδιό τους για το Νέο Λύκειο δεν θα κριθεί αντισυνταγματικό σε ότι αφορά τις προβλέψεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών;

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/blog-post_2403.html

***

Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου: Το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Νέου Λυκείου

Το esos.gr ορθά σημειώνει ότι "Τα Θρησκευτικά (ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ) είναι το μοναδικό μάθημα που θα διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως και στις δύο κατευθύνσεις στη Β Λυκείου από 2 που διδάσκεται σήμερα. Στην Α Λυκείου θα διδάσκεται(όπως μέχρι τώρα συμβαίνει) δύο ώρες εβδομαδιαίως".

 Στη Γ΄ταξη μετατρέπεται όμως σε επιλεγόμενο μέσα σε ένα πλαίσιο που το καθιστά "επιλεγόμενο το οποίο κανείς δεν θα επιλέγει".

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/blog-post_7247.html

***

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3

Ας ξεκινήσουμε με το τι ισχύει σήμερα.

Η Γυμναστική είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διδάσκεται συνολικά για 5 ώρες εβδομαδιαίως (2 στην Α΄, 2 στην Β΄, 1 στην Γ΄). Μάλιστα στο β΄ τετράμηνο μειώνεται στην Α΄ τάξη η Γυμναστική από 2 ώρες σε 1 (η άλλη ώρα δίνεται στο ΣΕΠ).

Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διδάσκεται συνολικά για 5 ώρες εβδομαδιαίως (2 στην Α΄, 2 στην Β, 1 στη Γ)

Στο σημερινό λύκειο λοιπόν το σκορ είναι ισόπαλο: Γυμναστική - Θρησκευτικά: 5-5

Στο Νέο Λύκειο τώρα...

Η Γυμναστική είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις. Συνολικά λοιπόν 6 ώρες υποχρεωτική Γυμναστική.

Τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για 2 ώρες στην Α΄ τάξη και για 1 στη Β΄ τάξη. Περιττό να σημειωθεί ότι οι 2 ώρες επιλεγόμενου μαθήματος στη Γ΄ τάξη ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν αφού οι μαθητές θα επιλέγουν την «Εμβάθυνση» στα μαθήματα που θα δίνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνολικά λοιπόν 3 ώρες υποχρεωτικά Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο.

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3

Και δύο εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί η Γυμναστική αυξάνεται στη Γ΄ Λυκείου από 1 ώρα σε 2 και τα Θρησκευτικά ουσιαστικά καταργούνται με τη μετατροπή τους σε επιλογής; Είναι σαν να πηγαίνει η 1 ώρα των Θρησκευτικών στη Γυμναστική. Εύκολη, δίκαιη και άμεση λύση για την Γ΄ Λυκείου η διατήρηση τουλάχιστον του μέχρι σήμερα καθεστώτος (1 ώρα Θρησκευτικά και 1 ώρα Γυμναστική).

2. Στη Β΄ Λυκείου γιατί ειδικά το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται μονόωρο ενώ όλα τα άλλα μαθήματα είναι τουλάχιστον δίωρα (και άνω); Αυτή η μία (1) ώρα είναι το «Λύκειο ουσίας» στο οποίο οι μαθητές «εμβαθύνουν» όπως δήλωσαν σήμερα τα στελέχη του Υπουργείου; Δίκαιο, απλό και λογικό αίτημα η δίωρη διδασκαλία των Θρησκευτικών στη Β΄ Λυκείου όπως προβλέπεται και για τα άλλα μαθήματα (Ιστορία, Βιολογία ή Επιστήμη υπολογιστών, Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης, Φυσική Αγωγή).

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/6-3.html

***

ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΩ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 - ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Γράφει ο ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

Τελικά πρυτάνευσε η λογική της μη σύγκρουσης με την Διοικούσα Εκκλησία. Έτσι το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο κέρδισε μια πρώτη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο, αφού και πάλι βγαίνει "πληγωμένο" διότι

είναι ασαφές για το αν θα ισχύει στην Α και Β Λυκείου το καθεστώς των απαλλαγών και αν ναι, για ποιους.

Μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας στη Β Λυκείου από 2 σε 1 ώρα.

Έγινε μάθημα επιλογής στη Γ Λυκείου.

Άρα,  κανείς Θεολόγος δεν θα συμπληρώνει υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας σε μία μόνο Σχολική Μονάδα.

Όλα παίχτηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν έντονες. Η γραμμή που οι σκληροπυρηνικοί του Υπουργείου ήθελαν να ακολουθηθεί ήταν η μετατροπή των Θρησκευτικών σε επιλογής μάθημα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Μια άλλη πρόταση, που φάνηκε να κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό, ήταν να είναι υποχρεωτικό στην Α Λυκείου και επιλογής στις Β και Γ. Μάλιστα, η τελευταία αυτή πρόταση διέρρευσε και μέχρι και σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε από έγκριτες εφημερίδες και αξιόπιστους δημοσιογράφους, όπως ο πρύτανις του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ κ. Απόστολος Λακασάς, ο οποίος αρθρογραφεί στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και έδωσε ως είδηση, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της υπουργού, ότι τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α και επιλογής στις Β και Γ Λυκείου. Συνεπώς ποιός διέψευσε ποιόν;

Τα πράγματα είναι απλά. Το υπουργείο "έβαλε νερό στο κρασί του" και υποχώρησε λίγο, προκειμένου να συγκεράσει δύο αντίθετες τάσεις, δηλαδή τόσο αυτή της Επίσημης Εκκλησίας, για την οποία θα ήταν "αιτία πολέμου" η πλήρης απαξίωση προς το μάθημα, όσο και εκείνη, που ως πηγή εκπόρευσης είχε την επιτροπή διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα σπουδών (κυρίως Διευθυντές Σχολείων), οι οποίοι εισηγούνταν την μετατροπή του μαθήματος από υποχρεωτικό σε προαιρετικό στο Λύκειο. Γι' αυτό, λοιπόν, μέχρι τέλους (στο παρά πέντε της συνέντευξης τύπου) δεν ήταν ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με τα Θρησκευτικά.

Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να μην εξάρει το αγωνιστικό φρόνημα πολλών εκπαιδευτικών θεολόγων,  θεολογικών φορέων, εκκλησιαστικών οργανώσεων, αρχιερέων, ιερέων και καθηγητών Πανεπιστημίου, η γραφίδα των οποίων, αλλά και η βροντώδης διαμαρτυρία τους, θορύβησαν το υπουργείο να μην τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και προβλημάτισε, επίσης, την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να αναλογιστεί το δυσβάστακτο πολιτικό κόστος στο ήδη βεβαρυμένο και καταθληπτικό ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/03/blog-post_9212.html

***

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: "Να παραμείνει το μάθημα 2ωρο (και) στη Β΄ Λυκείου"

- Μπορούμε να πείσουμε το Υπουργείο!

Σίγουρα οι εξελίξεις για το μάθημά μας στο νέο Λύκειο είναι θετικές καθόσον διατηρείται το 5ωρο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με το 3ωρο υποχρεωτικό (A΄ και Β΄ Λυκείου) και ένα  2ωρο επιλεγόμενο (Γ΄ Λυκείου). Σίγουρα θα μπορούσαν να΄ ναι και θετικότερες, αν π.χ. παρέμενε υποχρεωτικό και στη Γ΄ Λυκείου, εν πάση περιπτώσει, όμως, μετά τις πολλαπλές πιέσεις και την αμφισβήτηση που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια το μάθημα (π.χ. με την εγκύκλιο του Αυγούστου του 2008 περί απαλλαγών) θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις εξελίξεις κατ΄ αρχήν ικανοποιητικές, λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε, όπως γράψαμε χθες, το πλαίσιο της σχετικής πρότασης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.   

Ο αγώνας, όμως, θα πρέπει να συνεχισθεί! Ασφαλώς ικανοποιεί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας και του 2ωρου στην Α΄ Λυκείου, ασφαλώς και ικανοποιεί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας στη B΄ Λυκείου, όμως, δεν μπορεί να κατανοηθεί η μείωση της διδασκαλίας του (στη Β΄ Λυκείου) από τις δύο (2)  στην μία (1) ώρα όταν μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες (οι οποίες μάλιστα έγιναν ρεπορτάζ, π.χ. στην έγκυρη εκπαιδευτική πύλη “Esos.gr” (http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12175:oi-allages-stin-a-kai-b-likeiou-olo-to-sxedio-tou-ippaideias-mono-sto-esos&Itemid=1796), η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας είχε συμφωνήσει να παραμείνει  2ωρο το μάθημα – και – στη Β΄ Λυκείου.

Νομίζουμε ότι, ως κλάδος, μπορούμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να αναθεωρήσει αυτή την επί μέρους απόφασή της και να διατηρήσει το 2ωρο (και) στη Β΄ Λυκείου προκειμένου να μπορέσει το θρησκευτικό μάθημα - και μάλιστα υπό τη νεωτερική του εκδοχή, ως "Θρησκεία και Κόσμος" - να αναδείξει με ευχέρεια τη παιδαγωγική και γνωσιακή του αξία συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά  στη πραγμάτωση του οράματος για ένα σχολείο ανοικτών οριζόντων του 21ου αιώνα.

Σήμερα, Πέμπτη, 31/3/2011 η συνολική πρόταση του υπ. Παιδείας κατατίθεται για περαιτέρω επεξεργασία στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεπώς μπορούμε, ως κλάδος, και στο πλαίσιο ενός αρραγούς μετώπου να πιέσουμε το υπουργείο να σταθμίσει τη τελική επιλογή του στη βάση των απολύτως τεκμηριωμένων προτάσεων που έχει συντάξει  το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (βλ http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4625) και να επανακαθορίσει τη σχετική του απόφαση ορίζοντας (και) το μάθημα της Β΄ Λυκείου ως 2ωρο.

Ο αγώνας, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχισθεί! Με κεντρικό αίτημα τώρα τη διατήρηση του μαθήματος ως 2ωρου (και) στη B’ Λυκείου – μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί μπορούμε να πείσουμε! Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, οι Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων, οι επιστημονικοί φορείς των θεολόγων της εκπαίδευσης (ΠΕΘ, “ΚΑΙΡΟΣ”) και, φυσικά, η Εκκλησία μας (όπως, ασφαλώς, και κάθε θρησκευτική κοινότητα της χώρας μας) μπορούν – και πρέπει - να αρθρώσουν τον λόγο τους τώρα! 

Πηγή: http://religiousnet.blogspot.com/2011/03/2.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel