Ζωηφόρος

Επιστολή του Παραρτήματος της ΠΕΘ Ν. Τρικάλων για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο,

Επιστολή του Παραρτήματος

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων

για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Παράρτημα Νομού Τρικάλων

Κονδύλη & Σολωμού

42100 ΤΡΙΚΑΛΑ

Τηλ. 24310 26549

Τρίκαλα 14/3/2011

Αριθμ. Πρωτ: 3

Προς

Την κ. Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Άννα Διαμαντοπούλου

Κυρία Υπουργέ,

Οι Θεολόγοι του νομού Τρικάλων παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό τα σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για το προτεινόμενο από την επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας «Σχέδιο» του νέου Λυκείου, το οποίο υποβαθμίζει και ουσιαστικά εξοβελίζει από το σχολείο το Μάθημα των Θρησκευτικών.

Αφού συζητήσαμε, κατά τη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2011, τα σχετικά δημοσιεύματα για το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων του νέου Λυκείου, αποφασίσαμε  ομόφωνα  τα εξής:

1. Το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρα 3 και 16, ο Νόμος 1566/85, ο Νόμος 590/77, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 3356/1995 και 2076/1998 καθορίζουν το χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, το ορθόδοξο περιεχόμενό του, την υποχρεωτικότητά του και τις ελάχιστες ώρες διδασκαλίας –δύο την εβδομάδα.

2. Ο εξοβελισμός (με τη μορφή του επιλεγόμενου) του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με το «Σχέδιο Προγράμματος για το Νέο Λύκειο» που διέρρευσε στον τύπο, είναι εκτός από αντιεπιστημονικός και αντισυνταγματικός. Το Σύνταγμά που ακόμα ισχύει ορίζει σαφώς στο άρθρο 16, παρ. 2 ότι: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Πώς θα γίνει όμως αυτό πράξη με το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμισμένο, περιθωριοποιημένο, επιλεγόμενο και θρησκειολογικό;

3. Η σχεδιαζόμενη διάκριση των μαθημάτων  σε υποχρεωτικά και επιλεγόμενα είναι παιδαγωγικά απαράδεκτη,  γιατί εκτός του ότι το Λύκειο είναι βασική βαθμίδα εγκυκλοπαιδικής και γενικής παιδείας, η ρύθμιση θα δημιουργήσει «πελατειακές» σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

4. Για ποια καταπολέμηση της παραβατικότητας των νέων θα μιλά η Ελληνική Πολιτεία όταν δεν φροντίζει για την πνευματική και ηθική υποστήριξη των νέων; Το Ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών είναι απαραίτητο, γιατί συντελεί και στη σωστή διάπλαση της προσωπικότητας των νέων της λυκειακής ηλικίας.

5. Ελπίζοντας ότι η τελική απόφαση του Υπουργείου θα περιλαμβάνει μαθήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μας συνέχειας και στηρίζουν αξίες και παραδόσεις του λαού μας, περιμένουμε στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, το μάθημα των Θρησκευτικών  να παραμείνει στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Για το ΔΣ της Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων

Ο Πρόεδρος

Ιερεύς Απόστολος Μανώλης

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel