Ζωηφόρος

π. Γεώργιος Μεταλληνός για το μάθημα των θρησκευτικών,

π. Γεώργιος Μεταλληνός:

«το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται στην παιδεία,

διότι είναι υποδηλωτικό της ταυτότητός μας».

«Ελληνισμός και Ορθοδοξία στο σύγχρονο κόσμο» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων του Νομού Μαγνησίας.

«Ελληνισμός χωρίς Ορθοδοξία δεν είναι μόνο ανύπαρκτος, αλλά είναι και καταδικασμένος να πεθάνει», επεσήμανε ο π. Γεώργιος, υπογραμμίζοντας ότι «επιβεβαιώνεται ιστορικά ο ακατάλυτος σύνδεσμος των δύο παραπάνω μεγεθών, αλλά το ερώτημα είναι όχι μόνο πως θα συνεχιστεί αυτή η σχέση, αυτός ο σύνδεσμος, αλλά και πως θα αντιμετωπίσουν τις τρομερές και ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας».

Ανέφερε ότι «η πολιτιστική και πνευματική παράδοση που έχουμε, μας δίδει την δυνατότητα να είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο, αλλά συγχρόνως να διατηρούμε και την δική μας ενότητα στον κόσμο», προσθέτοντας πως αυτό «είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Πώς θα διατηρηθεί αυτή η ενότητα μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Όχι μόνο για μας, αλλά και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα».

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στην σύγχρονη εποχή της κρίσης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι «η θετική επίδραση της κρίσεως σε όποια έκταση, είναι η πρόκληση. Εφόσον υπάρχει πρόκληση καλούμεθα ή να αντιδράσουμε με τον παραδοσιακό μας τρόπο, δηλαδή συνεχίζοντας την παράδοσή μας ή αν δεν αντιδράσουμε, θα πεθάνουμε».

Παράλληλα προσέθεσε ότι «εκείνοι οι οποίοι αρνούνται εκ των προτέρων την Αγιοπατερική παράδοση, χάνουν τα δύο τρίτα του πολιτισμού μας. Όποιος γνωρίζει ολόκληρη την παράδοσή μας», κατέληξε, «βλέπει ότι τα δύο αυτά μεγέθη, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, είναι αδιαίρετα μεταξύ τους».

Στην εκδήλωση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι για μας ευλογία η παρουσία του π. Γεωργίου στην πόλη μας» ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Πασιάς σημείωσε ότι «μπορεί να μας δώσει ευκαιρίες να προσανατολιστούμε και να προβληματιστούμε πάνω στα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία».

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ανέπτυξε με σαφήνεια τις θέσεις του ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, καθιστώντας σαφές ότι «το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται στην παιδεία, διότι είναι υποδηλωτικό της ταυτότητός μας».

με πληροφορίες από ρεπορτάζ του ΓΛ.ΥΔΡ. στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» (05.03.2011)

πηγή: http://www.anagrafes.com/diafora-nea/ekklisiastika/1679-omilia-pgeorgiou-metallinou-sto-bolo

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel