Ζωηφόρος

ΛΓ' Θεολογικό Συνέδριο Π.Ε.Ε.Θ. Κύπρου-Χαιρετισμοί,

ΛΓ' Θεολογικό Συνέδριο Π.Ε.Ε.Θ. Κύπρου

Χαιρετισμοί του Αρχιεπισκόπου και του Προέδρου της Κύπρου

***

Χαιρετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Αγαπητοί μας Θεολόγοι, Χριστός Ανέστη!

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση απευθύνουμε, επ’ ευκαιρία του τριακοστού τρίτου (ΛΓ΄) Θεολογικού Συνεδρίου της Π.Ε.Ε.Θ., εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς όλους σας, και στα δικά σας πρόσωπα, προς όλους τους Θεολόγους-Καθηγητές της νήσου μας. Να είστε βέβαιοι ότι η Εκκλησία, και εμείς ο ίδιος προσωπικά, αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο σας και εκτιμούμε την πολύμορφη προσφορά σας. Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι είστε όλοι στενοί συνεργάτες της Εκκλησίας στο πνευματικό και ιεραποστολικό της έργο. Γι’ αυτό και δίκαια και επάξια σας εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί το θέμα του Συνεδρίου σας -"Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ"- έχει μια διαχρονική σημασία και αξία. Και τούτο, γιατί ο Εθελοντισμός αυτός, ως έμπρακτη έκφραση αγάπης και προσφοράς, έχει πάντοτε διαχρονική σημασία και αξία. Άλλωστε, ο χριστιανός δεν στέκεται -δεν πρέπει να στέκεται- στη φιλολογία της αγάπης. Αντίθετα, έχοντας υπόψη ότι «ἡ πίστις, ἐάν μή ἔργα ἔχῃ, νεκρά ἐστι καθ’ ἑαυτήν» (Ἰακ. β΄, 17), επιδιώκει να εκφράσει τον εσωτερικό του εθελοντισμό κυρίως με έργα αγάπης. Και ως Χριστιανοί ξέρουμε καλά ότι ο πιο τέλειος Εθελοντής είναι ο «ἐπί σταυροῦ κρεμάμενος» για χάρη όλης της ανθρωπότητας Κύριός μας.

Βεβαίως, στο σύντομο αυτό Χαιρετισμό μας δεν είναι δυνατό να αναλύσουμε εις βάθος το σπουδαίο κεφάλαιο του Εθελοντισμού, και μάλιστα του Εθελοντισμού ως Εκκλησιαστικής εμπειρίας. Τούτο θα γίνει ασφαλώς από τους αγαπητούς Εισηγητές του Συνεδρίου, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Ησαΐα, την Ευρωβουλευτή Κυρία Ελένη Θεοχάρους και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ε.Ε.Θ. και Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Εθελοντισμού κ. Σταύρο Ολύμπιο.

Από τη δική μας μεριά, και με πολλή συντομία υπογραμμίζουμε ότι ό,τι σπουδαίο και μεγάλο και υπέροχο έγινε στον κόσμο, τούτο υπήρξε καρπός και προϊόν του Εθελοντισμού. Του ευγενούς και θεάρεστου Εθελοντισμού, που φτάνει μέχρι και την αυτοθυσία. Και εδώ ακριβώς να τονίσουμε, πρέπει, ότι ο μέγας και μοναδικός Εθελοντής, που αποτελεί και το αιώνιο πρότυπο για όλους μας, είναι «ὁ ὑπέρ τοῦ κόσμου σφαγείς ἑκουσίως Υἱός τοῦ Θεοῦ». Είναι ο Χριστός, ο Οποίος υπηρέτησε τον κόσμο και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά όσο κανείς άλλος, ανεβαίνοντας, για τη δική μας σωτηρία, στο σταυρό!

Να πούμε, όμως, και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: Το σημερινό σας Συνέδριο, αγαπητοί μας Θεολόγοι, αποτελεί και πρόσκληση, και πρόκληση μαζί, για συνεχή συστράτευση και διακονία στο ευλογημένο έργο του Εθελοντισμού. Γενικά, ζούμε σε μια εποχή, που χαρακτηρίζεται για την αντιφατικότητα, την αλλοτρίωση και τον άκρατο καταναλωτισμό της. Η οικονομική κρίση, ο φόβος του πολέμου, τα πυρηνικά, το άγχος, η ένταση, η ανασφάλεια, ο χουλιγκανισμός, η αναρχία, η τρομοκρατία, η ανομβρία, η πείνα, η εξαθλίωση, η δυστυχία, η μόλυνση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η λαθρομετανάστευση, η εκμετάλλευση -σεξουαλική, εργασιακή κλπ.- ανθρώπου από άνθρωπο, το AIDS, τα ναρκωτικά και άλλα πολλά συνθέτουν και συναποτελούν τα γνωρίσματα των ημερών μας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι άνθρωποι ζουν στα απρόσωπα κτίρια και διαμερίσματα και κινούνται στην ανωνυμία. Καταντούν, έτσι, άγνωστοι μεταξύ τους, μοναχικοί και αβοήθητοι. Αναμφίβολα, υπάρχουν και σήμερα -και στον τόπο μας και στο εξωτερικό- εκείνοι που λιμοκτονούν και έχουν ανάγκη λίγο ζεστό φαγητό. Συντριπτικά, όμως, περισσότεροι είναι εκείνοι, που αναζητούν την ανθρώπινη επικοινωνία και ποθούν να συναντήσουν ένα συνάνθρωπό τους, που θα τους αγκαλιάσει με την αληθινή του αγάπη, αλλά και θα τους στηρίξει και θα τους ενισχύσει στις δυσκολίες και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Εθελοντισμός αποτελεί για όλους μας στάση ζωής και όραμα ουσίας, προπάντων δε αναπόσπαστο μέρος των πνευματικών μας ανησυχιών και προβληματισμών για έναν καλύτερο και ευτυχέστερο κόσμο, τον οποίο θα χαρακτηρίζει η ανθρωπιά και η χριστιανική αγάπη.

Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, η γνήσια και αληθινή έκφραση του Εθελοντισμού επιτυγχάνεται κατά τρόπο άριστο και τέλειο μόνο όταν, ως Χριστιανοί, αφήνουμε τις σκέψεις και τις καρδιές μας να διαποτίζονται και να κατευθύνονται από τον ευαγγελικό λόγο. Άλλωστε, ο Θεός είναι η πηγή όλων των αξιών και αρετών. Στον Ουράνιο Πατέρα έχουν το θεμέλιό τους όλες οι αξίες. Όταν, επομένως, αναφερόμαστε στον Θεό, τότε αναφερόμαστε συγχρόνως και σε όλες τις αξίες, ανάμεσά τους και στην αξία του Εθελοντισμού. Κατά συνέπεια, ως Χριστιανοί, που βιώνουμε τον Εθελοντισμό ως Εκκλησιαστική εμπειρία, καλούμαστε καθημερινά να συνδέουμε όλο και περισσότερο τους εαυτούς μας με τον Θεό. «Ὅσοι γάρ Πνεύματι Θεοῦ ἄγονται, οὗτοί εἰσιν υἱοί Θεοῦ... Αὐτό τό Πνεῦμα συμμαρτυρεῖ τῷ πνεύματι ἡμῶν ὅτι ἐσμέν τέκνα Θεοῦ... συγκληρονόμοι δέ Χριστοῦ» (Ρωμ. η΄, 14-17). Καταληκτικά, αν σήμερα ο Εθελοντισμός αποτελεί το μεγάλο αίτημα της σύγχρονής μας κοινωνίας, τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο το πνευματικό χρέος για εθελοντική προσφορά όλων, και μάλιστα όλων εμάς, οι οποίοι έχουμε ως πρότυπο και υπόδειγμά μας τον Κύριο.

Ευχαριστούμε, και πάλι, και συγχαίρουμε θερμά τους τρεις εκλεκτούς Εισηγητές του Συνεδρίου, για τη μεγάλη τους συμβολή. Ευχαριστούμε, ακόμη, και συγχαίρουμε και το Αξιότιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Ε.Θ. για την ωραία πρωτοβουλία του να διοργανώσει το σημερινό Συνέδριο, προς το οποίο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Τελειώνοντας, ευχόμαστε όπως ο Αναστάς Χριστός χαρίζει σε όλους σας πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυσή Του, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον να καταθέτετε, με τη ζωή και τα έργα σας, έντιμη τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης, προς δόξα του Τριαδικού μας Θεού. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον

+ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

***

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

στο ΛΓ΄ Θεολογικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.)

Μακαριότατε, πανιερότατοι, σεβαστό ιερατείο, κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ.Σ. της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.), αγαπητοί σύνεδροι,

Η εκπροσώπηση, σε κορυφαίο επίπεδο, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στο 33ο Θεολογικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (Π.Ε.Ε.Θ.), με θέμα «Ο εθελοντισμός ως εκκλησιαστική εμπειρία», είναι δηλωτική του ενδιαφέροντος της πολιτείας για θέματα που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και την εκπαίδευση ειδικότερα, μιας και η προβολή και προώθηση του εθελοντισμού αποτελεί στόχο υπό έμφαση κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η ενασχόληση ενός επιστημονικού κλάδου, όπως αυτός των Θεολόγων, με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας αποτελεί, ασφαλώς, συμβολή στην κοινή προσπάθεια στήριξης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ή παροχής εθελοντικής προσφοράς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Από την άποψη αυτή δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους.

Μαζί με τον χαιρετισμό αυτό, τον οποίο με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για να απευθύνω, θα ήθελα να απονείμω συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και γενικά τον κλάδο των Θεολόγων, για την επιλογή, τόσο του συγκεκριμένου θέματος όσο και των διακεκριμένων εισηγητών. Η πορεία στον χώρο του Εθελοντισμού του πανιερότατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, μέσω της Ιεράς Μονής Κύκκου παλαιότερα και της Επισκοπής του στις μέρες μας, είναι γνωστή στο παγκύπριο και όχι μόνο. Η αθόρυβη εθελοντική εργασία του π. Αντωνίου Παπανικολάου και του συλλόγου «Η Κιβωτός του Κόσμου», στην καρδιά της Αθήνας, αποτελεί επίσης διαρκές σεμινάριο Εθελοντισμού. Αλλά και ο τρίτος των εισηγητών, Θεολόγος και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΠΕΕΘ κ. Σταύρος Ολύμπιος, τυγχάνει πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού.

Οι επιλογές αυτές επιβεβαιώνουν στην πράξη αυτό που ως γενικός τίτλος στεγάζει το σημερινό Συνέδριο, ότι δηλαδή, όντως, ο εθελοντισμός αποτελεί εκκλησιαστική εμπειρία. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού, όπως είναι σε όλους γνωστό, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Ιησούς Χριστός, προσέφερε τον εαυτό Του ως θυσία για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την αμαρτία και ευεργέτησε τον κόσμο μόνο από αγάπη.

Όπως είναι σε όλους γνωστό, διανύουμε το στάδιο στο οποίο η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παίρνει σάρκα και οστά. Το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που οραματιζόμαστε είναι αυτό που, μεταξύ άλλων, θα βοηθά τους νέους μας να ξεπερνούν το στενό πλαίσιο του ατομισμού και να κοινωνικοποιούνται, με τρόπο ώστε να αντιλαμβάνονται το σχολείο τους και αργότερα την κοινωνία ως εργαστήρι συνεργασίας, αγάπης και αλληλεγγύης. Επιδίωξή μας είναι ο κάθε νέος να ξεπεράσει την επιθυμία του για ικανοποίηση των προσωπικών του αναγκών και να στοχεύσει με ευθύνη και σεβασμό στην ικανοποίηση των κοινών αναγκών, όλων των μελών της κοινωνίας στην οποία αποτελεί μέλος. Μέσα από την εθελοντική δράση και την ενεργό συμμετοχή των νέων μας στα κοινά, επιδιώκουμε την υπέρβαση, την ανθρώπινη ολοκλήρωση και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Επιδιώκουμε τη μείωση της παθητικότητας και της αδιαφορίας, χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στους σύγχρονους πολίτες. Η ανάληψη ευθύνης, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη αποτελούν θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες που χαρακτηρίζουν τον δημοκρατικό πολίτη της κοινωνίας του 21ου αιώνα, που κατέχει μεν τις κομβικές εκείνες γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών αλλά παράλληλα έχει αναπτύξει τις κοινωνικές και ανθρώπινες επικοινωνιακές δεξιότητες, την ενσυναίσθηση, την αυτογνωσία και την αυτοπειθαρχία. Άλλωστε, πρόθεση της πολιτείας πέρα από την ανάπτυξη και καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης είναι πρώτιστα η ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, αυτή θα διακρίνει τον αυριανό επιτυχημένο «άνθρωπο» επαγγελματία.

Σίγουρα η γενική φιλοσοφία και οι τρεις βασικοί πυλώνες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του περιεχόμενου των γνωστικών αντικείμενων, συμπεριλαμβανομένου και του το μαθήματος των Θρησκευτικών, θα συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί και η πρόθεση για διαφοροποίηση του διδακτικού χρόνου του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη του Λυκείου σε δυο διδακτικές περιόδους.

Στην εποχή μας ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ανάγκη αλλά και μήνυμα ελπίδας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αναδειχθεί μέσα από τις εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν και μέσα από τα πορίσματα του Συνεδρίου, τα οποία και θα αναμένουμε. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Ανδρέας Δημητρίου.

Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/05/33.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel