Ζωηφόρος

Εσπερίδα για το 1821 και την Άλωση από την Ένωση Θεολόγων Ν. Ηλείας,

Εσπερίδα για το 1821 και την Άλωση 

από την Ένωση Θεολόγων Ν. Ηλείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

(Π.Ε.Θ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος,  16/5/2011

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Εσπερίδα για το 1821 και την Άλωση

Εσπερίδα διοργανώνει το Παράρτημα στην Ηλεία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, την Κυριακή  22 Μαΐου και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, στον Πύργο.

Θέμα της εσπερίδας:

<<ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΕΣ  ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ>>

            Εκατόν ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την συμβολική ημερομηνία έναρξης της Εθνεγερσίας του 1821. Συμβολική, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι η ημερομηνία αυτή της 25ης Μαρτίου δεν επιλέχθηκε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να ταυτίσει την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού με το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού του Έθνους. Είναι επίσης συμβολική, καθώς οι Έλληνες ποτέ δεν παρέμειναν οι ήσυχοι "ραγιάδες", όπως θέλουν να μας τους προβάλλουν οι σύγχρονοι θιασώτες της "ελληνοτουρκικής φιλίας".

Στα πλαίσια, λοιπόν, της φετινής επετείου κάποιοι θα αναρωτηθούν ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απόδοση τιμών σ’ αυτήν την επέτειο. Τι νόημα έχει άραγε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ή της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως στα 1453 σε μια εποχή όπως είναι αυτή της "παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", των "μεταεθνικών κοινοτήτων" και της "πολυπολιτισμικής κοινωνίας"; Τι νόημα έχουν οι έννοιες της εθνικής ελευθερίας και των αγώνων ενάντια στην σκλαβιά, σε μια εποχή που μερικοί μαζάνθρωποι μας καλούν να διαγράψουμε την Ιστορία μας, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας.

Μέσα απ’ αυτή την εσπερίδα  θα επιχειρήσουμε, με την βοήθεια μίας ειδικού, την αναψηλάφηση των μεγάλων γεγονότων που συνθέτουν το Έπος του ’21, αναδεικνύοντας μερικές από τις ιστορικές αλήθειες που αποκρύπτουν οι παραχαράκτες και οι διαστρεβλωτές.

            Εισηγήτρια θα είναι η  κ. Μαρία Μαντουβάλου, ομ. Καθηγήτρια των Σχέσεων της Νεοελληνικής Φιλολογίας με αρχαία και βυζαντινή Γραμματεία, στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν  και τα μουσικά σύνολα της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με Χοράρχη τον κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου. Θα αποδώσουν δημοτικά μας τραγούδια με παραδοσιακά όργανα.

Ακολουθούν πρόσκληση, πρόγραμμα, αφίσα της εσπερίδας, βιογραφικό εισηγήτριας.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel