Ζωηφόρος

Καμία δέσμευση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά του Λυκείου,

Καμία δέσμευση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά του Λυκείου

Σε μια ακόμη Επιτροπή παραπέμφθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Εκκλησίας κατά τη σημερινή συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού. Ο Αρχιεπίσκοπος υπέβαλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό που αφορά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Στη δίωρη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η παρούσα στη συνάντηση Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες που ήταν μαζί του για το Νέο Λύκειο και τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε αυτό, φάνηκε όμως απρόθυμη να δεσμευτεί για αλλαγές στο σχέδιο ώστε να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος σε όλες τις τάξεις και στις ώρες που διδάσκεται μέχρι σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Σταθόπουλος στη real.gr «Μόνο χρόνο κέρδισε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Ιεράρχες στην συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Ιερώνυμος έφυγε ουσιαστικά με άδεια χέρια καθώς ο Γ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για τίποτα»...Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα η επιτροπή στην οποία παραπέμφθηκαν όλα τα θέματα και στην οποία πρόεδρος θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, «θα συνεδριάσει πριν από το καλοκαίρι και θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την εκκλησία». Μέχρι όμως τη συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής είναι πολύ πιθανό το Νέο Λύκειο να έχει ψηφιστεί στη Βουλή, οπότε κάθε αλλαγή θα είναι μάλλον απίθανο να γίνει εκ των υστέρων.

Απαιτείται νέα δυναμική αντίδραση προς το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν τόσο οι ώρες διδασκαλίας και η υποχρεωτικότητα του θρησκευτικού μαθήματος σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, όσο και ο ορθόδοξος χριστιανικός χαρακτήρας του.

Αναρτήθηκε από ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ στις 6.5.11  

Ετικέτες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

2 σχόλια:

 Ανώνυμος είπε...

Οι απαντήσεις που πήραν ο Αρχιεπίσκοπος και τα λοιπά μέλη που τον συνόδευσαν δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών πχ η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Το απόσπασμα από εδώ: http://www.iefimerida.gr/news/5280/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%E2%80%93-%CE%B4%CE%B5-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1

6 Μαΐου 2011 10:14 μ.μ. 

 Ανώνυμος είπε...

απο http://www.digitalcrete.gr/2011050624197/politiki/ellada/ethimotipiki-sinantisi-papandreou-ieronimou.html

Μια συνάντηση εντυπώσεων και χωρίς ουσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Και αυτό γιατί ενώ χρειάστηκε για να προγραμματιστεί σχεδόν δύο μήνες δεν οδήγησε πουθενά παρά στο να συσταθεί μία νέα επιτροπή, όπου θα συζητηθούν τα θέματα εκκλησίας- πολιτείας με νέα χρονοτριβή καθώς ούτε καν τα ονόματα αυτών που θα συμμετέχουν δεν ανακοινώθηκαν τουλάχιστον την Παρασκευή (6/5).

Στη συνάντηση που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, αποφασίστηκε η υπό σύσταση αυτή επιτροπή να ασχοληθεί με 5 αιτήματα της εκκλησίας :

α)Να αποδοθούν στην εκκλησία προς εκμετάλλευση, δεσμευμένες εκτάσεις και ακίνητα και πόροι να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό έργο και την ανάπτυξη της χώρας.

β) Να τροποποιηθεί ο νόμος 1690 που δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρά σε παρακράτηση μέρους των αποθεματικών ναών, μοναστηριών, μητροπόλεων και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που έχουν διαφορετικό εκκλησιαστικό καθεστώς.

γ) Να παραμείνει υποχρεωτικό στο λύκειο το μάθημα των θρησκευτικών , αλλά και άλλα εκκρεμή ζητήματα με το υπουργείο παιδείας .

δ)Να δοθεί δυνατότητα να καλυφθούν τα κενά σε εφημέριους στην παραμεθόριο

και ε) Το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και η θέση της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα και το θέμα της κάρτας του πολίτη, αλλά ο Πρωθυπουργός του το απέκλεισε δίνοντας απλά διαβεβαιώσεις ότι με τις ρυθμίσεις δεν θα θιχτούν προσωπικά δεδομένα.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/05/blog-post_6858.html

Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής που θα συζητήσει τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία

Στη σημερινή συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Στην Επιτροπή θα προεδρεύει η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και από κυβερνητικής πλευράς θα μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Οικονομικών και Πολιτισμού. Πιθανότατα στην προσεχή Σύνοδο της Ιεραρχίας, που συγκαλείται εντός του μηνός Μαΐου θα οριστούν και τα μέλη της Συνόδου που θα μετέχουν στην Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε στον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες που ήταν μαζί του (Ελασσώνος Βασίλειος, Σάμου Ευσέβιος, Νέας Σμύρνης Συμεών) τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου, που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ως γνωστόν η Εκκλησία αλλά και ολόκληρος ο θεολογικός κόσμος... απαιτεί διατήρηση υποχρεωτικού και ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, θέση την οποία επιβεβαίωσαν και σε σχετική ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στην Πεντέλη. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό εάν ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε κάποια διαβεβαίωση από την κυβέρνηση για αναπροσαρμογή του σχεδίου για το Νέο Λύκειο που προβλέπει μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών και μετατροπή του μαθήματος σε επιλογής στην Γ΄ τάξη Λυκείου.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/05/blog-post_9471.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel