Ζωηφόρος

Μεσσηνίας "Η Εκκλησία δεν μπορεί να απορρίψει αυτό που διδάσκει",

Μεσσηνίας "Η Εκκλησία δεν μπορεί να απορρίψει

αυτό που διδάσκει"

Στο ραδιοφωνικό σταθμό "9,84" μίλησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, απαντώντας στη δήλωση της κ. Ρεπούση, σε τι χρησιμεύει το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο, τόνισε: «Εμείς στην Ιερά Σύνοδο εκφράσαμε, ότι η αναγκαιότητα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αυτή η οποία επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του μαθήματος»

«Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα στοιχείο παροχής, μιας ολοκληρωμένης Παιδείας διαμόρφωσης μιας προσωπικότητας. Τα Θρησκευτικά δεν είναι μόνο στο γνωστικό επίπεδο που συμβάλουν, συμβάλουν και στο να διαμορφώσουν ένα πρότυπο ανθρώπου, ένα πρότυπο ζωής στα παιδιά τα οποία το διδάσκονται», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Εν συνεχεία, ανέφερε: «Κάτω από αυτό την προοπτική η Ιερά Σύνοδος θεωρεί, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Η Ιερά Σύνοδος γι΄ αυτό συμμετέχει σ΄ αυτό το διάλογο, και το τι θα κάνει το Υπουργείο Παιδείας και ποιες αποφάσεις τελικά θα υιοθετήσει είναι θέμα καθαρά του Υπουργείου, όχι όμως της Ιεράς Συνόδου».

Αναφερόμενος στο χαρακτήρα του μαθήματος ο κ. Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι «ο χαρακτήρας του μαθήματος προσδιορίζεται, περιγράφεται από το αναλυτικό πρόγραμμα ενός μαθήματος. Αυτή την στιγμή δεν γίνεται συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα, το Υπουργείο δεν ζητάει να πει ποια είναι η γνώμη της Εκκλησίας, στη διαμόρφωση ενός αναλυτικού προγράμματος για να καθοριστεί ο χαρακτήρας του μαθήματος».

«Εάν το μάθημα το πούμε Θρησκευτικά, το πούμε θρησκειολογία, το πούμε Θεός και κόσμος, το πούμε Διάλογος του Θεού με την κοινωνία και τον άνθρωπο, αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που μπορεί να εκφράσει μια μερίδα, ενώ μια άλλη μερίδα να μην την εκφράζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι «αυτό που έχει σημασία είναι, το πώς αυτό το μάθημα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο θα δομηθεί ως μάθημα Παιδείας».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντώντας στην ερώτηση, όσον αφορά τη σχέση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ιστορικά δεν αμφισβητείτε τίποτα από αυτή τη σχέση, αλλά ρωτώ… Το σχολείο μένει σ΄ αυτό το επίπεδο; Το σχολείο είναι αυτό που θα διαμορφώσει Έλληνα και Ορθόδοξο η θέλει να φτιάξει ανθρώπινη προσωπικότητα;».

«Το ζητούμενο είναι εάν πιστεύουμε και η Εκκλησία πιστεύει, ότι αυτό που η ίδια διδάσκει και που είναι η Ορθόδοξη πίστη, είναι το κατεξοχήν και απόλυτο πρότυπο ολοκληρωμένου ανθρώπου», επεσήμανε ο κ. Χρυσόστομος.

Κλείνοντας, τόνισε: «Εάν το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί, ότι η Ορθόδοξη πίστη δεν είναι αυτό, ας κάνει τις δικές του κινήσεις και αποφάσεις. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να απορρίψει, ούτε την πίστη της, ούτε αυτό το οποίο διδάσκει…»

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8043:-q-q&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel