Ζωηφόρος

«Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν.», λένε συνεργάτες της Εύης Χριστοφιλοπούλου,

«Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους.

Αυτοί που έχουμε αρκούν.»,

λένε συνεργάτες της Εύης Χριστοφιλοπούλου


Δημοσίευμα της «Ημερησίας» (28/4/2012) αναφέρει ότι «η κ. Χριστοφιλοπούλου έθεσε «βέτο» σε ό, τι αφορά το μέλλον του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. «Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν. Θα ήταν καλύτερα οι εισακτέοι που προορίζονται για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας να διοχετευθούν σε άλλα 'παραγωγικά' τμήματα. Αυτό, άλλωστε, είναι καλό και για τους ίδιους τους υποψηφίους», λένε συνεργάτες της...

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε δεχθεί εισακτέους, ενώ είχε τεθεί ζήτημα κατάργησής του από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο μετά τις διαπιστώσεις για «σωρεία παρανομιών» και «ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία». Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η περίπτωση της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, καθώς φέρονταν να έχουν «αποκαταστήσει» τα τρία τους παιδιά και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με διαδικασίες μη αξιοκρατικές. Ο σχετικός φάκελος εστάλη στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα την έρευνα, ενώ ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας ανακλήθηκαν οι διορισμοί συγγενών καθηγητών του τμήματος».

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το σχετικό άρθρο της Ημερησίας:

Προεκλογικά παιχνίδια για τους εισακτέους στα ΑΕΙ

Οι πιέσεις από υποψήφιους βουλευτές αλλά και τοπικούς παράγοντες προς το υπουργείο Παιδείας για αύξηση του αριθμού των εισακτέων έχουν χτυπήσει «κόκκινο»

Της Χαράς Καλημέρη

Προεκλογική «μάχη» έχει στηθεί στο υπουργείο Παιδείας με διακύβευμα τη λίστα των ΤΕΙ που θα δεχθούν εκ νέου φέτος εισακτέους και θα αποφύγουν το «λουκέτο», ενώ κόντρες προκαλεί το μέλλον του «αμαρτωλού» τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε βρεθεί στη δίνη σκανδάλων οικογενειοκρατίας. Το έντονο παρασκήνιο ανάγκασε τελικά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει για μετά τις εκλογές τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυξημένος κατά μερικές χιλιάδες σε σύγκριση με πέρυσι (ήταν 74.440 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκτός των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών) αν και, τελικά, όλα εξαρτώνται από τις μετεκλογικές εξελίξεις...

Ειδικότερα, οι πιέσεις από υποψήφιους βουλευτές αλλά και τοπικούς παράγοντες προς το υπουργείο Παιδείας για αύξηση του αριθμού των εισακτέων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό διότι ο αριθμός των εισακτέων αποτελεί ένα ισχυρό προεκλογικό «χαρτί», αφού τυχόν αύξηση ή μείωσή του μπορεί να επηρεάσει τους γονείς που ζουν με την αγωνία της εισαγωγής του παιδιού τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πόσο μάλλον που φέτος δίνεται «μάχη» για το πόσα και ποια από τα 24 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους λόγω χαμηλής ζήτησης, θα ανοίξουν ξανά τις πύλες τους σε νέους φοιτητές.

Η Άρτα ή η Φλώρινα; Η Καλαμάτα ή το Ηράκλειο; Η Κεφαλλονιά ή η Ηγουμενίτσα; Σε ποιες από τις παραπάνω και πολλές ακόμη περιοχές εδρεύουν τα τμήματα ΤΕΙ που κατάφεραν να περάσουν τις? εκλογικές συμπληγάδες; Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», από το τεστ της αξιολόγησης πέρασαν τελικά 15 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας τα οποία και προτείνεται να δεχθούν νέους εισακτέους, ενώ «κόπηκαν» 9. Επίσης, άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το αιτιολογικό ότι το υπουργείο Παιδείας δεν νομιμοποιείται να καταργήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, εάν αυτό δεν ζητηθεί από το ίδιο το ίδρυμα.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι τα τμήματα ΤΕΙ στα οποία προτείνεται να δοθεί «ανάσα ζωής» έγινε με αντικειμενικά κριτήρια. Μάλιστα, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αρμόδιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφεραν ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για το εάν τα τμήματα θα δεχθούν εισακτέους είναι αν έχουν μόνιμους διδάσκοντες.

Το «βέτο» της Εύης Χριστοφιλοπούλου

Ενεργό ρόλο στην επιλογή των τμημάτων που θα δεχθούν εκ νέου εισακτέους έχει και η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είναι αρμόδια για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και πρέπει να υπογράψει την απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε να αξιολογηθούν με αυστηρότητα και τα 24 («κομμένα» πέρυσι από το μηχανογραφικό δελτίο) τμήματα ΤΕΙ, προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά που θα προκριθούν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δεχθούν νέους εισακτέους. Μάλιστα, δεν είναι δεδομένο ότι με την επαναξιολόγηση θα προκριθούν τα 15 παραπάνω τμήματα, με αποτέλεσμα να διακρίνεται μια διάσταση θέσεων μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

«Η απόφαση για το ποια ΤΕΙ θα ανοίξουν και ποια θα κλείσουν είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα τμήματα που θα επιλεγούν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δεχθούν εκ νέου εισακτέους. Δεν είναι ώρα να ανοίγουμε τμήματα όταν μιλάμε για νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα», τονίζουν συνεργάτες της υφυπουργού.

Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πηγές, η κ. Χριστοφιλοπούλου έθεσε «βέτο» σε ό, τι αφορά το μέλλον του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. «Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν. Θα ήταν καλύτερα οι εισακτέοι που προορίζονται για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας να διοχετευθούν σε άλλα 'παραγωγικά' τμήματα. Αυτό, άλλωστε, είναι καλό και για τους ίδιους τους υποψηφίους», λένε συνεργάτες της.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε δεχθεί εισακτέους, ενώ είχε τεθεί ζήτημα κατάργησής του από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο μετά τις διαπιστώσεις για «σωρεία παρανομιών» και «ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία». Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η περίπτωση της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, καθώς φέρονταν να έχουν «αποκαταστήσει» τα τρία τους παιδιά και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με διαδικασίες μη αξιοκρατικές. Ο σχετικός φάκελος εστάλη στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα την έρευνα, ενώ ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας ανακλήθηκαν οι διορισμοί συγγενών καθηγητών του τμήματος.

Ο... ρόλος του Γ. Πανάρετου

Στην απόφαση να αναβληθούν για μετά τις εκλογές οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων συνέβαλαν και τα τεχνικά προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία αντιστοιχίας των στοιχείων. Η βάση των περσινών στατιστικών δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, ήταν διαφορετική σε σχέση με αυτή που χρησιμοποίησαν φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα φέτος να παρουσιαστούν λάθη στην κατανομή των θέσεων. Μάλιστα, εξαιτίας των προβλημάτων, αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες για αύξηση κοντά στο 10% του αριθμού των εισακτέων, οι οποίες, όμως, στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Αν και τα τεχνικά αυτά προβλήματα είναι δυνατόν να έχουν λυθεί μέχρι τη Δευτέρα, φαίνεται πως είναι πια οριστική η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αφήσει στο συρτάρι μέχρι τις εκλογές την απόφαση για τους εισακτέους...

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2012/04/blog-post_4180.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel