Ζωηφόρος

Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων: Η ολοκληρωμένη και συνεκτική διδασκαλία της Ορθόδοξης παράδοσης και πίστης δεν επιτυγχάνεται με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών,

Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων:

Η ολοκληρωμένη και συνεκτική διδασκαλία

της Ορθόδοξης παράδοσης και πίστης

δεν επιτυγχάνεται με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα 27.3.2012    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

   Το Σάββατο 10/3 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενώσεως( ΠΕΘ) συνάντηση με αντικείμενο το Νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών του ΜτΘ Δημοτικού - Γυμνασίου. Στη συνάντηση μετείχαν θεολόγοι Καθηγητές που διδάσκουν σε Γυμνάσια της Αττικής, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Τομέα Παιδείας της Ένωσης. Η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων διήρκεσε δυόμιση ώρες και σ’ αυτή οι συνάδελφοι παρουσίασαν τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες τους και επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την πρώτη αυτή περίοδο εφαρμογής του πιλοτικού ΠΣ. Ακολούθησε εκτενής και δημιουργικός διάλογος για όλες τις πτυχές του θέματος.

   Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε, εντελώς ενδεικτικά, ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται τόσο με το περιεχόμενο των νέων ΠΣ, όσο και με την εφαρμογή τους.

   α. Η διδασκαλία του νέου ΠΣ φαίνεται ότι συναντά αρκετά προβλήματα που οφείλονται σε αδυναμίες υποδομής και έλλειψη κατάλληλης οργάνωσης. Για παράδειγμα σε ελάχιστα σχολεία εφαρμόζεται το συνεχόμενο δίωρο διδασκαλίας με βάση το οποίο έχει οργανωθεί το πρόγραμμα.

   β. Υπάρχουν επίσης δυσκολίες στη διαχείριση των ομαδοσυνεργατικών μεθόδων διδασκαλίας, αφού πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν επιμορφωθεί και εκπαιδευτεί κατάλληλα. Το πρόβλημα επιτείνεται από την απαίτηση του νέου ΠΣ για διεξαγωγή της διδασκαλίας μόνο μέσα από τις δραστηριότητες, τουλάχιστον θεωρητικά.

   γ. Ως προς το περιεχόμενο του νέου ΠΣ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις τόσο για την επιχειρούμενη αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος, όσο και για τη συμπερίληψη στην ύλη του Γυμνασίου δύσκολων και απαιτητικών θεμάτων, τα οποία σήμερα διδάσκονται στο Λύκειο. Η πρώτη εκτίμηση από το δημόσιο διάλογο και την κριτική που έχει αναπτυχθεί είναι ότι η ολοκληρωμένη και συνεκτική διδασκαλία της Ορθόδοξης παράδοσης και πίστης δεν επιτυγχάνεται με το νέο ΠΣ.

   Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα αυτό, να ακούει και να καταγράφει τη φωνή και τους προβληματισμούς των συνάδελφων από όλη την Ελλάδα και να συμβάλλει δημιουργικά στην εξελισσόμενη διαβούλευση με γνώμονα και στόχο ένα καλύτερο Ορθόδοξο θεολογικό μάθημα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παιδείας, αγωγής και διάπλασης των παιδιών μας.

Από τη Γραμματεία της ΠΕΘ  

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel