Ζωηφόρος

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή»,

Παρουσιάστηκε το βιβλίο

«Τα θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή»


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ

Τ.Θ. 1308 Τ.Κ. 38001 ΒΟΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 15/3/2012

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή»

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή». στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πρόκειται για μια νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, η οποία εντάσσεται στο ποιμαντικό ενδιαφέρον του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα προς τα παιδιά και τους νέους με τις ιδιαίτερες ικανότητες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Νομού Μαγνησίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, τονίζοντας και τη σπουδαιότητα της έκδοσης του παρουσιαζόμενου βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς, επίσης και ο Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας κ. Αργύρης Μπίρης, ο οποίος σημείωσε πως το βιβλίο με το μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών των Ειδικών Σχολείων.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, πρώην Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και νυν του 3ου Δημ. Σχολείου Αλμυρού, ο κ. Γεώργιος Κλεφτάρας, Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε με θέμα «Ο συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού». Ο κ. Κλεφτάρας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού στην εκπαιδευτική διαδικασία, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ εκπαιδευτικού – μαθητή – γονιού.

Το δεύτερο μέρος αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου με τη συμμετοχή τριών εκ των μελών της συγγραφικής ομάδας. Ο κ. Γεώργιος Γιαννιός, θεολόγος, ανέπτυξε τη σχέση της Εκκλησίας με την Ειδική Αγωγή, αναπτύσσοντας, σε αδρές γραμμές, την ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας προς τους ανθρώπους με τις ειδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η τοπική Εκκλησία και δη ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, αφουγκράσθηκε την ανάγκη της διακονίας στον ευαίσθητο χώρο των Α.Μ.Ε.Α. και της Ειδικής Αγωγής και πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή, που κατά το δυνατόν επιτυγχάνεται, αλλά και την από ετών στήριξη και συνεργασία με φορείς και συλλόγους Α.Μ.Ε.Α. της περιοχής, έχει να επιδείξει ταπεινά βήματα διακονίας που αποσκοπούν στην ενσυνείδητη συμμετοχή ορισμένων κατηγοριών Α.Μ.Ε.Α. στη λατρευτική ζωή. Έτσι, η προσβασιμότητα των Α.Μ.Ε.Α. στη ζωή της Εκκλησίας έχει δυο κατευθύνσεις: Την εύκολη πρόσβαση και την άνετη συμμετοχή από άποψη υποδομών από τη μια και από την άλλη, το βίωμα, την προσωπική, δηλ. συμμετοχή του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά στη ζωή της Εκκλησίας, είτε πρόκειται για λατρευτική σύναξη, είτε πρόκειται για κάποια άλλη εκδήλωση».

Η κ. Σταυρούλα Τσέλια, ψυχολόγος, παρουσίασε τη δομή του βιβλίου και σύνδεσε το περιεχόμενό του με την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με ελαφρά ή μέση νοητική καθυστέρηση σημειώνοντας πως «ο ρόλος των θρησκευτικών είναι να πλάθουν ήθος και στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης θεωρείται απαραίτητο μάθημα σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου. Απαραίτητο κατά τη γνώμη μας είναι και για τους μαθητές των ΣΜΕΑΕ. Η ζωή του Χριστού αποτελεί ένα συμβολικό πρότυπο μέσα από το οποίο τα παιδιά, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες τους, μπορούν να κατανοήσουν την αγάπη, να μάθουν σημαντικές αξίες όπως είναι η συγγνώμη, η εμπιστοσύνη και η φιλία. Μέσα από αυτό το βιβλίο τούς δίνεται η δυνατότητα να μάθουν το κατεξοχήν χριστιανικό σύμβολο, τον Σταυρό, μαθαίνοντας πότε και γιατί κάνουμε το σημείο του Σταυρού. Τούς δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τον τρόπο που μπορούν μέσα από την κατανόηση των μαθημάτων που ανέφερα παραπάνω. Να εργαστούν τόσο ατομικά όσο και σε μικρές ομάδες, όπως είναι η τάξη μέσα στο ειδικό σχολείο».

Τέλος, η κ. Νανά Τσεκούρα, ειδική νηπιαγωγός, παρουσίασε ενδεικτικά ένα από τα μαθήματα του βιβλίου με θέμα «Τα Πάθη του Χριστού», ανέλυσε το στόχο του μαθήματος, αφηγήθηκε την ιστορία και παρουσίασε την επεξήγησή της μέσω απλών και κατανοητών από τα παιδιά ερωτήσεων, όπως και των παιδαγωγικών δραστηριοτήτων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επαίνεσε και ευχαρίστησε τους συντελεστές της προσπάθειας, τα μέλη της συγγραφικής ομάδας και τους χορηγούς και απευθυνόμενος προς τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε, για ακόμη μια φορά, την άριστη σχέση μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας με την εκπαιδευτική κοινότητα. Εν κατακλείδι, προσέφερε αναμνηστικά στον κ. Κλεφτάρα, στους χορηγούς της έκδοσης, τον Πρωτ. Γεώργιο Μπέκα (Προϊστάμενο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως), την κ. Αρετή Ράπτη, τους κ. Μιχαήλ και Όλγα Ανδρωνά, όπως και στους συντελεστές του βιβλίου, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί προμηθεύτηκαν αντίτυπα του βιβλίου, ως προσωπικό παιδαγωγικό τους βοήθημα.  

Εκ του Γραφείου Τύπου

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel