Ζωηφόρος

Εντονότατες αντιδράσεις των Θεολόγων για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά,

Εντονότατες αντιδράσεις

των Θεολόγων

για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών

στα Θρησκευτικά


Trikala-Froureio1Εντονότατες ήταν οι διαμαρτυρίες των Θεολόγων του Ν. Τρικάλων προς τον Σύμβουλο Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, για την επιχειρούμενη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, στην επιμορφωτική συνάντηση την οποία διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας στο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012.

Ο κ. Γιαγκάζογλου δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα της αλλαγής του χαρακτήρα του μαθήματος, τους παρόντες στη συνάντηση Θεολόγους, οι οποίοι με συνεχείς, έντονες και δυναμικές παρεμβάσεις έκαναν σαφές πως δεν θα δεχτούν την εφαρμογή στις σχολικές τάξεις του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά, διότι διαφωνούν κάθετα, όχι με την εφαρμογή σύγχρονων μορφών διδασκαλίας, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι εμπνευστές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά με το «πολυθρησκειακό μωσαϊκό» που αντικαθιστά την μέχρι σήμερα αποδεκτή και συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή του μαθήματος.

Η δυναμική αντίδραση, την οποία προφανώς δεν ανέμενε ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δημιούργησε κλίμα διαρκούς έντασης σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο κ. Γιαγκάζογλου, κάτω από την πίεση των Θεολόγων των Τρικάλων, αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των Θεολόγων που μετείχαν στη σύνταξη του νέου Προγράμματος Σπουδών και τέλος να απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από την ημερίδα!.

Όπως πληροφορηθήκαμε επίσης, ο κ. Γιαγκάζογλου, θέλοντας να δώσει την εικόνα ανθρώπου ανοιχτού στο διάλογο, κατηγόρησε την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και τον καθηγητή της Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλή Ρεράκη ότι τους απηύθυνε προσκλήσεις συνεργασίας για την κατάρτιση των Προγραμμάτων σπουδών, αλλά εκείνοι δεν αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις του. Μάλιστα συγκεκριμένα για τον κ. Ρεράκη ανέφερε ότι για την άρνησή του επικαλέστηκε αφενός λόγους απόστασης και αφετέρου λόγους μη - έγκαιρης κάλυψης των εξόδων μεταφοράς του!

Γνωρίζουν όμως καλά οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», ότι ουδέποτε εστάλη τέτοια πρόσκληση ούτε στην ΠΕΘ ούτε στον κ. Ρεράκη. Η συγκρότηση της Επιτροπής με τη γνωστή σε όλους πλέον επιλεκτική επιλογή και συμμετοχή σε αυτήν Θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ, είχε άλλωστε καταγγελθεί τότε άμεσα και εγγράφως τόσο από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων όσο και από το Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης. Στις καταγγελίες εκείνες δεν δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση.

Ο κ. Στ. Γιαγκάζογλου έκανε ακόμη, επανειλημμένα αναφορά και στα θεολογικά ιστολόγια, για τα οποία μίλησε με τρόπο σκληρό και απαξιωτικό, φανερά εκνευρισμένος για την κριτική που ασκείται στον ίδιο και στους συνεργάτες του, θεωρώντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν τα ιστολόγια και όχι τα νέα Προγράμματα Σπουδών που συνέταξε ο ίδιος και η ομάδα των ομοϊδεατών του. Προφανώς θα επιθυμούσε την εγκάρδια αποδοχή των αποφάσεών του από σύσσωμο τον κλάδο των Θεολόγων. Διαπιστώνει όμως καθημερινά κάτι που πολύ καλά γεύτηκε στα Τρίκαλα ότι, δηλαδή, οι σχεδιασμοί του να αποσυνδέσει το θρησκευτικό μάθημα από «τη ζωντανή εκκλησιαστική πατερική παράδοση και να το συνδέσει με μια μεταπατερική θεολογία της πολυπολιτισμικότητας», όπως έχει καταγγελθεί τον τελευταίο καιρό από πολλές κατευθύνσεις, δεν γίνονται αποδεκτοί από τους Θεολόγους των σχολείων.

Την αντίδραση των Θεολόγων των Τρικάλων ήρθε να συμπληρώσει το απόγευμα της ίδιας μέρας νέα δυναμική και έντονη παρέμβαση Θεολόγων της Θεσσαλονίκης σε ημερίδα που διοργάνωσαν τρεις Σύμβουλοι Θεολόγων της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας και πάλι ομιλητή τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου.

Σ΄ αυτές τις αντιδράσεις, επίσης, πρέπει να προστεθούν και οι έντονες φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν και σε άλλες παρόμοιες ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας.

Οι αντιδράσεις των Θεολόγων αναμένεται να γιγαντωθούν καθώς οι Θεολόγοι πολλών τοπικών παραρτημάτων της ΠΕΘ βρίσκονται σε αναβρασμό, συνεχή επικοινωνία και συντονισμό των ενεργειών τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου της απόσυρσης του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά, ώστε να μην μετατραπεί το χριστιανικό ορθόδοξο μάθημα σε άχρωμο και ουδέτερο θρησκειολογικό. Οι νεωτεριστές Θεολόγοι και αποδομητές του θρησκευτικού μαθήματος οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αντιδράσεις πριν αυτές οδηγήσουν σε διαιρέσεις το θεολογικό σώμα. Εκτός κι αν αυτό επιδιώκουν…

***

Ξεσπάθωσαν οι Τρικαλινοί Θεολόγοι

Ένταση επικράτησε χθες το μεσημέρι σε αίθουσα του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, όπου έγινε ενημέρωση των θεολόγων της πόλης για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Οι Τρικαλινοί θεολόγοι αντέδρασαν στις επισημάνσεις του καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ο οποίος τους έκανε την ενημέρωση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο να προσπαθείτε να διαγράψετε τα ήθη και τις παραδόσεις μας και να μετατρέψετε το μάθημα των θρησκευτικών σε… θρησκειολογία, όπου θα βάζουμε τον Χριστό στην ίδια μοίρα με τον Βούδα και τους άλλους». Παρενέβη και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Τσέλιος, ωστόσο οι θεολόγοι επέμειναν και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις λογικές και τακτικές.

Πηγή: http://www.trikalavoice.gr/news/2012/03/09/ksespathosan-oi-trikalinoi-theologoi-09/03/2012

Και από: http://aktines.blogspot.com/2012/03/blog-post_3457.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel