Ζωηφόρος

Εντονότατη παρέμβαση των Θεολόγων Ν. Τρικάλων για την αλλοίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών (Όλες οι σχετικές παρεμβάσεις),

Πρωτοπρ. Απόστολος Μανώλης:

Το μάθημα των θρησκευτικών

χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του

και γίνεται θρησκειολογικό


***

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Παράρτημα Νομού Τρικάλων

Κονδύλη & Σολωμού

42100 ΤΡΙΚΑΛΑ

Τηλ. 24310 26549

Τρίκαλα 25/02/2012

Αριθμ. Πρωτ: 2

Με αφορμή την ενημέρωση των καθηγητών κλάδου ΠΕ01 - Θεολόγων Ν. Τρικάλων, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Φύκας, έστειλε επιστολές στους Θεολόγους του   Νομού με κοινοποίηση   στους:                                                                                    

1.   κ. Περ/κή Δ/ντρια Π/θμιας & Δ/θμιας   Εκπ/σης Θεσσαλίας.

2.   κ. Προϊστάμενο Τμήματος Επ/κής & Παιδ/κής Καθοδήγησης Θεσσαλίας.

3.   Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Επειδή η ενημερωτική επιστολή περιέχει ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο και στα λεγόμενά μου στην εκλογοαπολογιστική συνάντηση Θεολόγων, πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις.

Επί λέξει στη συνάντηση ανέφερα: "Ήδη βαδίζουμε σε ένα περίπου σχέδιο αποχριστιανισμού της παιδείας μας αλλά και γενικά του Ελληνικού κράτους και δυστυχώς αυτοί οι ολίγοι προσπαθούν να επιβληθούν στην πλειονότητα των Ελλήνων. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι τελευταία ήρθε μια Εγκύκλιος για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών την οποία κατονόμαζε ως ημέρα αργίας όχι όμως και εκκλησιασμού τον οποίο θεώρησαν προαιρετικό έπειτα από απόφαση του συλλόγου των καθηγητών. Αλλά όπως ξέρετε τα μαθήματα των θρησκευτικών τείνουν από αυτή τη χρονιά να λάβουν θρησκειολογικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία τα οποία φυσικά δεν μιλούν καν για το Χριστό και για την πίστη μας. Και το κακό είναι ότι αυτό ξεκινά και από τις τάξεις του Δημοτικού όπου γίνονται αναφορές και το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς σε αυτή την τάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται "Καιρός" και αυτοί είναι κυρίως που εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας".

Ερωτώ λοιπόν:

1. Τι από τα λεγόμενά μου ενόχλησε περισσότερο; Ότι το μάθημα χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του και γίνεται θρησκειολογικό ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την προσπάθεια;

2. Λόγο για το μάθημα και τα νέα προγράμματα έχουν μόνο οι υπεύθυνοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που τα συνέταξαν και όχι οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί;

3. Με γενικότητες του τύπου ότι το μάθημα τώρα γίνεται: «ανοικτό και πλουραλιστικό», «λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς και τα μεγάλα Θρησκεύματα» τι άλλο από θρησκειολογικό και συγκρητιστικό μπορεί να χαρακτηρισθεί;

4. Δυστυχώς ενώ κατά κόρον τονίζεται ότι τώρα «το νέο μάθημα» προάγει, «την κριτική κατανόηση, τον σεβασμό και τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις», γιατί κάθε καλόπιστος αντίλογος χαρακτηρίζεται παραπληροφόρηση για την οποία πρέπει να ενημερωθούν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα;

5. Οι συντάκτες των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά ισχυρίζονται ότι δεν προωθoύν την αποδόμηση του Ορθοδόξου ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος. Μια απλή ανάγνωση όμως του νέου προγράμματος σπουδών δείχνει ακριβώς το αντίθετο μια και εγκαταλείπεται το αγιογραφικό και αγιοπατερικό περιεχόμενο του.

6. Με τα νέα προγράμματα θρησκειολογική ύλη απὸ τη Β’ Λυκείου κατεβαίνει στην Α’ Γυμνασίου αλλά και στο Δημοτικό με συνέπεια την πνευματική ζημιά και γνωσιολογική σύγχυση των Ορθοδόξων μαθητών.

7. Από την Α’ Γυμνασίου (αλλά και στο Δημοτικό) οι μαθητές θα διδαχθούν θέματα όπως: Ιουδαϊσμός ,Τορά, Μπατ Μπιτσβά, Τείχος Δακρύων, Ταλμούδ, προσανατολισμός συναγωγής / τζαμιού, σχήμα, χώροι, επίπλωση, φωτισμός, διακόσμηση κ.α. Για το Ισλάμ, το Κοράνι, τις τέχνες στο Ισλάμ (υφαντά, τέχνες του βιβλίου / καλλιγραφία, διακοσμητικές τέχνες, αραβουργήματα, κεραμικά). Για τον Ινδουϊσμό, τον Βουδισμό, Ταοϊσμό, Κομφουκιανισμό και τον Λάο Τσε στην Κίνα : Ναός της Μινάκσι, Μπεναρές (προσκύνημα), λουτρό στον Γάγγη, ο Σίβα ως Ναταράγια, ιερές αγελάδες, ιεροτελεστίες, Μαντάλα • Βουδισμός: Αγάλματα του Βούδα, παγόδες, μοναστήρια του Θιβέτ, κάψιμο λιβανιού • Ταοϊσμός: Άγαλμα του Λάο Τσε στην Κίνα, το γιν και το γιανκ, ο μεγαλύτερος θρησκευτικός κανόνας στον κόσμο • Κομφουκιανισμός: Ναοί στην Κίνα . Πρόσωπα, αξίες • Ινδουϊσμός. Ρ. Ταγκόρ: «Ο εραστής του Θεού» • Βουδισμός. Σιντάρτα: Μεταστροφή και φωτισμός • Ταοϊσμός. Λάο-Τσε: Κοιτάσματα σοφίας • Κομφουκιανισμός. Κομφούκιος: Ηθική και κοινωνική φιλοσοφία. Μάλιστα προτείνεται για τους μαθητές η γνωριμία των χώρων λατρείας των μονοθεϊστικών θρησκειών ακόμη και με επίσκεψη σ΄αυτούς.

8. Στη Β΄ Γυμνασίου μέχρι τώρα διδάσκονταν η Καινή Διαθήκη. Στα νέα προγράμματα υπάρχει μόνο μια μικρή αναφορά σε λίγα θαύματα και διδασκαλίες του Χριστού και οι μαθητές θα μελετούν κυρίως θέματα όπως: Η απεικόνιση του Θεού σε άλλες θρησκευτικές παραδόσεις • Ιουδαϊσμός • Ισλάμ • Ανατολικές θρησκείες. Ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ. Γνώμες συγχρόνων για τον Ιησού, ενός Εβραίου (π.χ. Μπούμπερ), ενός Ινδουϊστή (π.χ. Γκάντι) και ενός αγνωστικιστή (π.χ. Μαρσέλ Μαρσώ). Ιερές Γραφές των θρησκειών: Βία και καταλλαγή: Κοράνιο, Βέδες, Βουδιστική Τριπιτάκα, η ινδική-τζαϊνιστική αρχή της αχίμζα, της μη βίας προς όλα τα ζωντανά όντα και του σεβασμού της ζωής • Μεγάλα παγκόσμια έπη: Αντιπαλότητα και διαμάχες: Γιλγαμές, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Μαχαμπάρατα, Ραμάγιανα κλπ. • Διαφορές και ομοιότητες στη λατρεία Ορθοδόξων – Καθολικών και άλλα παρόμοια θέματα.

9. Στην Γ΄ Γυμνασίου η εκκλησιαστική ιστορία που διδάσκεται μέχρι σήμερα αντικαθίσταται από θέματα όπως: Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών • Οικουμενική κίνηση • Θεολογικοί Διάλογοι. Η συνάντηση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην Ευρώπη. Φονταμενταλισμός στις θρησκείες του κόσμου • Ισλάμ • Ιουδαϊσμός • Ινδοϊσμός. Γέροντας Πορφύριος. Το χάρισμα της πνευματικής πατρότητας • Ν. Νησιώτης. Ο οραματιστής της ενότητας • Κάλλιστος Γουέαρ. Μια ορθόδοξη φωνή στη σύγχρονη Δύση • Μητέρα Τερέζα, η «αγία των φτωχών». Αγώνας για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων • Ντ. Μπονχέφερ. Ο μαρτυρικός αγώνας κατά του ναζισμού • Μ. Ντ. Τούτου. Ο υπερασπιστής της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέριμνα για τους πάσχοντες από AIDS • Μ. Γκάντι. Ο κήρυκας και μάρτυρας της ειρηνικής αντίστασης •Δαλάι Λάμα. Ένας θρησκευτικός ηγέτης χωρίς πατρίδα. Το μεγάλο ζήτημα της θεοδικίας στο Ισλάμ (κισμέτ)• Πώς νοείται η σωτηρία του ανθρώπινου προσώπου στον Χριστιανισμό και στις απω-ανατολικές παραδόσεις του Ινδοϊσμού και του Βουδισμού• Ινδοϊσμός - Ανακύκληση των υπάρξεων, ανταπόδοση των έργων, συνεπώς και του κακού - Ο κόσμος "παιχνίδι" (λίλα) του Θεού και η δημιουργία της κοσμικής πραγματικότητας - Ο αισθητός κόσμος της άγνοιας και της πλάνης - Ανθρωπος, άσκηση και περισυλλογή: Αποδέσμευση από τον κόσμο της πλάνης και οι δρόμοι για την σωτηρία (κάρμα-μάργα, γιόγκα) - Το έσχατο Τέλος (Μόξα): Ο άνθρωπος σταγόνα βροχής που πέφτει στον «ωκεανό της γνώσης» (το τέλος των θανάτων και των επαναγεννήσεων) • Βουδισμός - Η ζωή είναι πόνος - Ανακύκληση των υπάρξεων, ανταπόδοση των έργων και του κακού - Ιδεώδες: Η άρση του πόνου που εξασφαλίζεται με την άρση της επιθυμίας - Δρόμοι για την απολύτρωση: Τέσσερις ευγενείς αλήθειες και οκταπλή ατραπός - Το έσχατο Τέλος (Νιρβάνα): Το τέλος των θανάτων και των επαναγεννήσεων. Φεμινιστική Θεολογία. Αντιλήψεις θρησκειών για το τέλος του κόσμου.

10. Ένα μάθημα θρησκευτικών με τέτοιο προσανατολισμό «καθίσταται ἕνα οὐδέτερο, ἄχρωμο καὶ ἄγευστο μάθημα, τὸ ὁποῖο χάριν τῆς οὐδετερότητος θυσιάζει τὶς ἰδιαιτερότητες τῶν διαφόρων θρησκευτικῶν μορφωμάτων καὶ χάριν τοῦ πλουραλισμοῦ συρρικνώνει ἀφάνταστα (καὶ ἀνερυθρίαστα) τὸν πλοῦτο τῆς ὀρθοδόξου Παραδόσεως» όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννης Κ. Αγγελόπουλος στην τεκμηριωμένη κριτική των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με θέμα: Θεολογικό υπόβαθρο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

11. Με το συγκεκριμένο πανθρησκειακό περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών πως οι μαθητές θα καλλιεργήσουν την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση κατά το Σύνταγμα και τους νόμους; Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων» (άρθρο 16, παρ. 2) ενώ και ο Νόμος 1566 «Για την οργάνωση και την λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», προβλέπει ότι αυτή θα πρέπει να στοχεύει «στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών», βοηθώντας τους «να διακατέχονται από πίστη στα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης». (1566/85 άρθρ.1).

12. Όλοι όσοι αντιδρούν σε κάθε κριτική των έργων τους, θα πρέπει εκτός από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, να αγωνιστούν στην πράξη για ένα Ορθόδοξο ομολογιακό μάθημα, την αδιοριστία των Θεολόγων, την υποχρεωτικότητα του μαθήματος σε όλη την εκπαίδευση και για το διορισμό Θεολόγων στα δημοτικά σχολεία.

13. Όλα αυτά αναφέρθηκαν καλόπιστα και με σκοπό να υπάρξει γόνιμος προβληματισμός. Ο θεολογικός κόσμος χρειάζεται ενότητα και συνεργασία και όχι διαιρέσεις. Όσοι διασπούν την ενότητα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεολόγων Νομού Τρικάλων

Αιδ.   Απόστολος Μανώλης

Κοιν:

1.   Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Νομού Τρικάλων

2.   Περ/κή Δ/ντρια Π/θμιας & Δ/θμιας   Εκπ/σης Θεσσαλίας.

3.   Προϊστάμενο Τμήματος Επ/κής & Παιδ/κής Καθοδήγησης Θεσσαλίας.

4.   Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

5.   Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

6.   Θεολόγους Νομού Τρικάλων

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2012/03/blog-post_3056.html

***

Ορθόδοξο το μάθημα των θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο

λέει Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Σε επιστολή του προς τους Θεολόγους του Ν. Τρικάλων ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Φύκας αναφέρει:

Δρ. Δημήτριος Φύκας

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01

Νομών : ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ & ΦΩΚΙΔΑΣ,

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ & ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση καθηγητών κλάδου ΠΕ01 - Θεολόγων Ν. Τρικάλων σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο.

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας που διοργάνωσε το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας, δηλώθηκαν από τον π. Απόστολο Μανώλη Πρόεδρο του Παραρτήματος τα εξής:

           « … όπως ξέρετε τα μαθήματα των θρησκευτικών τείνουν από αυτή τη χρονιά να λάβουν θρησκειολογικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία τα οποία φυσικά δεν μιλούν καν για το Χριστό και για την πίστη μας. Και το κακό είναι ότι αυτό ξεκινά και από τις τάξεις του Δημοτικού όπου γίνονται αναφορές και το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς σε αυτή την τάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται «Καιρός» και αυτοί είναι κυρίως που εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας».

           Ως Σχολικός σας Σύμβουλος σάς γνωρίζω τα εξής: Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο θα έχει ως επίκεντρό του την Ορθόδοξη παράδοση, με τα εξής χαρακτηριστικά: Γίνεται ανοικτό και πλουραλιστικό, διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς και τα μεγάλα Θρησκεύματα. Ένας από τους κύριους σκοπούς του είναι να οικοδομήσει ένα στιβαρό μορφωτικό πλαίσιο γνώσης και κατανόησης της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ως πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και ως ζωντανής πηγής έμπνευσης, πίστης, ηθικής και νοηματοδότησης για τον κόσμο και τον άνθρωπο, τη ζωή και την ιστορία. Το νέο μάθημα θα προσπαθήσει να προάγει τη γνωριμία, την κριτική κατανόηση, τον σεβασμό και τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις ή δεσμεύσεις πάνω σε ζητήματα πίστης και ηθικού προσανατολισμού.

           Η διδασκαλία του νέου μαθήματος, όπως και των άλλων μαθημάτων στο σχολείο από δω και εξής, θα γίνεται πλέον με συμμετοχικές διαδικασίες, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, συζήτηση και διαβουλεύσεις. Ο εκπαιδευτικός θα είναι ο πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών διαδικασίας. Ο ίδιος θα διερευνά, θα σχεδιάζει, θα συνεργάζεται, θα δοκιμάζει νέες στρατηγικές μάθησης και θα αξιολογεί την δράση του.

           Απ’ όλα τα ανωτέρω, και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος, δεικνύεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο δεν γίνεται θρησκειολογικό, μα ούτε χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν αλλοιώνεται με το να συμπεριλάβει ως διδακτέα ύλη σε θεματικές ενότητες, και όπου είναι αναγκαίο, τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και τις μεγάλες Θρησκείες του κόσμου, για ευνόητους λόγους, μέσα σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον που όλοι μας ζούμε.  

           Στις αρχές του επόμενου μήνα, με σεμινάριο που θα διοργανώσω, θα ενημερωθείτε επαρκώς για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματός μας στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου και θα παύσει κάθε παραπληροφόρηση.      

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός σας Σύμβουλος

Δρ. Δημήτριος Φύκας

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2012/03/blog-post_6932.html

***

Πρωτοπρ. Απόστολος Μανώλης:

Κάποιοι που ….έχουν αποσπαστεί από την Π.Ε.Θ

και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται "Καιρός"

...εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας

Τρίκαλα -Οι θεολόγοι έκοψαν τη Βασιλόπιτα και αντάλλαξαν απόψεις

του Βαγγέλη Σαμαρά

από την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», 10/02/2012

Υπό τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας που διοργάνωσε, χθες το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας, το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Στην τελετή έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων Θεόδωρος Τσέλιος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Τρικάλων, καθώς και αρκετοί θεολόγοι καθηγητές.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος π. Απόστολος Μανώλης ο οποίος μετά τις καθιερωμένες ευχές προς τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι η φετινή εκδήλωση κοπή της Βασιλόπιτας συμπίπτει με την ετήσια Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και να προβούν στις αρχαιρεσίες οι οποίες γίνονται ανά διετία.

"Ήδη βαδίζουμε σε ένα περίπου σχέδιο αποχριστιανισμού της παιδείας μας αλλά και γενικά του Ελληνικού κράτους και δυστυχώς αυτοί οι ολίγοι προσπαθούν να επιβληθούν στην πλειονότητα των Ελλήνων. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι τελευταία ήρθε μια Εγκύκλιος για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών την οποία κατονόμαζε ως ημέρα αργίας όχι όμως και εκκλησιασμού τον οποίο θεώρησαν προαιρετικό έπειτα από απόφαση του συλλόγου των καθηγητών. Αλλά όπως ξέρετε τα μαθήματα των θρησκευτικών τείνουν από αυτή τη χρονιά να λάβουν θρησκειολογικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία τα οποία φυσικά δεν μιλούν καν για το Χριστό και για την πίστη μας. Και το κακό είναι ότι αυτό ξεκινά και από τις τάξεις του Δημοτικού όπου γίνονται αναφορές και το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς σε αυτή την τάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται "Καιρός" και αυτοί είναι κυρίως που εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Απόστολος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι της εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας προηγήθηκε η ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Χαραλάμπους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας, την οποία παρακολούθησαν οι θεολόγοι.

Πηγή: http://proinoslogosnews.gr/home/dimos-trikkaion/8373-%CE%9F%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82

Και από: http://aktines.blogspot.com/2012/02/blog-post_3613.html

***

Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων προωθούν τα νέα προγράμματα σπουδών

που μετατρέπουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό

Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου που εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά φέτος σε κάποια σχολεία μετατρέπουν το μέχρι σήμερα ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα σε θρησκειολογικό. Η σε βάθος ανάγνωση των νέων προγραμμάτων αποκαλύπτει όχι απλώς την εγκατάλειψη ουσιωδών στοιχείων της Αγίας Γραφής και της Ορθόδοξης Πατερικής Θεολογίας αλλά και την προσέγγιση των θρησκειών του κόσμου μέσα από ένα πρίσμα και μία «λογική» καθαρά συγκρητιστική...

Οι Θεολόγοι που συνέταξαν τα προγράμματα αυτά προσπαθούν τώρα να πείσουν για την αναγκαιότητά τους όλους τους Θεολόγους της Ελλάδος. Διακηρύσσουν προς όλους ότι τα νέα προγράμματα διατηρούν δήθεν το χριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος και απλώς κάνουν ένα «άνοιγμα» στις άλλες θρησκείες, απαραίτητο δήθεν για την πολυπολιτισμική κοινωνίας μας!

Την κύρια ευθύνη για τη ριζική αλλοίωση του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών φέρει ασφαλώς ο Σύμβουλος Θεολόγων του καταργηθέντος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετονομασθένος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο οποίος υπήρξε από ετών εισηγητής της αλλαγής αυτής, την οποία ένθερμα υποστήριζε με άρθρα του και τώρα υλοποίησε με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Ο ίδιος μαζί με πρόθυμους συνεργάτες Θεολόγους, μέλη κυρίως του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ, προχώρησε στην αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Παρόμοια αλλαγή ετοιμάζεται και για το Λύκειο.

Δεν αρκούνται όμως μόνο στην αλλαγή αυτή οι νεωτεριστές Θεολόγοι. Σε όποια περιοχή της Ελλάδος βρίσκουν πρόθυμους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων συμμετέχουν σε ημερίδες και συναντήσεις με μοναδικό στόχο την προώθηση του νέου προγράμματος σπουδών. Τέτοια συνάντηση έγινε ήδη στην Κρήτη με πρωτοβουλία του εκεί Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Γεώργιου Στριλιγκά και κύριο ομιλητή τον Σταύρο Γιαγκάζογλου, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα μιλήσει στους Θεολόγους Καρδίτσας και Τρικάλων, καλεσμένος αυτή τη φορά από τον εκεί υπεύθυνο Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δημήτριο Φύκα. Προφανώς και εκεί, όπως και στην Κρήτη, θα γίνει προσπάθεια καθησυχασμού των Θεολόγων εκπαιδευτικών και προετοιμασίας τους για την αδιαμαρτύρητη αποδοχή του νέου προγράμματος σπουδών. Πιθανότατα και εκεί θα ακολουθήσει ένα «αντικειμενικό» ρεπορτάζ που θα μιλάει για την μεγάλη επιτυχία της συνάντησης και την προθυμία όλων των Θεολόγων να συμβάλλουν στην ανανέωση του μαθήματος των Θρησκευτικών που γίνεται με το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Μπροστά σε μια τέτοια απόπειρα προώθησης του νέου προγράμματος για τα Θρησκευτικά ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι Θεολόγοι των σχολείων πρέπει να μελετήσουν μόνοι τους το νέο Πρόγραμμα σπουδών (υπάρχει στο «Ψηφιακό Σχολείο») για να αντιληφθούν το μέγεθος της αλλοίωσης του μαθήματος. Ας μην πείθονται εύκολα σε διαβεβαιώσεις Συμβούλων, οι οποίοι κοιτούν πώς να «περάσουν» στους Θεολόγους των σχολείων το πρόγραμμα σπουδών που ετοίμασαν οι ίδιοι. Οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί, αφού λάβουν γνώση του προγράμματος από προσωπική μελέτη, οφείλουν όχι μόνο να ασκήσουν κριτική σε αυτό συντάσσοντας σχετικά κείμενα αλλά και να ενεργήσουν παντοιοτρόπως ώστε να μην «προχωρήσει» η εφαρμογή του στην πράξη.

Τέλος, Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν κατά το παρελθόν δώσει δείγματα ορθόδοξης γραφής και αντίστασης στα σχέδια μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό και τώρα οφείλουν να κινηθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να γίνει σαφές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών δεν θα εφαρμοστεί στα ελληνικά σχολεία, επειδή το περιεχόμενό του αντιβαίνει σε βασικές αρχές της Ορθόδοξης Θεολογίας και συγκρούεται με στοιχειώδεις κανόνες παιδαγωγικής που αφορούν στη θρησκευτική αγωγή των μαθητών.

Τη στιγμή που πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ασχολούνται εκτενώς με το θέμα και ζητούν με παρεμβάσεις τους στη Βουλή τη διατήρηση χριστιανικού ορθόδοξου μαθήματος Θρησκευτικών, είναι οδυνηρό να βλέπουμε στο χώρο των Θεολόγων αδράνεια ή αδιαφορία απέναντι στη σχεδιαζόμενη προώθηση θρησκειολογικού μαθήματος, η οποία συντελείται δυστυχώς με κύρια ευθύνη Θεολόγων!

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2012/03/blog-post_1358.html

***

Η ημερίδα του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων

για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Θρησκευτικών

του Γεωργίου Στριλιγκά

Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων

Προέδρου του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων πραγματοποίησε παγκρήτια θεολογική ημερίδα στο Ηράκλειο, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012. Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε εκδήλωση ενημέρωσης-διαλόγου, με θέμα «Το νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά», καθώς επίσης η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Έλαβαν μέρος θεολόγοι εκπαιδευτικοί από ολόκληρη την Κρήτη.

Στην εκδήλωση για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, την κεντρική εισήγηση με θέμα «Βασικές αρχές, προσανατολισμοί και καινοτομίες του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά», έκανε ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, δρ. θεολογίας, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου / Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στην ομιλία του ο εισηγητής παρουσίασε αδρομερώς τις βασικές αρχές και τα περιεχόμενα του Προγράμματος Σπουδών, με έμφαση στα καινοτομικά του χαρακτηριστικά. Εξήγησε γιατί το νέο Πρόγραμμα Σπουδών χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό Πρόγραμμα Διαδικασίας, αφού δίνει έμφαση στη διδακτική διεργασία και έρχεται να στηρίξει πολύπλευρα και πρακτικά τη διδασκαλία-μάθηση. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο θεωρητικό υπόβαθρο και το παιδαγωγικό πλαίσιο της αλλαγής και εξήγησε ότι πρόκειται για περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό των θετικών στοιχείων που ήδη στα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην εκπαίδευση. Τόνισε την κεντρική θέση που έχει στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών η Ορθόδοξη Παράδοση, ως τοπική ιστορία, πίστη, λατρεία, ζωή και γενικότερα πολιτισμός. Επίσης, μίλησε για το άνοιγμα διαλόγου και κριτικής προσέγγισης που επιχειρείται προς τις μεγάλες χριστιανικές και θρησκευτικές παραδόσεις του κόσμου. Πρόκειται για στοιχειώδη θέματα που εισάγονται με προσοχή και με βάση τα ιδιαίτερα ψυχοπαιδαγωγικά χαρακτηριστικά των παιδιών, με σκοπό από τη μια την καλύτερη κατανόηση της οικείας παράδοσης και από την άλλη την καλλιέργεια του αναγκαίου σεβασμού προς τη διαφορετικότητα. Τέλος, τον ελπιδοφόρο προσανατολισμό προς τη διερευνητική, συνεργατική και βιωματική μάθηση, με άφθονες διδακτικές προτάσεις και νέα διδακτικά υλικά που παρέχονται τόσο από το νέο Πρόγραμμα Σπουδών όσο και τον πολυσέλιδο Οδηγό του Εκπαιδευτικού.

Ακολούθησε εισήγηση-παρουσίαση από τον γράφοντα, με θέμα «Η διδασκαλία στα Θρησκευτικά με βάση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών». Η εισήγηση αναφέρθηκε στο πώς προσεγγίζεται και αξιοποιείται το Πρόγραμμα Σπουδών στο διδακτικό έργο και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα διδακτικών προσεγγίσεων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση, στην οποία είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν πολλοί θεολόγοι, που ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν κυρίως για επιμέρους διαστάσεις των προτεινόμενων περιεχομένων, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών, τις διαδικασίες αξιολόγησης κ.ά. Πολλοί δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις αναμενόμενες αλλαγές στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο και την τύχη του μαθήματος των Θρησκευτικών σε αυτά. Εντύπωση προκάλεσε η αυθόρμητη παρέμβαση εκπαιδευτικού από σχολείο όπου ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, ο οποίος περίγραψε ως πολύ ενθαρρυντικές τις μέχρι τώρα εντυπώσεις, αν και δεν απουσιάζουν, όπως είναι αναμενόμενο, ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που αφορούν στην πιλοτική εφαρμογή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος υποδέχθηκε τους θεολόγους, αφού η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, παρακολούθησε τις εργασίες από την αρχή μέχρι το τέλος, υπέβαλε καίριες ερωτήσεις και παρατηρήσεις για τα θεματικά περιεχόμενα και τις μεθόδους διδασκαλίας που προτείνει το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην αξία σπουδής της Ορθόδοξης παράδοσης και τόνισε το πνεύμα ομόνοιας, ενότητας και διακονίας που πρέπει να διακρίνει τους θεολόγους.

Τελικά, η πρόταση του νέου Προγράμματος Σπουδών των Θρησκευτικών, όπως παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην ημερίδα των θεολόγων της Κρήτης:

1. Παρουσιάζει ένα μάθημα ανοικτό και πλουραλιστικό. Διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα.

2. Λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των καιρών και τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

3. Οι συντεταγμένες του μαθήματος των Θρησκευτικών ξεκινούν και έχουν επίκεντρο τη θρησκευτική παράδοση του τόπου. Εάν θελήσουμε να τις απεικονίσουμε σχηματικά, στον πυρήνα του μαθήματος διακρίνουμε, σε ένα πρώτο βασικό κύκλο, την Ορθόδοξη παράδοση, στη συνέχεια ξεδιπλώνεται ένας δεύτερος κύκλος που περιλαμβάνει τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και τέλος ένας ευρύτερος κύκλος που περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου. Τελικά, το Πρόγραμμα Σπουδών, εξασφαλίζοντας τον σεβασμό στον πλουραλισμό και την ετερότητα, αναφέρεται σε ένα «στιβαρό μορφωτικό πλαίσιο γνώσης και κατανόησης του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, ως πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και ως ζωντανής πηγής έμπνευσης, πίστης, ηθικής και νοηματοδότησης για τον κόσμο και τον άνθρωπο, τη ζωή και την ιστορία».

4. Για την προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου στην ιστορία και στον πολιτισμό προτείνονται ερευνητικές, κριτικές και διαλεκτικές μαθησιακές διεργασίες, καθώς επίσης η προσωπική, ελεύθερη, κριτική, δημιουργική, ενεργητική και συνεργατική συμμετοχή των μαθητών.

5. Τέλος, η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος αποσκοπεί στην ευρύτατη διδακτική δοκιμή, τον αναστοχασμό και τις αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Επιβάλλεται ο καλόπιστος διάλογος και η συνεργασία όλων των συντελεστών του εκπαιδευτικού έργου, για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ημερίδα του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων μπορεί να θεωρηθεί ότι στέφθηκε με επιτυχία από όλες τις πλευρές: Τη συμμετοχή των θεολόγων εκπαιδευτικών, τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τη γόνιμη συζήτηση και κυρίως το πολύτιμο πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε, με γνώμονα τον κοινό σκοπό για την προαγωγή και ανανέωση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Οφειλόμενη διευκρίνιση: Ο γράφων επιστράτευσε φιλότιμα το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο για να συλλάβει τυχόν κρυφο-νεοεποχίτικες προσεγγίσεις ή κάποιο ίχνος έστω λανθάνοντα θρησκευτικού συγκρητισμού στην εκδήλωση, χάριν του φιλοπερίεργου και φιλοθεάμονος διαδικτυακού κοινού, πλην όμως απέτυχε παταγωδώς. Κατά γενική ομολογία, σκέτη ματαιοπονία! Ίσως ο εκκλησιαστικός χώρος, ίσως τα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, ίσως τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, ίσως το εκκλησιαστικό χρώμα των ημερών, ίσως όλα αυτά μαζί ενέπνευσαν «πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης» αποδιώχνοντας κάθε «πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας». Καλή Τεσσαρακοστή αδελφοί!

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8550

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration