Ζωηφόρος

Μ. Τεσσαρακοστή στην Βιέννη - Δέηση υπέρ του Γέροντα Εφραίμ, του Σπύρου Μπαζίνα,

Μ. Τεσσαρακοστή στην Βιέννη

- Δέηση υπέρ του Γέροντα Εφραίμ

του Σπύρου Μπαζίνα


Την προηγούμενη Κυριακή ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Ουγγαρίας ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Για την Βιέννη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά πρόσθετων ακολουθιών (Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων κάθε Τέταρτη, Ακολουθίες του Μεγάλου Αποδείπνου κάθε Πέμπτη και των Χαιρετισμών κάθε Παρασκευή, Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή της Ορθοδοξίας, και, για πρώτη φορά, μια Θεία Λειτουργία στην Γερμανική γλώσσα τον μήνα καθώς και μια Θεία Λειτουργία τον μήνα στις άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστρίας).

Ανάλογο πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί για την Βουδαπέστη και το ελληνικό χωριό Μπελογιάννη στην Ουγγαρία, όπου η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός έχουν κυριολεκτικά αναγεννηθεί εκ της τέφρας τους.

Έτσι, η ελληνική Ορθοδοξία της Αυστρίας και Ουγγαρίας, υπό την πεφωτισμένη ηγεσία του νέου Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Αρσενίου και με την ακάματη συνεισφορά του Αρχιερατικού Επίτροπου της Ι. Μητροπόλεως π. Ιωάννη, συνεχίζει με σταθερό και αποφασισμένο βηματισμό τον σταυροαναστάσιμο δρόμο της, «επόμενη τοις αγίοις πατράσιν» και διαφυλάσσουσα ως κόρη οφθαλμού την παρακαταθήκη των μακαριστών μητροπολιτών κυρού Χρυσοστόμου και κυρού Μιχαήλ.

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, μετά το τέλος της Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, τον άσβεστο φάρο της Ορθοδοξίας και το αγλάισμα του Ελληνισμού στην Βιέννη, κατά παράκληση φίλων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους στην Βιέννη, διαβάστηκε ευχή υπέρ ενισχύσεως του δοκιμαζόμενου εν φυλακή Καθηγουμένου Γέροντα Εφραίμ, των Βατοπαιδινών και Αγιορειτών Πατέρων, αλλά και όλων των εν φυλακή δοκιμαζομένων αδελφών μας κατά το ευαγγελικό «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με» (Ματθ. 25, 36).

Το εκκλησίασμα έσκυψε νοερά με ευλάβεια, έβαλε μετάνοια με σεβασμό και φίλησε με αγάπη το χέρι του εσταυρωμένου Γέροντα, αναπέμποντας στον Κύριο δοξολογία «πάντων ένεκεν», ευχαριστία για όλες τις ευλογίες Του, και προ πάντων τον Σταυρό, και παράκληση να ενισχύσει τον Γέροντα, όλους τους Βατοπαιδινούς και Αγιορείτες Πατέρες, αλλά και όλους τους εν φυλακή αδελφούς μας, τους οποίους η Εκκλησία και ιδίως το Άγιον Όρος και η Βατοπαιδινή Αδελφότης πάντοτε διακονούσε και διακονεί.

Η ελληνική Ορθοδοξία στην Βιέννη διατηρεί αγαθή την ανάμνηση της εδώ επίσκεψης τον περασμένο χρόνο του Γέροντα Εφραίμ και της συνοδείας του, ανάμεσα στην οποία ήταν και ο σεβάσμιος, λόγιος και λίαν αγαπητός Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης, της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Προικονήσου κ. Ιωσήφ, αλλά και της αβραμιαίας φιλοξενίας που ο Γέροντας και οι Βατοπαιδινοί Πατέρες προσέφεραν στον Μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας κυρό Μιχαήλ κατά το τελευταίο προσκύνημα του στο Άγιον Όρος τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και προέστη της πανηγύρεως της Αγίας Ζώνης, συλλειτουργούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου.

Ανάλογες ευχές υπέρ του Γέροντα Εφραίμ και των Βατοπαδινών και Αγιορειτών Πατέρων αναπέμφθηκαν και στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βιέννης, αφού σύμπασα η Ορθοδοξία συμπάσχει και συμπαρίσταται στον Γέροντα, στην Βατοπαιδινή Αδελφότητα και στο Αγιώνυμο Όρος.

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel