Ζωηφόρος

Οι τελευταίες εξελίξεις για το Νέο Λύκειο και το μάθημα των Θρησκευτικών σε αυτό,

Οι τελευταίες εξελίξεις για το Νέο Λύκειο

και το μάθημα των Θρησκευτικών σε αυτό


Μικρή χρονική παράταση παίρνει η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο. Η Υπουργός Παιδείας ζήτησε από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη να της παραδώσει εντός δεκαημέρου σχέδιο για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ προκειμένου προφανώς να συμπεριληφθεί και αυτό στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, όπως ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (10/1/2012). Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου.

Είναι φανερό ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την Άννα Διαμαντοπούλου...

είναι η επίτευξη συναίνεσης και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο από τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών, ώστε η ίδια να προβληθεί ως πρόσωπο που μπορεί να επιτυγχάνει τη διακομματική συνεργασία, με όσα κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για το προσωπικό πολιτικό της μέλλον εντός ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες εθνικών εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Λιγότερο φαίνεται να ενδιαφέρεται η Υπουργός για αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του Νέου Λυκείου, αφού τώρα προχωρά σε συνεργασία με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που είχε διαφορετικές από τις δικές της θέσεις σε πολλά επιμέρους ζητήματα του Νέου Λυκείου.

Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, δύο κυρίως πρόσωπα μπορούν να συντελέσουν αποτελεσματικά στην διάσωση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Αφενός ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που ήδη έχει εκφραστεί υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος σε όλες τις τάξεις. Αφετέρου ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης που πολλές φορές στο παρελθόν έχει τονίσει την αξία του θρησκευτικού μαθήματος στην ελληνική εκπαίδευση.

Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση και στενή συνεργασία όσων αγωνιούν για το μάθημα των Θρησκευτικών με τους δύο αυτούς άνδρες ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πρόβλεψη που θα διατηρεί το θρησκευτικό μάθημα υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και διδασκόμενο στις ώρες που μέχρι σήμερα διδάσκεται. Ο αρχικός σχεδιασμός για μετατροπή του μαθήματος σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου και επιλογής στη Γ΄ τάξη πρέπει να εγκαταλειφθεί ώστε να μην οδηγηθούμε στην πλήρη υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Λύκειο.

Από την πλευρά του θεολογικού κόσμου και της Εκκλησίας πρέπει να υπάρξει επιτέλους δράση. Το σημερινό τουλάχιστον Δελτίο Τύπου της Συνόδου δείχνει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών δεν βρίσκεται στην ατζέντα των Συνοδικών Μητροπολιτών. Εξίσου απογοητευτική είναι και η αδράνεια πολλών Θεολόγων, τόσο καθηγητών των Θεολογικών Σχολών όσο και εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μείναμε λίγοι τρελοί να φωνάζουμε για το μάθημα των Θρησκευτικών. Αν και τώρα δεν πετύχουμε να αφυπνίσουμε όσους μπορούν εκ της θέσεώς τους να δράσουν για το καλό του μαθήματος, τότε θα είναι άνευ σημασίας εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα για το θρησκευτικό μάθημα.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2012/01/blog-post_4556.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel