Ζωηφόρος

Το πρόβλημα βρίσκεται στα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, του Ιωάννη Τάτση,

Το πρόβλημα βρίσκεται

στα νέα προγράμματα σπουδών

για τα Θρησκευτικά

του Ιωάννη Τάτση


Θεολόγου

Σημερινό άρθρο της Εύης Πανταζοπούλου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (23/12/2011) αναφέρεται στο μάθημα των Θρησκευτικών και φιλοξενεί απόψεις μου που περιέχονται και στο άρθρο μου «Η Θεοτόκος απουσιάζει από τα Θρησκευτικά που ετοιμάζουν για το Γυμνάσιο» που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο «Θρησκευτικά». Το άρθρο της κ. Πανταζοπούλου συγχέει τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά με νέα βιβλία, τα οποία όμως δεν υπάρχουν. Επιπλέον λανθασμένα αποδίδει τον «εξοστρακισμό» της Θεοτόκου από τα Θρησκευτικά της Β΄ Γυμνασίου στους συγγραφείς του βιβλίου Θρησκευτικών «Καινή Διαθήκη: Ο Ιησούς Χριστός και το έργο του» Γιώργο Τσανανά και Απόστολο Μπάρλο. Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω βιβλίο στηρίζεται στην Καινή Διαθήκη, αναφέρεται στη Θεοτόκο και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του Χριστού και είναι αυτό που διδάσκεται μέχρι σήμερα στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των Θεολόγων, καθώς αυτό συμβάλλει θετικά στη θεολογική κατάρτιση των μαθητών. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο εν λόγω βιβλίο Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου αλλά στο νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά...

το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε λίγα σχολεία φέτος και σχεδιάζεται η εφαρμογή του σε όλα τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά. Σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών πράγματι απουσιάζει η Θεοτόκος και η εφαρμογή του σε όλα τα σχολεία θα γίνει χωρίς τη χρήση διδακτικών εγχειριδίων. Η μετατροπή του θρησκευτικού μαθήματος από χριστιανικό και πατερικό σε θρησκειολογικό και ιστορικό επιχειρείται με τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία της πατρίδας μας.

***

Το άρθρο της Εύης Πανταζοπούλου στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Έβγαλαν από τα Θρησκευτικά της Β΄ Γυμνασίου την Παναγία!

της Εύη Πανταζοπούλου

Απουσία παίρνει από το μάθημα των Θρησκευτικών στο νέο βιβλίο που θα διδάσκεται από την επόμενη χρονιά στη β’ γυμνασίου η Θεοτόκος Μαρία. Προφανώς οι συγγραφείς του εγχειριδίου Γιώργος Τσανανάς και Απόστολος Μπάρλος δεν έκριναν απαραίτητο να αναφέρουν πουθενά την Παναγία ή μάλλον δεν τους ταίριαζε να την αναφέρουν, αφού άλλαξαν άρδην το περιεχόμενο του βιβλίου. Με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, απάλειψαν τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης, η οποία καταλαμβάνει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι του υπάρχοντος εγχειριδίου, και άφησαν μερικές μόνο αναφορές, μετατρέποντας το βιβλίο των Θρησκευτικών σε μια φιλολογική ανάλυση των ομοιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Ιωάννης Τάτσης, θεολόγος, που διδάσκει σε λύκειο της Θεσπρωτίας, ο οποίος παρέλαβε τα νέα προγράμματα σπουδών που -εκτός απροόπτου- θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά στα σχολεία. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι στο νέο διδακτικό εγχειρίδιο η Καινή Διαθήκη, όχι μόνο δεν αποτελεί τον κεντρικό άξονα του μαθήματος, αλλά εξετάζεται επιδερμικά, ως ένα βιβλίο που δίνει κάποιες πληροφορίες για τον Χριστό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κοράνι μιλάει για τον Αλλάχ. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο κ. Τάτσης εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως εξηγεί, «επιχειρούν να πείσουν τους μαθητές ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες, με διαφορετικές εκδοχές» σχολιάζοντας ακόμη ότι το μάθημα «χάνει τη χριστιανική του μορφή και γίνεται θρησκειολογικό».

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα, οι συγγραφείς του βιβλίου, αφού αποφάσισαν ότι είναι περιττό για τους μαθητές του γυμνασίου να διδαχθούν για την Παναγία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου (γεγονότα στα οποία γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο τωρινό βιβλίο), περιέλαβαν ενότητες όπως «Ο Ιησούς Χριστός στο κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ». Αφιερώνονται δε περισσότερες από 10 ώρες διδασκαλίας στο κεφάλαιο «Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες», όπου τα παιδιά καλούνται να μελετήσουν ως βασικό θέμα τους «Χριστιανούς που διώκουν χριστιανούς».

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_6809.html

***

Η Θεοτόκος απουσιάζει από τα Θρησκευτικά που ετοιμάζουν για το Γυμνάσιο

του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Ούτε μία φορά δεν αναφέρεται το όνομα Θεοτόκος ή Παναγία ή Μητέρα του Θεού στα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά στο Γυμνάσιο. Οι «σύγχρονοι» Θεολόγοι που τα συνέταξαν θεωρούν προφανώς αρκετή την αναφορά στο πρόσωπο της Θεοτόκου στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, όπου μεταξύ άλλων εξετάζουν τη θεματική ενότητα «Η Παναγία στο Κοράνι» (Δ΄ τάξη Δημοτικού). Και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που το Υπουργείο ετοιμάζεται να εφαρμόσει από την επόμενη σχολική χρονιά, η Θεοτόκος απουσιάζει!

Μέχρι σήμερα η Καινή Διαθήκη διδάσκεται στους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου. Ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και φτάνοντας μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου μελετώνται όλα τα σημαντικά γεγονότα της Θείας Οικονομίας, η διδασκαλία, οι παραβολές και τα θαύματα του Χριστού με τη χρήση μεταφρασμένων περικοπών της Καινής Διαθήκης...

Το θρησκευτικό μάθημα στην τάξη αυτή δεν είναι μόνο εύληπτο για τους μαθητές αλλά και ουσιαστικό για την θεολογική τους συγκρότηση.

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών η σε βάθος μελέτη της Καινής Διαθήκης παύει πλέον να υπάρχει. Διατηρείται μόνο μια μικρή αναφορά σε λίγα θαύματα και διδασκαλίες του Χριστού σε μια ενότητα για την οποία αφιερώνονται μόλις τέσσερα δίωρα. Στην ίδια αυτή ενότητα εξετάζεται και «Ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ», ενώ στις δραστηριότητες προτείνεται η επεξεργασία των απόψεων «ενός Εβραίου (π.χ. Μπούμπερ), ενός Ινδουϊστή (π.χ. Γκάντι) και ενός αγνωστικιστή (π.χ. Μαρσέλ Μαρσώ) για τον Ιησού».

Το περιεχόμενο του μαθήματος Θρησκευτικών που προτείνεται με το νέο πρόγραμμα σπουδών για τη Β΄ Γυμνασίου εξετάζει επίσης την προβληματική «Εμείς και οι “άλλοι”» που μελετά «το πρόβλημα της ετερότητας σήμερα» και έχει μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων την ομαδοσυγκεντρωτική διδασκαλία «Οι Έλληνες δίπλα στους Εβραίους συμπατριώτες τους» και «Εβραίοι ειρηνιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Πέντε δίωρα αφιερώνονται στο κεφάλαιο «Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες» όπου στα βασικά θέματα περιέχονται «Χριστιανοί που διώκουν Χριστιανούς», αναφορά στο Σχίσμα και «τα τραύματα του σώματος της Εκκλησίας». Σε μια τέτοια ενότητα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει αναφορά στο «ρόλο των θρησκειών, του πολιτισμού, του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου στη διαφύλαξη της ειρήνης».

Αναφέρθηκαν μόνο μερικά από τα περιεχόμενα στο νέο μάθημα Θρησκευτικών που ετοιμάζεται για τη Β΄ τάξη Γυμνασίου. Η Καινή Διαθήκη δεν αποτελεί πλέον κεντρικό άξονα του μαθήματος αλλά εξετάζεται μόνο ακροθιγώς ως ένα ιερό βιβλίο που μας δίνει κάποιες πληροφορίες για το Χριστό, κατά τον τρόπο που το Κοράνι μιλάει για τον Αλλάχ. Αποκάλυψη Θεού και σχέδιο της Θείας Οικονομίας παραχωρούν τη θέση τους σε μελέτη θρησκειών και φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από τις θρησκείες, την αντιπαλότητα και τη σχέση μεταξύ αυτών.

Η «θεολογία της ετερότητας» που γέννησε η νεωτεριστική ελληνική ψευτοθεολογική διανόηση, οι διαθρησκειακοί και διαχριστιανικοί διάλογοι όπως αυτοί που καθημερινά διεξάγουν οι Οικουμενιστές γίνονται τώρα αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου. Είναι πλέον περιττό να μαθαίνουν αυτοί για την Θεοτόκο, τον Ευαγγελισμό, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Κάποιοι Θεολόγοι αποφάσισαν ότι τα ελληνόπουλα δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σωτηριώδη διδασκαλία αλλά πρέπει να μάθουν καλά τις αρχές και τους κανόνες της πανθρησκείας, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των θρησκειών που εξυπηρετούν την παγκοσμιοποιημένη Νέα Τάξη, για την επιβολή της οποίας εργάζονται εκείνοι και τα αφεντικά τους.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_556.html

***

Καταργείται η διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης στο Γυμνάσιο

του Ιωάννη Τάτση

Θεολόγου

Εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα τα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά προβλέπουν τη διδασκαλία των βασικών στοιχείων της Παλαιάς Διαθήκης στους μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου. Η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου, οι πατριάρχες, ο Μωυσής, οι κριτές, οι βασιλείς και οι προφήτες αποτελούν ουσιαστικά το περιεχόμενο του θρησκευτικού μαθήματος στην τάξη αυτή. Ακολουθώντας ορθή από θεολογικής απόψεως διαδοχή στα γεγονότα οι μαθητές ξεκινούν από την Παλαιά Διαθήκη για να οδηγηθούν στην Καινή Διαθήκη (Β΄ Γυμνασίου) και ακολούθως στην εκκλησιαστική Ιστορία (Γ΄ Γυμνασίου).

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών, που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά σε λίγα σχολεία και από του χρόνου σχεδιάζεται η εφαρμογή του στο σύνολο των σχολείων της χώρας, το στοιχειώδες υπόβαθρο της Ορθόδοξης Θεολογίας, η Παλαιά Διαθήκη, τίθεται πλέον στο περιθώριο...

Δεν προβλέπεται απλώς ο περιορισμός της αναφοράς σε αυτήν αλλά αλλάζει ριζικά όλο το περιεχόμενο του μαθήματος της Α΄ τάξης Γυμνασίου. Το νέο μάθημα περιέχει στοιχεία εκκλησιαστικής ιστορίας και εκτενή αναφορά στα ξένα θρησκεύματα. Πρόκειται για αντικατάσταση του μέχρι σήμερα διδασκόμενου αγιογραφικού μαθήματος από ένα ιστορικό-θρησκειολογικό.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα διδάσκονται για την οργάνωση της χριστιανικής Εκκλησίας αλλά και για τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες. Για 5 δίωρα θα μελετούν το δύσκολο για μαθητές Α΄ Γυμνασίου θέμα της συνάντησης Ελληνισμού και Χριστιανισμού κάνοντας αναφορά στις ελληνικές σπουδές των Τριών Ιεραρχών αλλά και παρακολουθώντας την εξέλιξη της τέχνης «από τον αρχαιοελληνικό ναό στη χριστιανική βασιλική», «από τα Φαγιούμ στη χριστιανική εικόνα» και «από τον Ορφέα και τον Ήλιο στον Καλό Ποιμένα και τον Παντοκράτορα». Θα μελετούν τις Οικουμενικές Συνόδους αλλά θα αναπτύσσουν και θέματα όπως «τα δόγματα ορίζουν αλλά δεν περιορίζουν». Τέλος 8 δίωρα είναι αφιερωμένα εξολοκλήρου στις θρησκείες του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ, του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού. Προσδοκώμενο μαθησιακό αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, «οι μαθητές να μπορούν να εξετάζουν και να αναθεωρούν τυχόν προκαταλήψεις τους για το Ισλάμ ή τον Ιουδαϊσμό», ενώ η Παλαιά Διαθήκη μελετάται μόνο στην ενότητα αυτή ως «ένα κοινό βιβλίο για Εβραίους και Χριστιανούς!». Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προτείνεται «επίσκεψη σε Συναγωγή και συζήτηση με τον ραβίνο» ή «επίσκεψη στο Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών».

Όλα τα παραπάνω είναι μικρό μόνο δείγμα από όσα προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά της Α΄ Γυμνασίου. Καθένας αντιλαμβάνεται το νέο προσανατολισμό που δίνεται στο μάθημα και τι περιλαμβάνει το «άνοιγμα» του μαθήματος που ευαγγελίστηκαν εδώ και καιρό και τώρα εφαρμόζουν στην πράξη όσοι σχεδίασαν το θρησκευτικό μάθημα του Νέου Σχολείου. Το «άνοιγμα» του μαθήματος στις άλλες ομολογίες και στις ξένες θρησκείες συνοδεύεται από το οριστικό κλείσιμο της Παλαιάς Διαθήκης έξω από τις θρησκευτικές γνώσεις των μαθητών. Κάποιοι Θεολόγοι φαίνεται ότι φρονούν τα ίδια με όσους τόσα χρόνια ζητούν την κατάργηση της διδασκαλίας της Παλαιάς Διαθήκης επειδή είναι ένα βιβλίο εβραϊκής ιστορίας ή ένα βιβλίο βίας. Όμως Ορθόδοξη Θεολογία χωρίς Παλαιά Διαθήκη δεν νοείται. Ούτε μπορεί να διδαχθεί η Καινή Διαθήκη χωρίς την προηγούμενη αναφορά στην Παλαιά. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο οι σχεδιαστές του νέου θρησκευτικού μαθήματος προχωρούν στην κατάργηση και της διδασκαλίας της Καινής Διαθήκης. Αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε μια άλλη φορά.

Όσοι εξαιρούν την Παλαιά Διαθήκη από τη θρησκευτική παιδεία των μαθητών θα οδηγήσουν τους μαθητές όχι στον «θρησκευτικό εγγραμματισμό» όπως ισχυρίζονται αλλά σε θεολογική αγραμματοσύνη. Χωρίς το θεμέλιο της Παλαιάς Διαθήκης όλο το οικοδόμημα της Ορθόδοξης Θεολογίας θα καταρρεύσει.

Η μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης δεν πρέπει απλώς να διατηρηθεί ως σχολικό μάθημα αλλά να συνοδευτεί και από την διδασκαλία πατερικών κειμένων που την ερμηνεύουν.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_8721.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel