Logo
Print this page

Ανορθόδοξα «Νέα Θρησκευτικά» στο «Νέο Σχολείο», του Ιωάννη Τάτση,

Ανορθόδοξα «Νέα Θρησκευτικά»

στο «Νέο Σχολείο»

του Ιωάννη Τάτση


Θεολόγου

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εκπονήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών (και για άλλα μαθήματα) για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, τα οποία εφαρμόζονται φέτος πιλοτικά σε κάποια σχολεία της Ελλάδος. Το μάθημα των Θρησκευτικών που προβλέπουν αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών δεν θυμίζει σε τίποτε το μέχρι σήμερα διδασκόμενο θρησκευτικό μάθημα. Η Αγία Γραφή, η διδασκαλία των αγίων Πατέρων και η Ορθόδοξη Παράδοση εξοστρακίζονται και τη θέση τους παίρνουν γενικόλογες ιστορικές και θρησκειολογικές αναλύσεις, συγκρητιστικές μελέτες του θρησκευτικού φαινομένου και μια «θεολογική» παιδεία που θα φέρει μόνο σύγχυση στους μαθητές.

Όσοι συνάδελφοι Θεολόγοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα παραπάνω προγράμματα πιλοτικά στα σχολεία τους δεν έχουν στη διάθεση τους τα βιβλία Θρησκευτικών που χρησιμοποιούμε όλοι οι υπόλοιποι Θεολόγοι στα σχολεία μας, καθώς η αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος είναι τόσο ριζική ώστε τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα βιβλία να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους νέους στόχους του μαθήματος...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει σε όλα τα σχολεία της χώρας τα νέα αυτά προγράμματα σπουδών ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι Θεολόγοι θα κληθούν να υποστηρίξουν την θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών χωρίς τη χρήση σχολικών εγχειριδίων. Αυτό που είναι περισσότερο από βέβαιο όμως είναι ότι η εφαρμογή των «Νέων Θρησκευτικών» σε όλα τα σχολεία θα σημάνει το τέλος του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος. Η ευθύνη μιας τέτοιας χριστομαχίας βαρύνει ασφαλώς όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά πρωτίστως την μικρή ομάδα νεωτεριστών Θεολόγων που συνέταξε τα προγράμματα αυτά. Μέλη οι περισσότεροι του συνδέσμου Θεολόγων ΚΑΙΡΟΣ, που πρωτοστάτησε στη διάσπαση του κλάδου των Θεολόγων, υποσχέθηκαν, εδώ και καιρό, σε όσους σχεδιάζουν την αντικατάσταση του ορθόδοξου μαθήματος από ένα άχρωμο θρησκειολογικό, να κάνουν το παν για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι σχεδιαστές του «Νέου Σχολείου» δεν φαίνεται να επιθυμούν ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα σε αυτό. Έτσι έφτιαξαν και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν σε όλα τα σχολεία τα «Νέα Θρησκευτικά», ένα μάθημα θρησκειολογικό, χωρίς Χριστό, χωρίς Παλαιά και Καινή Διαθήκη, χωρίς αγίους Πατέρες. Δυστυχώς βρήκαν απρόσμενους συμμάχους κάποιους νεωτεριστές Θεολόγους. Οι μόνοι που φαίνεται πως δεν έχουμε λόγο σε τέτοιες ριζικές αλλαγές είμαστε όσοι διδάσκουμε το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Γιατί άραγε πιστεύουν ότι θα εφαρμόσουμε στις τάξεις όσα αυτοί ετοίμασαν για μας και τους μαθητές μας, χωρίς εμάς;

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_1568.html

***

Μεθοδεύουν άμεση εφαρμογή

προγραμμάτων αλλοίωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών

σε όλα τα σχολεία

Το κυβερνητικό σχέδιο αλλοίωσης του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και με τη συνεργασία θεολόγων του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ που πρωτοστατούν στο έργο της αντικατάστασης του μέχρι σήμερα διδασκόμενου ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος με ένα ιστορικό – θρησκειολογικό μάθημα, άχρωμο και συγκρητιστικό, ξένο προς την ορθόδοξη αγιοπατερική μας Παράδοση.

Ως γνωστόν τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό και Γυμνάσιο) που εκπονήθηκαν από ομάδα Θεολόγων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μέλη του ΚΑΙΡΟΥ, έναντι ουχί ευκαταφρόνητης χρηματικής αμοιβής (ΕΣΠΑ), εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά σε 140 σχολεία της πατρίδας μας. Τα προγράμματα αυτά εξοστρακίζουν από το θρησκευτικό μάθημα την Αγία Γραφή και την πατερική Παράδοση και επικεντρώνουν την προσοχή σε θέματα θρησκειολογίας, διαλόγου των θρησκειών και ιστορικής προσέγγισης του θρησκευτικού φαινομένου...

Σε όλα τα παραπάνω έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν τονίζοντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης όλων όσων αγωνιούν για την ορθόδοξη χριστιανική παιδεία των νέων της Ελλάδας ώστε να μην «περάσουν» τέτοια προγράμματα σπουδών.

Ανακοίνωση του ΚΑΙΡΟΥ (4/12/2011) για επικείμενη ημερίδα του συνδέσμου κάνει τα πράγματα περισσότερο σοβαρά καθώς σε αυτήν αναφέρεται ότι «για το επόμενο σχολικό έτος έχει εξαγγελθεί η εφαρμογή (των νέων Προγραμμάτων Σπουδών) σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας». Η πληροφορία είναι προφανώς ακριβής καθώς μέλος του ΚΑΙΡΟΥ είναι και ο Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που εκ της θέσεώς του γνωρίζει τι προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας για το νέο σχολικό έτος.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων ΑΜΕΣΑ θα πρέπει Θεολόγοι και Εκκλησία να αντιδράσουμε δυναμικά ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΚΑΙΡΟΥ που εμφανώς συμπλέουν και ταυτίζονται στον κοινό τους στόχο της οριστικής κατάργησης του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος Θρησκευτικών και, προς το παρόν, της διατήρησης ενός γενικόλογου περί θρησκείας μαθήματος.

Καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν εάν επιτρέψει την ριζική αυτή αλλοίωση του θρησκευτικού μαθήματος από μια μικρή ομάδα νεωτεριστών Θεολόγων που με θράσος συνεχίζει να προωθεί σχέδια που εκπόνησε η ήδη παραιτηθείσα κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, της οποίας όμως στελέχη συνεχίζουν και στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό να ταλαιπωρούν την ελληνική παιδεία. Για πόσο ακόμη άραγε;

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_8300.html

 

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR