Ζωηφόρος

Προκήρυξη Προγράμματος «Ηθικές αξίες σε αρχαιοελληνικά και χριστιανικά θεολογικά κείμενα: διαθεματική προσέγγιση»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

«Ηθικές αξίες σε αρχαιοελληνικά

και χριστιανικά θεολογικά κείμενα:

διαθεματική προσέγγιση»

 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης διοργανώνει το ανωτέρω επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη διεπιστημονική προσέγγιση ηθικών αξιών μέσα από αρχαιοελληνικά και χριστιανικά θεολογικά κείμενα. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης απαιτείται η διά ζώσης παρακολούθηση 60 διδακτικών ωρών στο ΑΠΘ και επιπλέον η μελέτη υλικού και εκπόνηση εργασιών (15 ώρες). Το πρόγραμμα διαρκεί από αρχές Μαΐου μέχρι αρχές Ιουλίου 2015.

Στόχοι

Αρχαιοελληνισμός και Χριστιανισμός είναι δύο κολοσσιαία μεγέθη, τα οποία στη διαχρονική τους εξέλιξη σχετίστηκαν μεταξύ τους και άλλοτε ήρθαν σε συμπόρευση άλλοτε σε αντιπαράθεση, μέχρι να καταλήξουν σε μία γόνιμη σύνθεση. Το πρόγραμμα «Ηθικές αξίες σε αρχαιοελληνικά και χριστιανικά θεολογικά κείμενα: διαθεματική προσέγγιση» ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τις ηθικές αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του χριστιανισμού μέσα από μια σύγχρονη διεπιστημονική οπτική. Αρχαιοελληνικά και χριστιανικά θεολογικά κείμενα αποτελούν σημείο αναφοράς του προγράμματος, το οποίο ενισχύει τη διαλεκτική σχέση μεταξύ διαφορετικών ανθρωπιστικών επιστημών, της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και της θεολογίας. Στο τέλος του Προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν:

(α) στη διάκριση των χρήσεων και σημασιών των βασικών αρχαιοελληνικών και χριστιανικών ηθικών αξιών αλλά και στη δυνατότητα αλληλοσυμπλήρωσής τους (β) στην αναγνώριση των ιδεολογικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και θρησκευτικών αντιλήψεων με τις οποίες αυτές συνδέονται (γ) στην προβολή διαθεματικών προσεγγίσεων των ηθικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού στην ενιαία και διαχρονική του εποπτεία, όπως πηγάζουν από αρχαιοελληνικά και χριστιανικά θεολογικά κείμενα, (δ) στη χρήση καινοτόμων διαθεματικών πρακτικών και μεθόδων στη διδακτική και εκπαιδευτική πράξη.

Για να δείτε την αναλυτική ανακοίνωση για το επιμορφωτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ http://diaviou.auth.gr/sites/default/files/%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B9%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf#overlay-context=ancient_greek_and_edu (ή διαβάστε στο τέλος του παρόντος άρθρου).

Σε ποιους απευθύνεται:

1. Σε εν ενεργεία φιλολόγους και θεολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης

2. Σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (φιλοσοφικής και θεολογικής σχολής)

3. Σε καθηγητές ή αποφοίτους άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν είχαν, πέραν του σχολείου, επαφή με αρχαία ελληνικά και θεολογικά κείμενα και επιθυμούν μια ουσιαστική γνωριμία με τον αρχαιοελληνισμό και τον χριστιανισμό μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση

4. Σε αδιόριστους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης

5. Σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γίνουν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων

6. Σε Διευθυντές Σχολικών Μονάδων

7. Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

8. Σε υποψήφιους διδάκτορες

9. Σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με στόχο να διδάξουν ελληνικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αλλά επιμένει στην κριτική και διαλεκτική θεώρηση και μελέτη των ηθικών αξιών της Αρχαιότητας και του Χριστιανισμού.

Διδάσκοντες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν ο  Ευάγγελος Αλεξίου (Αναπλ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος), ο Ιωάννης Κουρεμπελές (Αναπλ. Καθηγητής Θεολογίας, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ) και ο Ηρακλής Ρεράκης (Καθηγητής Θεολογίας, Τμήμα Ποιμαντικής Α.Π.Θ.).

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από 30/03/2015 μέχρι 28/04/2015. Λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων (40) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 255 Ευρώ ανά εκπαιδευόμενο.

Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση  (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), στο τλφ. 6936-554474 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στο τλφ. 2310-342334 κάθε Τρίτη και Πέμπτη (10.00-11.00 π.μ.)

Υποβολή αίτησης συμμετοχής

Για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, πατήστε εδώ (http://diaviou.auth.gr/application_form_ancient_greek_and_theological_texts).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                      Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Διά Βίου Μάθησης                                                     του Προγράμματος

Στ. Ανδρέου, Καθηγητής, ΑΠΘ                              Ε. Αλεξίου, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ

Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων:

Δευτέρα, Μάρτιος 30, 2015 to Τρίτη, Απρίλιος 28, 2015

***

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

«ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε έξι κύκλους μαθημάτων ως εξής:

Ι. Εισαγωγή στα αρχαιοελληνικά και θεολογικά κείμενα (3 ώρες: 1 ώρα ο κάθε διδάσκων)

Στον πρώτο εισαγωγικό κύκλο μαθημάτων επιδιώκεται η εξοικείωση των επιμορφουμένων με τη σύγχρονη προσέγγιση των αρχαίων ελληνικών και χριστιανικών θεολογικών κειμένων και εκτίθενται τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία:

1. Σύντομη γραμματολογική επισκόπηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

2. Σύντομη γραμματολογική επισκόπηση της χριστιανικής γραμματείας

3. Αρχαιοελληνικά – θεολογικά κείμενα: Διαθεματική προσέγγιση

ΙΙ. Αρχαιοελληνικές ηθικές αξίες (18 ώρες: Ευάγγελος Αλεξίου)

Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με κεντρικές ηθικές αξίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος σε μια διαχρονική προσέγγιση από την εποχή του Ομήρου μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. αλλά και με την τύχη των αρχαιοελληνικών κειμένων στο Βυζάντιο και την προσέγγιση του αρχαιοελληνικού πνεύματος μετά την αναγέννηση. Παράλληλα κείμενα εμπλουτίζουν τη διδακτική πράξη. Ειδικότερα, θα εξετασθούν τα ακόλουθα θέματα:

1. Καθημερινή ηθική – φιλοσοφική ηθική, πολιτισμός ντροπής – πολιτισμός ενοχής, αξίες ανταγωνισμού – αξίες συνεργασίας, πολιτισμικά σχήματα (Ησίοδος, μύθος Πρωταγόρα), ατομική προσωπικότητα-πόλις-κράτος και δημοκρατία.

2. Ερμηνεία κεντρικών αξιών από διάφορα σημασιολογικά πεδία, όπως: φιλοτιμία, φιλανθρωπία, μεγαλοψυχία, σωφροσύνη, ὕβρις, πλεονεξία, ὀργή, το γνῶθι σαυτόν σε διαχρονική προσέγγιση και στα κοινωνικά και ιστορικά τους συμφραζόμενα.

3. Αξιακοί προβληματισμοί από τον Όμηρο, Αρχίλοχο, Θουκυδίδη, Σοφοκλή, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Ισοκράτη, Πλούταρχο, Λουκιανό, μέχρι και τον Ιουλιανό παραβάτη.

4. Η διαχρονία της φιλολογίας και του φιλολόγου (ουμανισμός, νεοουμανισμός, φιλολογικός ιστορισμός). Σε αυτόν τον κύκλο επιχειρούνται συγκρίσεις και αναφορές σε θέματα που αφορούν και τον χριστιανισμό από τη σκοπιά ενός φιλολόγου (τέτοια είναι ενδεικτικά η εξέλιξη των εννοιών, η σχέση θρησκείας και επιστήμης στο παράδειγμα του Λουκιανού ή το φαινόμενο του Ιουλιανού παραβάτη).

ΙΙΙ. Χριστιανικές ηθικές αξίες (18 ώρες: Ιωάννης Κουρεμπελές)

Σε αυτό τον τρίτο κύκλο μαθημάτων οι επιμορφούμενοι εξοικειώνονται, μέσα από την παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία μιας σειράς χριστιανικών θεολογικών κειμένων, με κεντρικά ερωτήματα της χριστιανικής γραμματείας και τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας. Ειδικότερα θα εξεταστούν:

1. Η πρόσληψη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τον Χριστιανισμό και το εν Χριστω ήθος

2. Η σάρκωση του Θεού και η σωτηρία του ανθρώπου (δογματικοί θεολογικοί άξονες)

3. Ο Θεός ως αγάπη και η έννοια της έμπρακτης χριστιανικής αγάπης

4. Οι αξίες και οι αρετές ως οντολογία θεανθρώπινου ήθους και ο σύγχρονος κόσμος

Κείμενα: Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη, Άγιος Αθανάσιος, Καππαδόκες (Γρηγόριος Θεολόγος, Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης), Ιωάννης Χρυσόστομος, Ρωμανός Μελωδός, Μάξιμος Ομολογητής, Ιωάννης Δαμασκηνός, Μέγας Φώτιος, Γρηγόριος Παλαμάς, Μητροφάνης Κριτόπουλος, κείμενα σύγχρονου θεολογικού προβληματισμού.

IV. Διδακτικές προσεγγίσεις (18 ώρες: Ηρακλής Ρεράκης)

Ο τρίτος κύκλος μαθημάτων έχει σημείο αναφοράς την εκπαίδευση. Η διεπιστημονικότητα και διαθεματικότητα στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, και τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Θρησκευτικών, τα οποία κατέχουν κεντρική θέση στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων, προσφέρονται για διαθεματικές διδακτικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος:

1. Επιτυγχάνεται διδακτική επεξεργασία σειράς μαθησιακών θεμάτων και κειμένων μέσα από την αρχαιοελληνική θρησκευτική και τη χριστιανική θεολογική παράδοση, έτσι ώστε να φωτίζονται ηθικές αξίες σε μια διαλεκτική σχέση αρχαιοελληνικού και χριστιανικού πνεύματος στη συγχρονία και τη διαχρονία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα συνιστούν: τα Ηθικά του Πλουτάρχου και τα κείμενα του Μ. Βασιλείου, οι παιδευτικές ιδέες του Ιουλιανού έναντι αυτών του  Γρηγορίου Ναζιανζηνού και του Ιωάννη Χρυσοστόμου, η φιλοξενία στον Όμηρο και στην Καινή Διαθήκη, το κοινωνείν στον Πλάτωνα και στον Χριστιανισμό, η πολιτεία και οι νόμοι στον Αριστοτέλη και οι κανόνες στη ορθόδοξη εκκλησία.

2. Υποδεικνύονται τρόποι δημιουργικής αξιοποίησης στη διδακτική πράξη των ηθικών αξιών του ελληνισμού και του χριστιανισμού, στους εξής τομείς: 1) τη γλώσσα (αρχαία ελληνική, νέα ελληνική) 2) την ηθική σκέψη 3) την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία και αγωγή.

3. Προτείνονται ιδέες για μία αποτελεσματική διαφοροποιημένη διδασκαλία μέσα από καινοτομικές προτάσεις δειγματικών διδασκαλιών και σεναρίων σε θέματα όπως: τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα και τον Χριστιανισμό, την έννοια της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα και στον Χριστιανισμό, την ελευθερία στον Πλάτωνα και τον Χριστιανισμό, την εκλεκτική στάση έναντι των αρχαίων ελληνικών κειμένων από τον Μ. Βασίλειο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο.

V. Παρουσίαση εργασιών-Συμπεράσματα-Ανατροφοδότηση (3 ώρες: 1 ώρα ο κάθε διδάσκων)

Ο πέμπτος κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει:

1. Παρουσίαση δραστηριοτήτων/εργασιών

2. Ανακεφαλαίωση του υλικού διδασκαλίας

3. Κριτική αποτίμηση του προγράμματος

4. Διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων βελτίωσης

VI. Εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους:

5 ώρες ο κάθε Διδάσκων

***

Αίτηση Συμμετοχής στο πρόγραμμα

«Ηθικές αξίες σε αρχαιοελληνικά

και χριστιανικά θεολογικά κείμενα:

διαθεματική προσέγγιση»

Στοιχεία που συμπληρώνονται από τον/την υποψήφιο/α.

*(υποχρεωτικά πεδία)

Όνομα *

Πατρώνυμο

Επώνυμο *

E-mail Επικοινωνίας *

Κωδική Ονομασία Προγράμματος

Στοιχεία Ταυτότητας *

Φύλο *

Α

Θ

Ημερομηνία Γέννησης *

Ημέρα  Μήνας  Έτος  

Τόπος *

Διεύθυνση Κατοικίας *

Τηλέφωνα Επικοινωνίας *

ΑΦΜ *

ΔΟΥ *

Οικογενειακή Κατάσταση *

Έγγαμος

Άγαμος

Τέκνα

Βαθμίδα Εκπαίδευσης *

Α'βάθμια Εκπαίδευση

B'βάθμια Εκπαίδευση

Πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ

Μεταπτυχιακός Τίτλος

Διδακτορικό

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά

Γαλλικά

Γερμανικά

Άλλο

Άλλη Γλώσσα

Κατάσταση Απασχόλησης *

Άνεργος

Εργαζόμενος

Ιδιωτικός Τομέα

Δημόσιος Τομέας

Συνταξιούχος

Ημερομηνία τελευταίας απασχόλησης

Ημέρα  Μήνας  Έτος  

Προϋπηρεσία *

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Εργοδότης/Είδος Εργασίας/Περίοδος Εργασίας *

Δικαιολογητικά

(Βιογραφικό σημείωμα) *Το αρχείο πρέπει να είναι σε μορφή πχ. Papadopoulos.zip

Πηγή: http://diaviou.auth.gr/ancient_greek_and_theological_texts

Και από: http://diaviou.auth.gr/sites/default/files/%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B9%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf#overlay-context=ancient_greek_and_edu

 

Και από: http://diaviou.auth.gr/application_form_ancient_greek_and_theological_texts

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel