Logo
Print this page

Σημαντική εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, πολλών ιερέων, των εκπροσώπων των τοπικών κρατικών και στρατιωτικών αρχών, καθηγητών Θεολόγων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε

η εκδήλωση -  αφιέρωμα για τα 300 χρόνια από τη γέννηση  του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,  της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων  και της Ένωσης Θεολόγων Ν. Λέσβου (Παράρτημα της ΠΕΘ),  το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 και  ώρα 6 μ.μ στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, με θέμα: «Τα σχολειά του Πατροκοσμά και η Ανάσταση του Γένους» (Παρουσίαση με φωτεινές διαφάνειες).

Ομιλητής ήταν ο λεσβιακής καταγωγής Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Τον ομιλητή παρουσίασε στην εκλεκτή ομήγυρη, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων  κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης.

Ο π. Χρυσόστομος καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με την παραστατική και μεστή νοημάτων ομιλία του για την ζωή και το έργο του μεγάλου εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: Σε εποχή που οι Τούρκοι κατακτητές αφάνιζαν το Γένος των Ελλήνων, που οι αλώπεκες του σκότους, οι Παπικοί, οργίαζαν, οι Εβραίοι βυσσοδομούσαν και οι ραγιάδες υπέκυπταν και κατά επαρχίες αλλαξοπιστούσαν, ο άγιος παίρνει στους ισχνούς ώμους του τον Σταυρό του Κυρίου και χτίζει σχολειά για να μαθαίνουν τα σκλαβόπουλα «τι είναι Θεός, τι είναι Αγία Τριάς, τι είναι άγγελοι, αρχάγγελοι, τι είναι καταραμένοι οι δαίμονες, τι είναι Παράδεισος, τι είναι κόλασις, τι είναι αμαρτία και αρετή»…

Τα σημερινά σχολειά όμως, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν από τον Πατροκοσμά, λόγω της παρεχόμενης σε αυτά κοσμικής παιδείας, ως σχολεία των άθεων γραμμάτων. «Το κακό», έλεγε πάλι ο άγιος σε μια προφητεία του, «θα σας έρθει από τους διαβασμένους». Δεν είπε μορφωμένους. Ο λαός μας τους μορφωμένους τους ονομάζει γνωστικούς, ενώ τους διαβασμένους πολύξερους. Πολύξεροι είναι οι ημιμαθείς που μεταρρυθμίζουν, αναγεννούν, αναπτερώνουν την Παιδεία, για να καταλήξουμε σήμερα, αντί να έχουμε σχολεία ρωμαίικα, με «ψυχή και Χριστό», να καταντήσουν μάνδρες εκκλησιομαχίας, αφιλοπατρίας και γλωσσικής αφασίας.

Φέτος κλείνουν 300 χρόνια από την γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του εθναποστόλου που έσωσε κυριολεκτικά το Γένος από τον αφανισμό. Και η διάσωσή του οφείλεται στα εκατοντάδες σχολεία που κτίστηκαν με την παραίνεσή του.

Η παιδεία που διέδιδε ο Πατροκοσμάς απέβλεπε στην αναγέννηση του Έθνους.

Την παιδεία του Πατροκοσμά χρειάζεται και πάλι το Έθνος για να πετύχει την αναγέννησή του και αυτή την παιδεία οφείλουμε να προσφέρουμε στους νέους μας, κατέληξε ο διακεκριμένος ομιλητής.

 

Στην έναρξη  της εκδήλωσης έγινε και η κοπή της βασιλόπιττας της Ένωσης Θεολόγων Ν. Λέσβου.

 

Πηγή: http://www.petheol.gr/nea/semantikeekdelosegiatonagiokosmatonaitolostenierametropolemytilenes

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR