Ζωηφόρος

Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα! Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους,

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους:

Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα!

Από την εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», 29/1/2011

Κραυγή αγωνίας από τον Καθηγούμενο της Μονής: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε Άνθρωποι! Έξω από μας ο ηλεκτρονικός ολοκληρωτισμός»

Την ταπεινή, αλλά και βροντώδη Ορθόδοξη Φωνή της υψώνει και η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου από το Άγιο Όρος εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος των εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν, θεαρέστως, για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δια του Καθηγουμένου της, η Ιερά αυτή Μονή διατρανώνει την αντίδραση των πάντων Ορθοδόξων Ελλήνων με τον δικό του Λόγο. Τονίζεται σε επισήμανση του Καθηγουμένου ότι «...θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος...». Ειδικής μνείας, επίσης, χρήζει και η επισήμανση του μ. Προδρόμου Γρηγοριάτη, σε σχέση με το δημοσίευμα μας, στις 24/1/2011, «ο Αγιορείτης Πρόδρομος «βαφτίζει» την Κάρτα επικίνδυνη και ρυπαρή» όπου τονίζεται ότι οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προσωπικές και υπογράφονται ως «Πρόδρομος Άγιον Όρος» για τις οποίες φέρει και την ευθύνη. Απέραντη η γενναιότητα του εν λόγω Μοναχού που, ως γνωστόν, καταδικάζει, επίσης, το ηλεκτρονικό Φακέλωμα των Ορθοδόξων Ελλήνων Χριστιανών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

•Προς την Διεύθυνσι της Εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» Μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδος Σας στις 24/1/2011, το οποίο έχει τον τίτλο «Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ... «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΗ» και αποδίδει στο όνομα της Μονής Γρηγορίου τις απόψεις του, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε το συντομότερον μετά την παραλαβή του παρόντος τα ακόλουθα επανορθωτικά:

1.  Το δημοσίευμα της εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» (24/1/2011) με τίτλο «Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ... «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΗ» δεν αντανακλά το ήθος της Μονής Γρηγορίου και τον τρόπο που αυτή εκφράζει τις απόψεις της. Δεν φέρει την υπογραφή της, οπότε η Ιερά Μονή μας δεν έχει καμμία ευθύνη για το περιεχόμενο του, το οποίο περιέχει ανακρίβειες για δήθεν ενέργειες της προς εκκλησιαστικά πρόσωπα, απόψεις περί της Κάρτας του Πολίτη που δεν την εκφράζουν και εκφράσεις για πολιτικά πρόσωπα που ουδέποτε διετύπωσε.

2.  Το δημοσίευμα αποτελεί συνονθύλευμα απόψεων, οι οποίες όπως πληροφορούμεθα, έχουν αναρτηθή από διάφορα πρόσωπα σε διαφορετικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και τις οποίες δεν εγνώριζε η Ιερά Μονή (σημειωτέον, αυτή η ίδια δεν διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο). Από την άποψι αυτή η Ιερά Μονή μας διαμαρτύρεται για την «σύνθεση» που επιχειρήθηκε από τον συντάκτη του δημοσιεύματος και για τον σκοπό της. Η αναφορά του ονόματος της Μονής σε αυτό το δημοσίευμα μας προβληματίζει έντονα. Βασική αρχή της Μονής είναι να μη προβάλλη δημοσίως απόψεις της, χωρίς αυτό να της ζητηθή από εκκλησιαστικούς άρχοντες ή από τον αγωνιώντα πιστό Ορθόδοξο λαό μας.  Και τότε ακόμη ομιλεί με σεμνότητα και σοβαρότητα.

3.  Η Ιερά Μονή μας το 1997 είχε εκπονήσει τεχνική Μελέτη για τον Γραμμωτό Κώδικα. Σε αυτή την Μελέτη αναφέρεται το εν λόγω δημοσίευμα. Τις απόψεις της Μελέτης αυτής υπερασπίζεται η Μονή εκείνων που τις αμφισβητούν, χωρίς όμως να τις χρησιμοποιή για να εξυπηρετή φοβικά εσχατολογικά σενάρια. Δεν φέρει επομένως, όπως είναι φυσικό και λογικό, καμμία ευθύνη για τον τρόπο που κάποιοι τρίτοι έχουν κατανοήσει και έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε την Μελέτη μας ή αποσπάσματα της.

4.  Την άποψί της για την Κάρτα του Πολίτη η Ιερά Μονή μας έχει εκφράσει στο χριστουγεννιάτικο άρθρο του Καθηγουμένου της με τίτλο «Μεθ' ημών ο Θεός». Στην θεολογική συνάφεια του όλου άρθρου το σχετικό απόσπασμα, με κάθε ευπρέπεια γραμμένο, αναφέρει τα εξής: «Τελειώνοντας τον ταπεινό αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας, να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος και έτσι να δώσουν άνεσι και χαρά σε εκατομμύρια Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν θεαρέστως για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα, να παραδώσουμε το πρόσωπο μας στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό. Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Εμείς θα παραιτηθούμε από την αξία του ανθρωπίνου προσώπου μας: Μαζί με τον Ιονέσκου - στο γνωστό έργο του «Ρινόκεροι» - κραυγάζουμε και εμείς: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε άνθρωποι».

5. Η Ιερά Μονή μας δεν εκχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναφέρη στο όνομα της δικές του γνώμες και απόψεις.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

***

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Προς Εφημερίδα  Ελεύθερη Ώρα

Αγαπητοί Κύριοι,

Διευκρινίζοντας ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις δημοσιεύσεις που αφορούν στο πρόσωπο μου στο φύλλο εφημερίδος σας της 24.1.2011. Οι απόψεις για τις οποίες και φέρω την ευθύνη είναι απόλυτα προσωπικές. Δια τούτο και υπογράφονται ως Πρόδρομος Αγιον Ορος. Οι δημοσιεύσεις της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, στην οποία και ανήκω, υπογράφονται ως «ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και συν εμοί εν Χριστώ Αδελφοί». Ευχαριστώ.

Μετά τιμής

μ. Πρόδρομος Γρηγοριάτης

Εν Καρυαίς τη 25.1.2011

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel