Ζωηφόρος

Η φοροκάρτα δεν είναι τόσο... αθώα-Πως μας παγιδεύουν,

Η φοροκάρτα δεν είναι τόσο... αθώα

Πως μας παγιδεύουν…

από την εφημερίδα «Press Time», Σάββατο 14 – Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Υπουργείο και τράπεζες θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις των φορολογουμένων

Από τον επόμενο μήνα μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων φορολογουμένων η φοροκάρτα, την οποία το υπουργείο Οικονομικών ονομάζει «κάρτα αποδείξεων». Για το οικονομικό επιτελείο, η εφαρμογή της φοροκάρτας, γίνεται για να συνδεθεί το αφορολόγητο όριο με την αξία των αποδείξεων και να μην απαιτείται η προσκόμιση μεγάλου όγκου χάρτινων αποδείξεων στην Εφορία, ενώ επιμένει να τονίζει ότι θα είναι ανώνυμη. Είναι, ώμος, πραγματικά τόσο... αθώα η φοροκάρτα όσο λένε ή θα αποτελέσει άλλο ένα «φακέλωμα» για όλους τους φορολογούμενους;

Έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι καθόλου «αθώα» και στόχος του υπουργείου είναι να έχει στους υπολογιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανά πάσα στιγμή και όχι στο τέλος του χρόνου, όλες τις αγορές που κάνουν οι φορολογούμενοι, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούν να παρακολουθούν και οι τράπεζες τις κινήσεις αυτές, γνωρίζοντας και το υπουργείο και οι τράπεζες ποιος «κρύβεται» πίσω από την κάρτα. Πώς θα γίνεται αυτό;

Κατ' αρχήν το υπουργείο υποστηρίζει ότι η φοροκάρτα θα είναι προαιρετική, αλλά ο σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να γίνει υποχρεωτική από το 2012.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν την «κάρτα αποδείξεων» δωρεάν από τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν ουσιαστικά την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων για λογαριασμό των κατόχων των καρτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις τράπεζες δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις κάρτες. Η διευκρίνηση αυτή είναι παραπλανητική. Και να γιατί. Για να ενεργοποιηθεί η «κάρτα αποδείξεων» ο κάτοχός της πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω κινητού με SΜS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053, ποιός είναι ο ΑΦΜ του και ποιος είναι ο 10ψήφιος αριθμός, που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του. Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος ως φυσικό πρόσωπο θα ταυτοποιείται ως ο χρήστης της συγκεκριμένης κάρτας και στο εξής, όποια καταγραφή συναλλαγή» γίνεται μ' αυτήν θα καταχωρείται από τη ΓΓΠΣ στο όνομα του (θα περνιέται στον ΑΦΜ του). Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει καθημερινά τις κινήσει» του φορολογούμενου, επωνύμω» και όχι ανωνύμου όπως υποστηρίζει, αφού θα έχει το ΑΦΜ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Ορισμένα, συγκεκριμένα στοιχεία των αγορών που θα πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με τη χρήση της «κάρτας αποδείξεων» θα καταγράφονται από την τράπεζα του, θα αποστέλλονται και θα χωρίζονται αυτόματα στα ηλεκτρονικά αρχεία ΓΓΠΣ. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα είναι ανώνυμη.

Και σ' αυτό το σημείο υπάρχει άλλη μια παγίδα. Οι τράπεζες θα έχουν τον αριθμό της κάρτα», ο οποίο» αντιστοιχεί σε έναν αριθμό ΑΦΜ, ο οποίος ανήκει σε ένα φυσικό πρόσωπο. Κανείς δεν διασφαλίζει τον φορολογούμενο ότι η τράπεζα του δεν θα μπορεί να πληροφορηθεί τον ΑΦΜ του από την ΓΓΠΣ και να ανακαλύψει τον ενδεχομένου ασυνεπή, για διάφορους λόγους, πελάτη της. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες θα ενημερώνονται για τον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς θα καταγράφουν τους ΑΦΜ των επιτηδευματιών που πραγματοποιούν τις πωλήσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η φοροκάρτα, όχι μόνο ανώνυμη δεν είναι, αλλά αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο «μεγάλο αδελφό» της κυβέρνησης στο κυνήγι των φορολογούμενων.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel