Ζωηφόρος

«Φρένο» στα σχέδια για τη Μητρόπολη Αττικής,

«Φρένο» στα σχέδια

για τη Μητρόπολη Αττικής

του Νίκου Παπαχρήστου

από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 27-01-2010

Tην ανατροπή στους σχεδιασμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του υπουργείου Παιδείας, για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής, ενδέχεται να επιφέρει η πατριαρχική απάντηση στην έκκλητο προσφυγή του καθηρημένου πρώην Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Με γράμμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης -το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδόθηκε πριν μέρες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- ζητά την παραπομπή του κ. Παντελεήμονα σε Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο προκειμένου να δικασθεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες. Ο κ. Παντελεήμονας είχε προσφύγει στο Φανάρι υποστηρίζοντας ότι καθαιρέθηκε βάσει των νόμων του κράτους και όχι των εκκλησιαστικών κανόνων.

Πληροφορίες εμφανίζουν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου να εισηγούνται στον κ. Ιερώνυμο να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την καθυστέρηση της εισαγωγής στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων μητροπόλεων στη θέση της πολύπαθης Αττικής. «Αν και το ζήτημα αφορά πλέον το υπουργείο Παιδείας, θα έπρεπε ίσως να καθυστερήσει η διχοτόμηση μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως άλλωστε έπραξε και ο προκάτοχός του, δεν πρόκειται να αγνοήσει τις αποφάσεις και τα ιερά προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου» υποστηρίζουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου για τη διχοτόμηση της Μητροπόλης Αττικής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εμπλοκή της Πολιτείας ενόσω η υπόθεση του κ. Παντελεήμονα εκκλησιαστικώς εκκρεμεί στο Φανάρι.

«Η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, τηρούσα μετ' ευλαβείας τους Ιερούς Κανόνας, αποτελούντας ασφαλή οδηγόν εις τον χειρισμόν εκκλησιαστικών θεμάτων, μελετήσασα τον όλον φάκελλον διεπίστωσεν ότι το Δευτεροβάθμιον δι' Αρχιερείς Συνοδικόν Δικαστήριον της καθ' Υμάς Εκκλησίας δεν εξεδίκασεν εισέτι την περίπτωσιν του εν λόγω πρωτοβαθμίως κριθέντος Ιεράρχου», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή του, με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου, και συνεχίζει: «Εν τω πνεύματι, όθεν, του ημετέρου προς τον αοίδιμον προκάτοχον Υμών Αρχιεπίσκοπον κυρόν Χριστόδουλον υπ' αριθμ. Πρωτ. 1203/2005 και από δ' Ιανουαρίου βστ' Γράμματος επί της προγενεστέρας εκκλήτου προσφυγής του αυτού Μητροπολίτου, εκφράζεται και πάλιν ομοφώνω αποφάσει της Αγίας και Ιεράς Συνόδου η άποψις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι προς της εξετάσεως επί της ουσίας της εκκλήτου δέον όπως ολοκληρωθή η παρά των Ιερών Κανόνων και του εν ισχύι Νόμου 5383/1932 περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης προβλεπομένη διαδικασία δευτεροβαθμίου κρίσεως, μεθ' ην η Μήτηρ Εκκλησία επιληφθήσεται ταύτης τελεσιδίκως και οριστικώς».

πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/01/2010_388395

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel