Logo
Print this page

Χωρίς σχέδιο!!!

Χωρίς σχέδιο!!!

Από το βιβλίο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Νικολάου Π. Βασιλειάδη

Οι Ιταλοί επέμεναν να καταλάβουν την Γκραμπάλα. Το υψωμό της ήταν σπουδαία στρατηγική θέση. Όμως οι ανδρείοι μας του 15ου Συντάγματος Πεζικού τούς αναχαίτιζαν. Αλλ' ένα βράδυ, πού τ' αστροπελέκια αυλάκωναν τον ουρανό κι η βροχή έπεφτε ορμητική σαν καταρράκτης, οι Ιταλοί έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση. Πάτησαν την Γκραμπάλα και σκόρπισαν το θάνατο.

Οι δικοί μας συμπτύχθηκαν με την απόφαση να εξορμήσουν προς το ύψωμα και να διώξουν τους Ιταλούς την ίδια νύχτα. Ένας επιλοχίας φωνάζει σε μερικούς δικούς του, πού νόμιζαν ότι η αντεπίθεση γινόταν εσπευσμένα: «Ντροπή σας και ντροπή μου, τί θα πούμε στους πατριώτες πέρα, πού το πρωί' θα τούς χτυπούν οι Ιταλοί από δυο πλευρές;» «Χωρίς σχέδιο, κ. Επιλοχία;» ρώτησε κάποιος. «Χωρίς», βροντοφώναξ' εκείνος και πετάχτηκε μπροστά, λίγα μόλις βήματα πίσω απ' τους γενναίους ανθυπολοχαγούς Σαρρή και Βασιλά, πού μεθυσμένοι από πατριωτισμό είχαν ορμήσει κιόλας πρώτοι...

Δε χρειάστηκε τίποτ' άλλο. Οι Έλληνες χύθηκαν με ορμή, με «εφ' όπλου λόγχην», πάνω στους κοκορόφτερους του φασισμού και με την ιαχή « Αέρα». Οι φωνές τους έσμιγαν με τ' αστραπόβροντα. Οι δεκαπλάσιοι Ιταλοί τα 'χασαν και τελικά το 'βαλαν «στα πόδια». Η Γκραμπάλα έμεινε Ελληνική...

Όταν το πρωί έγινε το προσκλητήριο, έλειπε κι ο Επιλοχίας. Τον βρήκανε με τ' όπλο στα χέρια και το μέτωπο τρυπημένο από ιταλική σφαίρα. Φαινόταν να... χαμογελά ικανοποιημένος. Είχε συμβάλει κι αυτός, στο να κερδηθεί το ύψωμα... «χωρίς σχέδιον»!

Όποιος όμως γνωρίζει τους Έλληνες, η αντεπίθεση εκείνη δεν ήταν χωρίς σχέδιο. Έτσι φαινόταν, άλλα δεν ήταν. Διότι στα βάθη της ελληνικής ψυχής υπάρχει ριζωμένη μια παράδοση θάρρους, ηρωισμού και γενναιότητας. Εκεί είναι αποθηκευμένη η τεράστια δύναμη της φυλής.

Το θησαύρισμα αυτό της ψυχής μας δεν έχει σχέση με το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως. Είναι θησαύρισμα, πού έχει ζυμωθεί με το «είναι» μας. Θησαύρισμα, πού τροφοδοτείται από την πίστη μας στην ελευθερία και το δίκιο του αγώνα μας, από την αγάπη μας προς το Χριστό, από το βαρύ χρέος προς το ιερά και τα όσιά μας. Είναι μια μυστική δύναμη, που πηγάζει από την πείρα της φυλής μας — πείρα αιώνων.

Όλος αυτός ο θησαυρός είναι το... ασχημάτιστο σχέδιο, πού σε κρίσιμες στιγμές γίνεται συγκεκριμένο. Κι η ψυχή μας ορθώνεται, ορμά στη φωτιά της μάχης, πολεμεί γενναία, κερδίζει τη μάχη, όταν όλα φαίνονται μαύρα, κι όταν δε φαίνεται να υπάρχει ελπίδα.

Ναι, επειδή η ελληνική ψυχή πιστεύει, επειδή πυρπολείται οπό την αγάπη προς την Πατρίδα- επειδή έχει τέτοιο θησαυρό, νικά πάντοτε και... «χωρίς σχέδιον»!

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR