Ζωηφόρος

Η διχοτόμηση της Κύπρου σταθερός τουρκικός στόχος

Για να κατανοήσουμε τις παγίδες που κρύβει η νέα φάση διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ποιος είναι ο διακηρυγμένος εδώ και 60 χρόνια στόχος της Τουρκίας για την ελληνική Μεγαλόνησο. Η Τουρκία, όπως έγραφε ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, πάντα δηλώνει δημοσίως τα σχέδιά και τις επιδιώξεις της, αλλά εμείς δυστυχώς δεν δίνουμε την δέουσα σημασία.

Ο στόχος, λοιπόν, είναι η διχοτόμηση, το περίφημο ΤΑΞΙΜ στα τουρκικά. Διχοτόμηση με τη μορφή δύο κρατών, εκ των οποίων το βόρειο θα ελέγχεται από την Τουρκία είτε εμμέσως, με τη μορφή μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε αμέσως με τη μορφή της ενσωμάτωσης στη γείτονα χώρα.

Η σταδιακή προώθηση της διχοτόμησης γίνεται μεθοδικά και με κεντρικό όργανο το Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ομάδες ψυχολογικού και ανορθοδόξου πολέμου. Κατά μία περίεργη σύμπτωση τα έτη που τελειώνουν σε 4 διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην πορεία της Διχοτόμησης.

Το 1954 οι Ελληνοκύπριοι, που αποτελούσαν το 80% του πληθυσμού της Κύπρου, ζήτησαν να απαλλαγούν από την Βρετανική αποικιοκρατία και να ενωθούν με την Ελλάδα. Η Ελλάς με Πρωθυπουργό τον Αλ. Παπάγο κατέθεσε το αίτημα της Αυτοδιαθέσως των Κυπρίων στον ΟΗΕ. Η Τουρκία, αν και είχε επισήμως παραιτηθεί κάθε δικαιώματος όταν πούλησε την Κύπρο στους Βρετανούς το 1878, αντέδρασε ιδρύοντας την παρακρατική οργάνωση ΚΟΥΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΤΟΥΡ, δηλαδή η Κύπρος είναι τουρκική, δημοσιεύοντας χάρτες της διχοτόμησης του νησιού και αποστέλλοντας υπό κάλυψιν αξιωματικούς και όπλα στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Το 1964 ενώ είχε ιδρυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία βρήκε ως αφορμή τα αιματηρά επεισόδια του Δεκεμβρίου 1963 και προετοίμασε την εισβολή της στην Κύπρο. Τον Ιούλιο αποφεύχθηκε αυτό το βήμα λόγω  παρέμβασης του αμερικανού Προέδρου Λ. Τζόνσον. Τον Αύγουστο η Άγκυρα βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ Ελληνοκυπρίους και δημιούργησε κράτος εν κράτει και αμιγείς τουρκικούς θύλακες στις πόλεις αποσχισμένους από τους Ελληνοκυπρίους. Με τουρκική εντολή οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια περιμένοντας την εισβολή που άργησε 10 χρόνια.

Το 1974 με τα δραματικά γεγονότα της 15ης και 20ής Ιουλίου έγινε το σημαντικότερο βήμα για τη διχοτόμηση. Ο τουρκικός στρατός με τις επιχειρήσεις ΑΤΤΙΛΑΣ 1 και 2 εισβάλλει σε κράτος- μέλος του ΟΗΕ, φονεύει αμάχους, βιάζει, λεηλατεί, γκρεμίζει ναούς, συλεί κοιμητήρια και αναγκάζει σε βιαία μετακίνηση σχεδόν τον μισό πληθυσμό του νησιού. 200.000 Ελληνοκύπριοι προσφυγοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ όλοι οι Τουρκοκύπριοι μετακινούνται για να εγκατασταθούν στον κατεχόμενο Βορρά υπό την μπότα του Αττίλα.

Το 1983 - εδώ αλλάζει λίγο η σειρά των τεσσαριών-  η Τουρκία ανακηρύσσει τα κατεχόμενα σε Τουρκοκυπριακό Κράτος, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει ο ΟΗΕ , η Ευρ. Ένωση και ο υπόλοιπος κόσμος. Το ψευδοκράτος αποκτά ψευδοπρόεδρο, ψευδοβουλή και παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, όπου έρχονται αρχικά πτήσεις μόνον από την Τουρκία. Σήμερα δυστυχώς ορισμένες αεροπορικές εταιρίες φέρνουν ξένους τουρίστες .

Την δεκαετία του 1990 δεν είχαμε κάποια μείζονα εξέλιξη στην εδραίωση των τουρκικών σχεδίων. Όμως το 2002- 2004 είχαμε την εμφάνιση του σχεδίου δήθεν λύσης, το οποίο συνδέθηκε με το όνομα του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τον Απρίλιο του 2004 το σχέδιο υπερψηφίσθηκε σε δημοψήφισμα από τους Τουρκοκυπρίους και απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους μετά την καταλυτική παρέμβαση του αειμνήστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Αν γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν θα επιτύγχανε η Τουρκία τον στόχο της, δηλαδή την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισοτίμου συνιδρυτού του νέου κράτους, της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας!

Σήμερα, το έτος 2014, επικρέμαται πάλι η απειλή να έχουμε συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση στην Κύπρο, όπως ερμηνεύει το Κοινό Ανακοινωθέν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Ντερβίς Έρογλου. Όλοι έχουμε ευθύνες.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel