Ζωηφόρος

Βάζουν στην αποθήκη τη Σφαγή της Χίου, του Γιώργου Λυκουρέντζου,

Βάζουν στην αποθήκη τη Σφαγή της Χίου

για τους... Τούρκους

του Γιώργου Λυκουρέντζου

από την εφημερίδα «Δημοκρατία», 7/4/2011

Στο επισκευασμένο μουσείο του νησιού σκέφτονται να μην

αναρτήσουν το αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για να μην

ενοχλούνται οι γείτονες, προκαλώντας την οργή των κατοίκων

Ο διάσημος πίνακας του Ντελακρουά που απεικονίζει τη σφαγή της Χίου

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση να μην αναρτηθεί στο επισκευασμένο Μουσείο της Χίου το πιστό αντίγραφο του παγκοσμίως διάσημου πίνακα του Ντελακρουά που αναπαριστά τη σφαγή της Χίου και είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη περιγράφοντας τις κτηνωδίες των Τούρκων. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η ιστορία αυτή γύρω από την έκθεση ή μη του πίνακα-συμβόλου για τον ελληνισμό κρατάει ήδη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2009, με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων στο νησί της Χίου να κάνουν λόγο ακόμα και για μυστική προφορική συμφωνία προκειμένου να καθαιρεθεί ο πίνακας ως ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς και για να μην «προκαλείται» η Τουρκία.

Να θυμίσουμε ότι το πρωτότυπο του πίνακα εκτίθεται στο Λούβρο και αποτελεί προϊόν έμπνευσης του Γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά, ο οποίος, συγκλονισμένος από τη σφαγή περισσότερων από 50.000 Χιωτών στις 30 Μαρτίου 1822 από τους Οθωμανούς, αποτύπωσε το 1824 τη διάσημη ανά την υφήλιο πλέον εικόνα στον καμβά.

Το θέμα στη Βουλή

Παρά τα συνεχή αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για ανάρτηση του αντιγράφου της «Σφαγής της Χίου», ακόμα και σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Καράογλου προς τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. «Ο αφανισμός των κατοίκων της Χίου συγκλόνισε όχι μόνο τον ελληνισμό, αλλά και όλη την Ευρώπη. Ο Τύπος έγραψε άρθρα και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη σφαγή αυτή. Μάλιστα, βιβλία κυκλοφόρησαν στην Αγγλία, στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι φιλέλληνες προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για να βοηθήσουν τα θύματα. Άραγε, μέχρι πού θα φτάσει η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, όταν διαγράφει τη σφαγή 58.000 κατοίκων της Χίου και εξαφανίζει πολιτιστικά εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας;» αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Καράογλου.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό για το ποιος ήταν ο εμπνευστής της απόφασης καθαίρεσης του πίνακα του Ντελακρουά με θέμα τη Σφαγή της Χίου και γιατί προέβη σε αυτήν την ενέργεια, αν η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου στηλιτεύει τη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά και αν προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να προβεί στην εντολή τοποθέτησης του συγκεκριμένου πίνακα και πάλι στο Μουσείο Χίου.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration