Logo
Print this page

Τα μηνύματα του 1821 στο σήμερα, του Χάρη Ανδρεόπουλου,

Τα μηνύματα του 1821 στο σήμερα

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Θεολόγου καθηγητή στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Γαλαξιδίου

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

σε συνδυασμό με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Ολόκληρος ο Ελληνισμός γιορτάζει και φέτος με εθνική υπερηφάνεια την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου. Τιμάμε τη μέρα αυτή, γιατί αποτέλεσε την αφετηρία, το ηρωικό ξεκίνημα του αδούλωτου λαού μας για ν' ανοίξει το δρόμο για την εθνική του αποκατάσταση.

Διπλή η γιορτή. Aπό τη μια η μνήμη τού Eυαγγελισμού τής Yπεραγίας Θεοτόκου και από την άλλη η έναρξη τής Eθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους μας, που ― όχι τυχαία ― ξεκίνησε την 25η Μαρτίου του 1821. Kοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η  ανυπολόγιστη αξία τής ελευθερίας. Στην πρώτη περίπτωση η ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση τής Παναγίας με τα λόγια «Iδού η δούλη Kυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», στο χαρμόσυνο μήνυμα τού Aρχαγγέλου, που αναγγέλλει τη σωτηρία των ανθρώπων και προσκαλεί τη Mαριάμ να αναλάβει τη ξεχωριστή και μοναδική ευθύνη της. Στη δεύτερη περίπτωση η ελευθερία σαρκώνεται στην απόφαση των Eλλήνων να αποτινάξουν την τυραννία τής μακρόχρονης σκλαβιάς και να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε

ανθρώπου και λαού για αυτοδιάθεση.

Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, το ένδοξο Ελληνικό έθνος, που στο παρελθόν ήταν ο φωτοδότης της ανθρωπότητας, έζησε κάτω από το ζυγό ενός ανελέητου και βάναυσου κατακτητή. Βασανίστηκε, υπέφερε αλλά δεν έχασε στιγμή την ελπίδα και την προσδοκία της εθνικής του αποκατάστασης. Η ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε και το πνεύμα του δε λύγισε ποτέ.

25 του Μάρτη, μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ημέρα του Ευαγγελισμού.

Ο Θεός έστειλε τον Άγγελο με το λευκό κρίνο στην Παναγία, και της ανήγγειλε τον ερχομό του Θεανθρώπου, του Σωτήρα του κόσμου. Ακριβώς αυτή τη μέρα της μεγάλης γιορτής, της ελπίδας για τη σωτηρία του κόσμου, διάλεξαν να αναγγείλουν με το δικό τους τρόπο οι αγωνιστές μας την έναρξη του αγώνα. Έτσι στις 25 του Μάρτη, ημέρα χαράς, λύτρωσης και αισιοδοξίας για κάθε Χριστιανό, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε στη Αγία Λαύρα, τη σημαία της επανάστασης. Εκεί μπροστά στην Ωραία Πύλη, δόθηκε ο Ιερός Όρκος " Ελευθερία ή Θάνατος ".

Πίστευαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ότι ο Θεός είναι πλάι τους. Δεν ήταν δυνατόν ο Θεός να αφήσει τα παιδιά του άλλο στα χέρια των απίστων. Και το θαύμα έγινε. Το ένα μετά το άλλο, τα διάφορα μέρη της Ελλάδος μπαίνουν στη φωτιά του πολέμου. Πολεμούν άφοβα, θαρραλέα. Είναι άξιοι απόγονοι των πολεμιστών του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας. Έχουν συναίσθηση ότι είναι συνεχιστές της Ελληνικής παράδοσης και μάχονται με μοναδική τους επιδίωξη τη λευτεριά. Γίνονται ήρωες.

Μια νέα φωτεινή σελίδα στην Ελληνική ιστορία γράφεται. Γράφεται με μάχες και υπογράφεται με αίμα. Το αθάνατο ΄21, το μεγαλούργημα της Ελληνικής φυλής, η δόξα και το καμάρι μας, υπήρξε η πιο σημαντική καμπή της ιστορίας μας. Η νίκη της Τριπολιτσάς χαρίζει το μεθύσι του νικητή. Οι ραγιάδες είναι επιτέλους νικητές.

Νικητές στα Δερβενάκια, στο Βαλτέτσι, στο γειτονικό μας Χάνι της Γραβιάς.

Και το ηρωϊκό μας Γαλαξίδι, που ήταν μια ανθούσα πολίχνη τις παραμονές της Επανάστασης, έχει τη δική του συμβολή στον αγώνα. Εδώ οι πρώτες διαβουλεύσεις για την έναρξη της Επανάστασης ξεκινούν τις αρχές Μαρτίου, ύστερα από πρωτοβουλία του πελοποννησίου, εκ Πατρών, εμπόρου και ενός των ευγενεστέρων μορφών της Επανάστασης, του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις παίρνουν μέρος, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Πανουργιάς, ο Γιάννης Γκούρας και οι πρόκριτοι της

περιοχής. Στις 26 Μαρτίου σώμα 300 Γαλαξιδιωτών αναχωρεί για τα Σάλωνα, την Άμφισσα, όπου με επικεφαλής τον Πανουργιά και μαζί με άλλους αγωνιστές της Ρούμελης υψώνουν τη σημαία της Λευτεριάς.

Πολλοί Γαλαξειδιώτες ναυμάχοι αναδεικνύονται σε μεγάλες μορφές του Αγώνα. Οι Κωνσταντίνος και Σπυρίδων Δεδούσης, Δρόσος Βλάμης, Ηλίας Φούντας, Γεώργιος Αλύκουρης, Ανδρέας Καμμένος, Δημήτριος Μουλδής, Ανδρέας Λουκέρης, Δημήτριος Μπακογεωργάκης, Δημήτριος Ανατσίτος και η οικογένεια Λογοθέτη όπλίζουν τα καλύτερα από τα πλοία τους και τα θέτουν στη διάθεση του Αγώνα, ενώ πολλοί είναι οι Γαλαξιδιώτες που σπεύδουν στο Χάνι της Γραβιάς ποτίζοντας με το αίμα τους το δένδρο της λευτεριάς Επτά ολόκληρα χρόνια αγώνες, θυσίες, ολοκαυτώματα. Πράξεις ανδρείας και ηρωισμού που υψώνουν τους αγωνιστές πάνω από τη σφαίρα του φθαρτού και του γήινου. Κι ο Διάκος, ο Ανδρούτσος, ο Παπαφλέσσας, ο Καραϊσκάκης, οι Σουλιώτες, οι Γαλαξιδιώτες και τόσοι άλλοι, βρέθηκαν δίπλα στους 300 του Λεωνίδα, στον Μιλτιάδη, τον Μεγαλέξανδρο, δίπλα σ' όλους αυτούς που έζησαν, πολέμησαν και πέθαναν για την Ελλάδα. Με τη θυσία τους έγραψαν το όνομά τους

με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Δεν έμεινε γωνιά της Ελληνικής γης που να μην γνωρίζει τη δόξα. Δεν έμεινε σπιθαμή της, που δε βάφτηκε στο αίμα. Οι πέτρες και οι βράχοι, τα ρυάκια και οι βρυσούλες, οι μυρτιές και τα θυμάρια, έμειναν αιώνιοι μάρτυρες.

Η 25η Μαρτίου είναι η μέρα της πανανθρώπινης σωτηρίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι μέρα Εθνεγερσίας της Πατρίδας μας. Μέρα φωτός, δόξας και εθνικής αθανασίας. Είναι μέρα που διδάσκει το καθήκον προς την Πατρίδα και την αγάπη για την ελευθερία. Ας μη ξεχνάμε λοιπόν το χρέος μας απέναντι σ' αυτούς που μας παρέδωσαν με τη θυσία τους μια λεύτερη πατρίδα. Ας φανούμε άξιοι απόγονοι των μεγάλων ηρώων. Κι ας προσπαθήσουμε να στολίσουμε με νέες δάφνες τη δόξα της πατρίδας μας, να προσθέσουμε νέες λαμπρές σελίδες

στην ιστορία της.

Αυτό το χρέος καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό σήμερα, που η χώρα βιώνει μια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Καλούμαστε να κάνουμε πράξη αυτές τις αξίες. Καλούμαστε να συμμετέχουμε ενεργά στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί όπως, λέει κι ο Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος.

Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ"». Aς πορευθούμε, λοιπόν, μ’ αυτή τη διδαχή,

ας την κάνουμε ευχή και προσευχή. Για την Ελλάδα μας και τη Παναγιά μας. Χρόνια Πολλά!

Πηγή: http :// gym - galax - blogspot . com

http://blogs.sch.gr/gymgalax/files/2011/03/ethn-epeteios-25mar.pdf

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR