Ζωηφόρος

Οι Έλληνες των ΗΠΑ υποκλίνονται στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας, της Γιώτας Βάζουρα,

Οι Έλληνες των ΗΠΑ υποκλίνονται

στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας

της  Γιώτας Βάζουρα

από την εφημερίδα «Δημοκρατία», 25/3/2011

Το ιερό σύμβολο που έχει ταυτιστεί με

την Επανάσταση του 1821 θα παρουσιαστεί

σε εορταστική εκδήλωση στο Σικάγο

Υπήρξε το σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης ή αλλιώς η πρώτη σημαία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Το ιστορικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας του 1821 και σύμβολο του ελληνικού ιδεώδους και της ελευθερίας «ταξιδεύει» για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και φτάνει έως το Σικάγο, όπου σήμερα θα παρουσιαστεί σε εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος Καλαβρυτινών Σικάγο.

Η «μεταφορά» του κειμηλίου βέβαια γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς και της συμπλήρωσης 85 ετών του ιστορικού Συλλόγου «Αγία Λαύρα», που έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία για τη μεταφορά του ιστορικού κειμηλίου ανήκει στον πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννη Μπίρμπα και τον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης Δημήτρη Μητρόπουλο, μία προσπάθεια που είχε την αμέριστη στήριξη του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, Συντονιστή ΣΑΕ, Περιφέρεια ΗΠΑ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Καλάβρυτα.

Το λάβαρο, που φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας λόγω της σπουδαιότητας και της πολύτιμης αξίας του, μεταφέρεται στις ΗΠΑ, συνοδεία του δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Α. Λαζουρά, αλλά και του βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Γεωργίου Σπηλιωτόπουλου.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» πλήθος φιλελλήνων και προσωπικοτήτων της Αμερικανικής και Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών και ο κυβερνήτης του Σικάγο Πατ Κουίν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις Τζέσε Γουάιτ

και Τζούντι Μπάαρ Τοπίνκα, ο δήμαρχος του Αντισον του Ιλινόις Λάρι Χάρτγουιγκ, η επίτροπος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας για την Αποκατάσταση των Υδάτων της Μείζονος περιοχής του Σικάγο Μαριάννα Σπυροπούλου.

«Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση όλων μας, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του ελληνισμού της περιοχής στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας» επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι «το ιερό λάβαρο της Επανάστασης του '21 και παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Συγχαίρω τους διοργανωτές και ευχαριστώ τον δήμαρχο των Καλαβρύτων για τη συνεργασία του, που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση πολλών φιλελλήνων στις ΗΠΑ».

Η κληρονομιά

Στόχος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο «Αγία Λαύρα», είναι η διατήρηση και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Από την ίδρυση του ο Σύλλογος αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση και στηρίζει την ελληνική εκπαίδευση, με την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές Καλαβρυτινής καταγωγής.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας τα όπλα των αγωνιστών και ύψωσε τη σημαία της Επαναστάσεως, το λάβαρο του Αγώνα για την ανεξαρτησία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, που ήταν το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του ναού. Σύμφωνα με πηγές, το Λάβαρο το έφερε στη Μονή ο Ιερομόναχος Νεόφυτος.

Το σχήμα του είναι επίμηκες ορθογώνιο και πάνω εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρά τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες που έγιναν στο μοναστήρι, το Λάβαρο δεν υπέστη καμία φθορά. Συντηρήθηκε το 1993 και διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη Μονή. Σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο εθνικό θησαυρό.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel