Logo
Print this page

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Δεν μπορώ να ανεχθώ να υποτιμούν την επανάσταση του 1821,

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών:

Δεν μπορώ να ανεχθώ

να υποτιμούν την επανάσταση του 1821

αναδημοσίευση από την εφημερίδα «REAL NEWS» (26.03.2011)

ΞΕΣΠΑΣΕ ο Αρχιεπίσκοπος εναντίον των όσων προβάλλονται για την Επανάσταση του 1821. Ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη του στη Real news χαρακτηρίζει «καθοδηγούμενο» το ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και δηλώνει: «Δεν μπορώ να ανεχθώ να υποτιμούν την επανάσταση». Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί. «Είναι ένα είδος τρομοκρατίας αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Συνέντευξη στο Σωτήρη Σταθόπουλο

Ποια είναι η άποψη σας όσον αφορά αυτά που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα για την Επανάσταση του 1821;

Τα όσα παρουσιάζονται δεν είναι τυχαία, είναι καθοδηγούμενα. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων τους οποίους δεν θα ήθελα να τους χαρακτηρίσω και οι οποίοι έχουν αυτά τα πιστεύω και θα ήθελαν αυτά τα ιδεώδη να τα σκορπίσουν στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Εγώ, ως ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που έχω μια θέση, που έχω διαβάσει αρκετά για την ιστορία του γένους μας δεν μπορώ να ανεχθώ αυτή την υποτίμηση της 25ης Μαρτίου και το κατάντημα όπως την παρουσιάζουν. Η Εκκλησία είναι ένα θεσμός που δεν επιθυμεί να δημιουργεί ούτε οξύτητες ούτε επιθετικότητες αλλά έχει ευθύνες στην πορεία του τόπου και, επομένως όταν τα πράγματα εκτραχύνονται πέρα από εκεί που επιτρέπουν οι κόκκινες γραμμές πρέπει να λέει τις θέσεις της.

Η στάση σας αυτή είναι και μια απάντηση σε άσους ιεράρχες σάς επικρίνουν για το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνετε;

Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω χαρακτήρα. Όπως ήμουν, έτσι είμαι και έτσι θα είμαι, θα μιλήσω όταν νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσω, αλλά θα κάνω πάντα αυτό που πρέπει να κάνω.

Πως κρίνετε τις επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί;

Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Ο πολίτης έχει στα χέρια του ένα όπλο, την ψήφο, με αυτό τον τρόπο τιμωρεί ή επιβραβεύει, αλλά οι Έλληνες όταν πηγαίνουν να ψηφίσουν, ψηφίζουν κατά τον δικό τους τρόπο. Επομένως είναι η ώρα να τιμωρηθούν και αυτοί. Δεν συμφωνώ με τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών προσώπων, είναι αδικία αυτό που γίνεται, είναι ένα είδος τρομοκρατίας και η ευθύνη είναι και των κυβερνώντων, των ιεραρχών, του λαού και πολύ περισσότερο των δημοσιογράφων.

Σε προηγούμενη συνέντευξη σας στη Real news, είχατε δηλώσει πως υπάρχει κίνδυνος «τη λύση στην κρίση να τη δύσουν τα πεζοδρόμια». Έχετε την ίδια άποψη και σήμερα;

Υπάρχει πίεση, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τα σημερινά δεδομένα και δημιουργούν ένα κλίμα άσχημο. Εγώ εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη μας οδηγήσουν τα πράγματα σε αυτό που είχα πει. Διότι αν σαλευθεί ο κοινωνικός ιστός της ιστορίας είναι δύσκολο να δημιουργηθεί εκ νέου. Δεν θέλω να πω ότι είναι κάτι που περιμένουν, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η «αναπνοή», αυτή η «ανάσα» που μας δόθηκε από τις Βρυξέλλες θα βοηθήσει την οικονομική κατάσταση. Αλλά πρέπει να το πάρουμε είδηση όλοι μας ότι πρέπει όλοι να δουλεύουμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει άλλοι να αμείβονται με περισσότερα χρήματα και άλλοι με λιγότερα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και να σταθούμε δίπλα τους.

Ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος υποστήριξε σε επιτροπή της Βουλής ότι έχουν βγάλει εκτός χώρας χρήματα ακόμα και καλόγριες. Τη γνωρίζετε την υπόθεση;

Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας γι' αυτό το θέμα. Να μας πει τα ονόματα. Να μας πουν ποιες είναι, για να αναζητήσουμε ευθύνες. Εγώ την Τρίτη θα προτείνω στη Σύνοδο να ζητήσουμε τον κατάλογο με τα ονόματα, προκειμένου να δούμε ποιες είναι και αν ανήκουν στην Ελλαδική Εκκλησία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΜΠΕΛΗ

Πολλά γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την αποχώρηση του Αντώνη Ζαμπέλη και την παραίτηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων από την Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας...

Έχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία γύρω από την υπόθεση με τον κ. Ζαμπέλη - που ήταν και είναι φίλος μου - η οποία είναι εκ του πονηρού. Ο άνθρωπος αποσπάστηκε από την Εμπορική Τράπεζα στην ΕΚΥΟ και είχε μια ημερομηνία λήξεως με ημερομηνία 31 Μαρτίου.

Μόλις άλλαξε το καθεστώς της τράπεζας, πριν από δύο χρόνια, ο Γάλλος διευθυντής με επισκέφθηκε και μου είπε ότι τον χρειάζονται. Του ζήτησα να τον αφήσει ακόμα για ένα χρονικό διάστημα. Λίγες μέρες μετά, μου έστειλε επιστολή στην οποία μου τονίζει ότι μπορεί να μείνει σε εμάς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ζήτησα εκ νέου να ανανεωθεί η θητεία του και μου απάντησε αρνητικά.

Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Επομένως, όλα αυτά που λέγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, τον οποίο εκτιμώ, δεν επιθυμεί να συνεχίσει στη θέση του προέδρου της ΕΚΥΟ, έχει ορισμένες επιφυλάξεις. Εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να του πω, παρά να τον ευχαριστήσω για όσα μας προσέφερε.

Πηγή: http://www.anagrafes.com/diafora-nea/protoselido/1864-sinentefksi-arxiepiskopou-stin-efimerida-real-news

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR