Ζωηφόρος

Επιστολή στην Καθημερινή του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου,

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

- Επιστολή στην Καθημερινή

του Μητροπολίτου Δημητριάδος

& Αλμυρού κ. Ιγνατίου

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στην πατρίδα μας έντονη και συστηματική προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας, τα αποτελέσματα της οποίας αναδεικνύουν τις βαθύτερες προθέσεις της: την αποδόμηση και αλλοίωση της ιστορικής γνώσης και αλήθειας, κυρίως όσον αφορά την περίοδο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τον ρόλο της Εκκλησίας στην επανάσταση για την ελευθερία. Η προσπάθεια αυτή δεν κρύβεται. Παρουσιάζεται δε ως αναγκαιότητα(!), στο πλαίσιο της διαμόρφωσης καλών σχέσεων με γειτονικά κράτη, απαλλαγμένων από τις ιστορικές εκείνες αναφορές που δήθεν δηλητηριάζουν και υποσκάπτουν την καλή γειτονία. Παρουσιάζεται, επίσης, ως καρπός δήθεν σύγχρονης επιστημονικής επεξεργασίας, η οποία επιθυμεί να δει τα ιστορικά γεγονότα από μια σύγχρονη(!) οπτική γωνία. Το μόνο που καταφέρνει, τελικά, είναι να τα αντικρίσει υπό το πρίσμα απροκάλυπτων ιδεολογικών αγκυλώσεων που αντιπροσωπεύουν μόνο τον υποκειμενισμό των εκφραστών τους και τίποτα άλλο. Στρατευμένα όργανα αυτής της προσπάθειας γίνονται εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, μετρημένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και νεόκοποι ιστορικοί, για τους οποίους η Εκκλησία και ο διαχρονικός ρόλος της στην ιστορική πορεία αυτού του τόπου ήταν πάντοτε αφορμή μίζερης και, εν πολλοίς, άδικης κριτικής.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η γεμάτη σκοπιμότητες προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας, διεισδύει, τεχνηέντως και στα βιβλία Ιστορίας, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, γεγονός που συνιστά ύψιστο κίνδυνο για τη νέα γενιά, αλλά και το μέλλον της πατρίδας. Η προσπάθεια να γαλουχηθούν οι νέες γενιές χωρίς γνήσια και αυθεντική γνώση ή και καθόλου ιστορική γνώση, συνιστά εγκληματική πρόκληση, καθότι αποσκοπεί στη δημιουργία άνευρων και ανιστόρητων πολιτών, οι οποίοι δύσκολα θα αγαπήσουν και θα υπερασπιστούν μια πατρίδα, της οποίας το ιστορικό υπόβαθρο αγνοούν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σύγχρονων σκοπιμοτήτων επιτυγχάνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί οι σχέσεις των κρατών και των λαών να χτίζονται πάνω σε εσκεμμένες ιστορικές αλλοιώσεις, πάνω σε ανακρίβειες και να κρύβονται πίσω από χρωματισμένες παρωπίδες. Αντιθέτως, η ειλικρινής και ανδρεία αναμέτρηση με τη ρεαλιστική ιστορική καταγραφή, είναι ο μόνος τρόπος για να λυτρωθούν οι λαοί από τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας τους και να προχωρήσουν στο μέλλον, πατώντας σταθερά στην αλήθεια.

Για τους παραπάνω λόγους, διατρανώνουμε την ανάγκη καταγραφής της ιστορικής αλήθειας, όπως την παραλάβαμε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, και διαδηλώνουμε, με τόλμη και παρρησία, προς κάθε κατεύθυνση, πως η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_25/03/2011_436944

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/03/blog-post_4103.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration