Logo
Print this page

Από την Επανάσταση του 1821 στα cds, του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Από την Επανάσταση του 1821 στα cds

του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

από την εφημερίδα «Ισοτιμία», 24/3/2010

Ζώντας τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα νιώθω ένα πλάκωμα στη ψυχή μου και διερωτώμαι τι εμείς -οι σύγχρονοι Έλληνες- κρατάμε από το πνεύμα, τη γενναιότητα και το ήθος των προγόνων μας, που μας ελευθέρωσαν στα 1821.

Διερωτώμαι δηλαδή τι κοινό έχουν ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Διάκος, ο Καραϊσκάκης, ο Κανάρης με τους σύγχρονους ταγούς μας, τι σχέση έχουν ο Σολωμός και ο Κάλβος με τους σημερινούς λογοτέχνες μας, ποιοι οι συνεχιστές των λογίων Σπ. Ζαμπέλιου, Σπ. Τρικούπη, Αρχιμ. Άνθιμου Γαζή, Τσερτσέτη και των άλλων; Και απαντώ, με πόνο, καμία!

Οι Έλληνες που δώρισαν σε εμάς, τους απογόνους τους, την Ελευθερία είχαν πολύ υψηλά ιδανικά, είχαν ψυχές που έβαζαν στο περιθώριο τα χαμερπή, είχαν οράματα για την Πατρίδα τους, είχαν επίγνωση της ταυτότητας τους και της αποστολής τους στον κόσμο, γνώριζαν το παρελθόν του Έθνους τους και έκτιζαν με γερά θεμέλια το μέλλον του. Αυτό το παραδειγματικό ήθος τους είναι που δημιούργησε το κίνημα του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και στην Αμερική. Και σήμερα; Σήμερα φτάσαμε να είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της γηραιάςηπείρου μας, οι απατεώνες και οι τεμπέληδες, που θέλουμε να καλοπερνάμε σε βάρος των άλλων. Σήμερα αντί να είμαστε στην πρωτοπορία της Ευρώπης είμαστε οι αιχμάλωτοι των cds και κάνουμε προσπάθεια για να μη χάσουμε τα λιγοστά σημάδια της εθνικής αξιοπρέπειας, που μας έχει απομείνει. Σήμερα υπάρχουν νέοι που αρνούνται να παρελάσουν και άλλοι που θέλουν να αγνοούν τη σημασία της 25ης

Η ποιότητα των ψυχών των Αγωνιστών του 1821 βρήκε τη μοναδική έκφραση της στους εθνικούς μας ποιητές Κάλβο και Σολωμό. Και οι δύο τους είχαν τοποθετήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες εκεί που έβλεπαν ότι τους άξιζε να είναι, δηλαδή πολύ ψηλά. Και όλο τους το είναι και οι κορυφαίες στιγμές του δημιουργικού τους ταλέντου ήσαν μέσα από τη βίωση των συναισθημάτων φιλοπατρίας τους. Θα αναφέρω λίγους στίχους τους. Μαρτίου. Συγχωρέστε με, αλλά θα σας πω αυτό που αισθάνομαι: Οι πρόγονοι μας ήσαν που μας χάρισαν έναν Παράδεισο και εμείς εκουσίως βγήκαμε έξω από αυτόν και προτιμάμε να ζούμε μέσα σε μια χαβούζα ανεπεξέργαστων λυμάτων!

Έγραψε ο Κάλβος:

ΕΛΛΗΝΕΣ της πατρίδος Και των προγόνων άξιοι Έλληνες σεις, πώς ήθελεν Από σας προκριθείν Άδοξος τάφος;

 (Από το ποίημα του "Εις τον Ιερόν Λόχον", στίχος Θ')

Και σε άλλο του ποίημα:

Ω Έλληνες, ω θείαι Ψυχαί, 'που εις τους μεγάλους Κινδύνους φανερώνετε Ακάμαντον ενέργειαν Και υψηλήν φύσιν!

(Από το ποίημα "Τα Ηφαίστεια", στίχος κε').

Και ο Διονύσιος Σολωμός στο εθνικό ποίημα του "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" γράφει:

Τρέχουν άρματα χιλιάδες Σαν το κύμα εις το γιαλό' Αλλ' οι ανδρείοι παλληκαράδες Δεν ψηφούν τον αριθμό.

Ω τριακόσιοι! Σηκωθήτε Και ξανάρθετε σ' εμάς Τα παιδιά σας θελ' ιδήτε Πόσο μοιάζουνε με σας"

(Στίχοι 77 και 78)

Αυτοί είναι οι Έλληνες και αυτή είναι η πραγματικότητα όπως την απεικόνισαν οι εθνικοί μας ποιητές. Και τι μας άφησαν παρακαταθήκη οι αγωνιστές παππούδες μας;

Ο Κολοκοτρώνης μιλώντας στους νέους του Α' Γυμνασίου της Αθήνας τους είπε:

"Εγώ παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συχώρεση, διότι δεν μιλάω καθώς οι δάσκαλοι σας […] Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας πέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει.[…]Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε' και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, τη θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία".

Και ο Μακρυγιάννης έτσι ολοκληρώνει τα Απομνημονεύματα του:

"Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι Έλληνες ν' αγωνίζονται δια την πατρίδα τους, δια την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε: [Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες], αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας. Ότι θα είναι καλά δικά τους. Όχι όμως να φαντάζωνται για τα κατορθώματα τα πατρικά, όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και νάχουν την επιρροή για ικανότη".

Όχι να πορνεύουν την αρετή οι απόγονοι του Έλληνες ζήτησε ο Μακρυγιάννης και αυτοί, όλοι μας, όχι μόνο την πορνεύουμε, αλλά το διαφημίζουμε κιόλας!

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εκ μέρους μας απώλεια της βίωσης του Εικοσιένα; Πρώτα οι γονείς μας και εμείς οι ίδιοι. Όμως για τους σημερινούς νέους και τις νέες, που δεν θέλουν να πάνε να παρελάσουν, που δεν θέλουν να τιμήσουν αυτούς που τους έδωσαν την ελευθερία, που δεν ξέρουν τίποτε για το Εικοσιένα, που κινούνται μεταξύ χουλιγκανισμού και πλάκας, την ολοκληρωτική ευθύνη την έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία. Όσοι δεν έχουμε τίποτε μέσα μας, το τίποτε μεταδίδουμε. Και όσοι έχουμε κάτι μέσα μας δεν ασχοληθήκαμε καθόλου μαζί τους. Υπερβολή; Καθόλου! Είναι κάτι καινούργιο; Όχι! Η σήψη έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Δείτε ποιοι είναι οι σημερινοί πολιτικοί μας, οι σημερινοί λόγιοι μας, οι σημερινοί καλλιτέχνες μας.

Την παρακμή την περιγράφει με ακρίβεια ο Άγγελος Τερζάκης σε άρθρο του το 1970 και εξηγεί το γιατί χάσαμε το νόημα του '21: "Το καταχθόνιο στρατήγημα συνίσταται στο να κάνει τον ίδιο τον άνθρωπο υπονομευτή του εαυτού του. Τον εξαγοράζει με την άνεση. Τον εξαγοράζει με την πρόσκαιρη αταραξία. Τον εξαγοράζει με την αναισθησία που υποθάλπεται κατάλληλα και πονηρά. Είμαστε μόνοι μας παραγωγοί του αναισθητικού που θα μας παραδώσει στο δράκο. Μια Κίρκη μας έχει κτυπήσει με το ραβδί της και μας έκανε χοίρους προτού πάρουμε τον δρόμο για τον μακελάρη και ύστερα για τη χύτρα της".

Όμως παρά το πλάκωμα που αισθάνομαι για τον βούρκο στον οποίο βρισκόμαστε δεν μου έχει λείψει η ελπίδα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι μεταξύ μας "που δεν προσκύνησαντον Βάαλ". Υπάρχουν κάποιοι που το έναυσμα περιμένουν "για να σηκωθούν και να σηκώσουν και τους άλλους λίγο ψηλότερα". Αυτοί οι ανώνυμοι και αφανείς, ελπίζω ότι δεν θα αφήσουν να χαθεί το Μήνυμα του 1821.

πηγή: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=56&artid=82280

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR