Ζωηφόρος

Δηλώσεις και Μηνύματα,

Δηλώσεις και Μηνύματα

από το περιοδικό «Προς την Νίκην», τεύχος 721, Μάρτιος 2010

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση μόλις τελείωσε... Ένα πλήθος μικρόφωνα και κάμερες ετοιμάζονταν να  καταγράψουν δηλώσεις και μηνύματα των επισήμων. Οι εντυπώσεις άριστες. Όλοι ικανοποιημένοι. Καμάρωσαν τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας, και προπάντων την τελειότητα του οπλισμού. Διαβεβαίωσαν για το ετοιμοπόλεμο, όποτε χρειαστεί, και έκαναν λόγο για εθνική ομοψυχία, ισονομία, κοινωνική αλληλεγγύη... Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, με πρωτόγνωρο βάθος και έκταση, είπαν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και απειλή και να αγωνιστεί και πάλι όπως οι πρόγονοι μας το 1821. Διαθέτουμε, είπαν και απαρίθμησαν και έδειξαν...

«Όπως οι πρόγονοι μας το 1821»; Αλήθεια, τι διέθεταν εκείνοι στην τότε οικονομική κρίση της πατρίδας μας; Ποιος οικονομικός προϋπολογισμός πυροδότησε την έναρξη της Επανάστασης και εξασφάλισε το θαύμα; Ποια ήταν η προσωπική οικονομική συνεισφορά των αγωνιστών; Θα 'θελα ν' ακούσω και εκείνων τις δηλώσεις και τα μηνύματα...

* * *

16 Φεβρουαρίου 1821. Στων Υψηλάντηδων το αρχοντικό, στο Κινσώβ της Ρωσίας, γύρω στο τραπέζι τα τέσσερα αδέλφια Αλέξανδρος, Δημήτριος, Νικόλαος και Γεώργιος γράφουν την προκήρυξη. Μέσα στην επίσημη σιωπή ακούγεται αργή και γαλήνια η φωνή του Αλέξανδρου:

— Ναι, αδελφοί, όλα τα προσφέρουμε θυσία πατριωτική... Και τα δύο εκατομμύρια της αποζημίωσης για την επίταξη του αρχοντικού μας στην Κων/λη από τους Τούρκους. Και τα κτήματα μας στη Βλαχία, η τιμή τους είναι έξι εκατομμύρια. Ας προσφέρουμε και τους βαθμούς και τους μισθούς, τους όποιους απολαμβάνουμε στη ρωσική υπηρεσία. Όλα ας τα δώσουμε στην πατρίδα! ...Σηκώθηκε, βγήκε από την αίθουσα για να φέρει τη γερόντισσα μάνα, την τρανή αρχόντισσα Ελισάβετ.

—Μητέρα, είπε, η σωτηρία της πατρίδας μπορεί να απαιτήσει και τη θυσία του κτήματος μας στην Κοζνίτσα, το οποίο δίνει έσοδα 54.000 ρούβλια το χρόνο. Προσφέρεις το κτήμα αυτό στην πατρίδα;

Η αρχόντισσα Υψηλάντισσα δάκρυσε:

Παιδιά μου, είπε, εγώ προσφέρω εσάς τα φίλτατά μου και θα λυπηθώ τα ρούβλια;

Με τα τελευταία αυτά λόγια η προκήρυξη ήταν τελειωμένη και ο πρωτότοκος γιος υπόγραψε με το αριστερό του χέρι: Αλέξανδρος Υψηλάντης.

* * *

Στη Μύκονο κάλεσαν σε σύσκεψη, τούς προκρίτους του νησιού. Η Μαντώ Μαυρογένους, σοβαρή και επιβλητική καθώς ήταν, συνάρπαζε όλους με τα ενθουσιώδη και πειστικά λόγια της:

—Έρχομαι να προσφέρω την περιουσία μου για τον αγώνα του Γένους, είπε. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτές των αδελφών μας, πού πολεμούν για τη λευτεριά του Έθνους μας. Ας τινάξουμε από πάνω μας αυτή τη φοβερή σκλαβιά.

Μάταια οι δικοί της προσπαθούν να την αναστείλουν.

— Η  Πατρίδα να ελευθερωθεί και δε με μέλει τί θ' απογίνω εγώ. Όταν θα έχω χρησιμοποιήσει όλα όσα μπορώ να διαθέσω για την ιερή υπόθεση της ελευθερίας, θα τρέξω στο στρατόπεδο των Ελλήνων, για να τους ενθαρρύνω με την απόφαση μου να πεθάνω, αν χρειαστεί, για την ελευθερία, αποκρίνεται.

Μετά την επανάσταση η Μαντώ είχε απομείνει πάμφτωχη.

* * *

Ένας από τους πρώτους νοικοκυραίους της Ύδρας, ο Θεόδωρος Γκίκας, επρόσφερε όλη την περιουσία του για τις ανάγκες της πατρίδας. Μετά το θάνατο του η γυναίκα του ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση και αφού δεν της έδωσαν τίποτα, κατέφυγε στην ευεργετική βοήθεια πού της έδινε η πώληση των αυγών από τις εφτά κότες πού είχε, καθώς και στα λίγα λεφτά πού έδινε στη χήρα του άλλοτε βαθύπλουτου Γκίκα ο παπα-Μιχάλης,  ο  ιερέας της ενοριακής Εκκλησίας, από το δίσκο της Κυριακής.

* * *

Μεσολόγγι 1825. Ο Έλληνας πολεμιστής δεν είχε παρά μια μερίδα ψωμί την ήμερα από εξακόσια γραμμάρια αλεύρι. Άλλο φαγητό δεν υπήρχε, ούτε μισθός. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν όλοι σχεδόν οικογένειες, πού περίμεναν να τραφούν απ' αυτούς. Όλη η ιδιοκτησία τους περιοριζόταν σε ένα τουφέκι, μια πιστόλα και ένα μαχαίρι. Διπλό πουκάμισο δεν είχαν, και φορούσαν αυτό το ένα μέχρι να αχρηστευθεί από τις πολλές επισκευές.

* * *

Είναι μακρύς ό κατάλογος των δηλώσεων των γενναίων εκείνης της γενιάς και έρχεται από παντού: αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί, έμποροι, δάσκαλοι, αρματολοί και κλέφτες, λαός Ελλήνων, «σοφός και αμαθής, πλούσιος και φτωχός», τόσο διαφορετικός απ' το σημερινό και τόσο ίδιος... Θαρρείς και θέλει τούτη η φωνή τους ν' αφυπνίσει την αδούλωτη ψυχή του Έλληνα, να τη στοιχίσει όπου της πρέπει.

«Πατρίδα, πατρίδα! Μόνο ο Θεός σε κυβερνάει και σε διατηρεί ακόμη. Αν θέλουμε το λίγο να γένει μεγάλο, πρέπει να λατρεύουμε Θεόν, ν' αγαπάμε πατρίδα, να έχουμε αρετή» (Μακρυγιάννης).

Φ.

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel