Logo
Print this page

Παγκόσμιο Προσκύνημα στην Αγιά Σοφιά το 2010,

Παγκόσμιο Προσκύνημα

στην Αγιά Σοφιά το 2010

Δήλωση του κ. Κρις Σπύρου

Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας

της Αγίας Σοφίας,

στην συνέντευξη Τύπου

που παρεχωρήθη στις 17-09-09.

του Γιώργου Ταχτσίδη

Εστάλη Επιστολή του Κρις Σπύρου,

Προέδρου του Παγκοσμίου Κινήματος για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας,

προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν,

με την οποία τον ενημερώνει ότι

τα μέλη του Κινήματος θα βρεθούν στην Πόλη στις 17/09/2010

με σκοπό να Λειτουργήσουν την Αγιά Σοφιά!

Την ημέρα που οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν την γιορτή της Αγίας Σοφίας, την γιορτή της Σοφίας, της Αγάπης, της Πίστης και της Ελπίδας, επέλεξε ο κος Κρις Σπύρου για να ανακοινώσει ένα ιστορικό γεγονός. Γεμάτος πίστη για το γεγονός αυτό, δήλωσε πως ακριβώς ένα χρόνο μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, οι ‘Αγιασοφίτες’, θα ταξιδέψουν στην Πόλη και θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στην Αγιά Σοφιά.»

Ο κύριος Σπύρου δήλωσε επίσης πως με την ανακοίνωσή του ένα χρόνο πριν την Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, δίδεται ο απαιτούμενος χρόνος «στους υπευθύνους της χώρας που βρίσκεται η εκκλησία μας, να κάνουν τις προετοιμασίες για την δέουσα υποδοχή μας.»

Στη συνέχεια διάβασε μεταφρασμένα αποσπάσματα της επιστολής του προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κύριο Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία δηλώνουν πολλά από μόνα τους. Η επιστολή αυτή έχει κοινοποιηθεί στον κύριο Μπαν κι Μουν, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην κυρία Χίλαρι Κλίντον, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον κύριο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον κύριο Σάμουελ Μπόγκαρ, Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους Πρέσβεις της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.

Μετά την ομιλία του κυρίου Σπύρου ακολούθησαν ερωτήσεις των παρεβρισκόμενων δημοσιογράφων, στις οποίες ο κύριος Σπύρου απάντησε με πληρότητα και σαφήνεια. Στην ερώτηση του ανταποκριτή της ΗΝΑ στην Αθήνα, κου Γιώργου Ταχτσίδη για το αν υπάρχουν ήδη δηλώσεις συμμετοχής στο «Ιερό Προσκύνημα στην Αγία Σοφία – 2010», ο κος Σπύρου απάντησε πως υπάρχουν χιλιάδες άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα. Στη συνέχεια πρόσθεσε πώς καλούνται όλοι πλέον να δηλώσουν πως θα είναι παρόντες στο «Ιερό Προσκύνημα στην Αγία Σοφία – 2010».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κος Σπύρου κάλεσε ακόμα και τον κ. Ερντογάν να εκκλησιασθεί μαζί με του Αγιασοφίτες προσκυνητές το 2010, ο ανταποκριτής μας υπέβαλλε ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει θρησκευτικό εμπόδιο σε μία τέτοια ενέργεια, δεδομένου ότι ο κος Ερντογάν είναι μουσουλμάνος και η λειτουργία θα είναι ορθόδοξη.

Απαντώντας στον κ. Ταχτσίδη, ο κύριος Σπύρου είπε πως το Ισλάμ και οι όροι του Προφήτη Μωάμεθ επιτρέπουν στους πιστούς της θρησκείας αυτής να συνπροσεύχονται με τους Χριστιανούς. Η Θρησκεία του Ισλάμ, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σπύρου, «απαγορεύει ρητά τη βεβήλωση Χριστιανικών εκκλησιών, όπως επίσης κάθε απαγόρευση σε Χριστιανούς Ιερείς να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν έχει κανένα εμπόδιο ο κύριος Ερντογάν να προσευχηθεί μαζί μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2010.»

Πέρα από την θρησκευτική σημασία του Ιερού Προσκυνήματος στην Αγία Σοφία πρέπει να τονισθεί εδώ πως η έλλειψη της δυνατότητας λειτουργίας στην Αγία Σοφία ως ναό της Ορθοδοξίας, αποτελεί παραβίαση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος : να ασπάζεται κάθε άνθρωπος την θρησκεία που επιλέγει και να έχει την δυνατότητα να προσεύχεται και να εκκλησιάζεται ελεύθερα στους ναούς της θρησκείας αυτής.

Για την νομική υπόσταση του κινήματος «Ιερό Προσκύνημα στην Αγία Σοφία – 2010» μίλησε ο διεθνούς φήμης δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κύριος Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος όπως είναι γνωστό κέρδισε για λογαριασμό της κυρίας Λοϊζίδου μια δίκη κατά της Τουρκίας, στην οποία η κυρία Λοϊζίδου απαίτησε και κέρδισε την αποζημίωση για την περιουσία της στα από τον τουρκικό στρατό κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Σε ερώτημα σχετικό με την νομική υπόσταση του κινήματος, ο κύριος Δημητριάδης υποστήριξε πως το βασικό ερώτημα είναι: «Σε ποίο βαθμό μπορεί ένα Ευρωπαϊκό κράτος σήμερα, να ρυθμίζει την θρησκευτική έκφραση ενός παγκόσμιου εκκλησιάσματος ή ενορίας που, λόγω της μακράς ιστορίας του, θεωρεί ένα συγκεκριμένο χώρο σαν ιερό; Αυτή είναι το ερώτημα. Το γεγονός είναι ότι η ‘Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας’ ζητά να εκκλησιαστεί την Παρασκευή, 17 Σεπτ. 2010 στην Πόλη.» Κλείνοντας ο κος Δημητριάδης είπε πως «στο τέλος της ημέρας η απάντηση θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αφού βέβαια εξετασθεί η υπόθεση πρώτα από τα δικαστήρια της Τουρκίας.

Μετά την συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, οι παρόντες σε αυτήν κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο χωριό Φραντζή της Φθιώτιδας, κοντά στη Λαμία, ο οποίος ανεγέρθηκε με την συμβολή ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας των Αγιοσοφιτών, του κου Σπύρου Σουρτζή.

πηγή: http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=10728&lang=GR

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR