Ζωηφόρος

Έφεση άσκησε ο κ. Παντελεήμονας Μπεζενίτης,

Έφεση άσκησε

ο κ. Παντελεήμονας Μπεζενίτης

των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου

Έφεση για την ακύρωση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου δι' Αρχιερείς Δικαστηρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την οποία καθαιρέθηκε από τον επισκοπικό βαθμό και επανήλθε στην τάξη των μοναχών άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηρημένος πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης. Η έφεση ασκήθηκε ενώπιον του Δευτεροβάθμιου δι'Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Μονή Πετράκη.

Κατά της απόφασης αυτής ο κ. Παντελεήμονας είχε ασκήσει τον Ιούνιο του 2009 έκκλητη προσφυγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υποστηρίζοντας ότι καθαιρέθηκε βάσει των νόμων του κράτους και όχι των εκκλησιαστικών κανόνων. Η απάντηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου στην έκκλητο προσφυγή του καθηρημένου πρώην Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη έγινε γνωστή δια Πατριαρχικού Γράμματος, πριν λίγες μέρες, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνει πως δέον είναι να παραπεμφθεί ο κ. Παντελεήμονας σε Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, προκειμένου να δικασθεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες.

Στο πολυσέλιδο κείμενο της Έφεσής του προς το Δευτεροβάθμιο διʼ Αρχιερείς Συνοδικό  Δικαστήριο ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής επικαλείται σωρεία δικονομικών και κανονικών παραβάσεων, μεταξύ των οποίων την παράβαση της απόφασης της πρώτης έκκλητης προσφυγής που είχε καταθέσει το 2005 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο και τότε είχε αποφανθεί ότι η υπόθεση του έπρεπε να δικαστεί από Εκκλησιαστικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, ο πρώην Μητροπολίτης φέρεται να επικαλείται ότι δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα από την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη καθώς επίσης ότι παραβιάστηκαν σειρά Ιερών Κανόνων και θεμελιώδεις Κανόνες της Εκκλησιαστικής Δικονομίας κατά τη συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου που εξέδωσε στις 14 Μαΐου του 2009 την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση.

Στην Έφεσή του ο πρώην Μητροπολίτης  φέρεται να επικαλείται ότι καταλύθηκε η  Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, καθώς «με την έκδοση της εκκαλουμένης και την αποφασισθείσα καθαίρεσή μου, άνευ διαδικασίας, επέρχεται πλήρης κατάργηση της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης». Επίσης, κάνει λόγο για παράβαση θεμελιωδών κανόνων της Εκκλησιαστικής Δικονομίας, όπως «παράβαση του ουσιώδους τύπου της τηρήσεως πρακτικών κατά τη συνεδρίαση του Πρωτοβαθμίου διʼ Αρχιερείς Δικαστηρίου την 14.5.2009», επίσης «παράβαση του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης ακροάσεώς μου», κατά την ίδια συνεδρίαση του παραπάνω Δικαστηρίου.

Δηλαδή, ο κ. Παντελεήμονας υποστηρίζει ότι τιμωρήθηκε με την ποινή της καθαίρεσης χωρίς προηγουμένως να απολογηθεί και να υπερασπίσει τον εαυτό του. Επίσης, αναφέρει ότι στερήθηκε του δικαιώματός του, να ζητήσει την εξαίρεση εκείνων των μελών του δικαστηρίου που αποφάσισε την καθαίρεση του και τα οποία, μέρες πριν, είχαν ταχθεί δημοσίως υπέρ της εξελίξεως αυτής.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παντελεήμονας, ο οποίος πλέον ανήκει στην τάξη των Μοναχών, υποστηρίζει ότι η καταδικαστική απόφαση πάσχει «διότι δεν φέρει πλήρη και επαρκή αιτιολογία». Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν πρόσωπα του περιβάλλοντός του,  η απόφαση που διέταξε την καθαίρεσή του δεν έλαβε υπόψη της, χωρίς να εξηγεί γιατί, την προηγούμενη απαλλακτική απόφαση του ίδιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου για τις ίδιες πράξεις. Προσθέτουν δε ότι «σφάλμα της απόφασης είναι ότι δεν καταχωρήθηκαν οι διαφωνίες μελών του εκκλησιαστικού δικαστηρίου δεδομένου ότι η απόφαση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην Μητροπολίτης  για την ακύρωση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου περί καθαίρεσής του επικαλείται αντισυνταγματικότητα, εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 160 του Ν. 5383/1932, επισημαίνοντας ότι «έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή της εκκλησιαστικής δικονομίας περί ανεξαρτησίας της εκκλησιαστικής από την ποινική δίκη», ενώ «έρχεται σε αντίθεση με σειρά Ιερών Κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν μια ιδιαίτερη δικαιοταξία για την Εκκλησία, όπου η εκκλησιαστική ποινή έχει άλλη διάσταση», ενώ προβάλει και το «δικαίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να εφαρμόζει απαρασαλεύτως τους Ιερούς Κανόνες και αντιστοίχως να μην εφαρμόζει νομικές διατάξεις αντίθετες προς αυτούς».

Επίσης, επικαλείται και τον ΚΕ΄Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, σύμφωνα με τον οποίο «κληρικός και επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος επί πορνεία ή επιορκία ή κλοπή αλούς, καθαιρείσθω», με την επισήμανση ότι «ο εν λόγω Κανών δεν εννοεί ότι η ποινή της καθαίρεσης, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται άνευ διαδικασίας, ούτε ότι η επιβολή της εξαρτάται ή συναρτάται με αποφάσεις της κοσμικής δικαιοσύνης», συμπεραίνοντας ότι «η απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης ανάγεται σ΄ εκείνο τον τομέα δράσεως της Εκκλησίας στον οποίο αυτή ενεργεί κυριαρχικώς και ανεξαρτήτως πάσης κοσμικής εξουσίας».

Ειδικότερα για το ζήτημα της καθαιρέσεως του, ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης υποστηρίζει ότι «μόνη αρμόδια να αποφανθεί είναι η συγκεκριμένη εκάστοτε θρησκευτική κοινότητα και εν προκειμένω για τους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια».

Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους με την Έφεση του κ. Παντελεήμονα θα ασχοληθεί το Δευτεροβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο συγκροτούν 14 Αρχιερείς, κατά τα πρεσβεία της χειροτονίας τους, εξαιρουμένων των μελών της ΔΙΣ, όλων όσοι συμμετείχαν στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο καθώς και ο ανακριτής της υπόθεσης, Καρυστίας Σεραφείμ. Του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1596

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel