Logo
Print this page

Νέα τροπή στην υπόθεση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα; του Ζαχαρία Γεωργούση,

Νέα τροπή στην υπόθεση

του πρώην Αττικής Παντελεήμονα;

του Ζαχαρία Γεωργούση

Οι συνοδικοί συζήτησαν τα νέα δικαστικά δεδομένα εν όψει της ιεραρχίας του Οκτωβρίου

Στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της δεν παρέλειψαν ν’ αναφερθούν στο φλέγον θέμα του πρώην Αττικής Παντελεήμονα, που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ελλαδική Εκκλησία.

Ο πρώην Μητροπολίτης επιμένει στην αθωότητά του και διαμηνύει μέσω κληρικών, αλλά και Ιεραρχών όπως ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος – με τους οποίους έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία – ό,τι ο… καιρός γαρ εγγύς, επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη επωδό του για δικαίωσή του και επιστροφή του στον θρόνο της Αττικής.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ιερέας του Ι. Ναού Προφήτη Ηλία Αγ. Βαρβάρας, ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι των Φυλακών, συνάντησε τον κ. Παντελεήμονα και είχαν έναν σύντομο διάλογο. Ο… μοναχός πλέον Παντελεήμων, με έντονα τα σημάδια της κόπωσης από την περιπέτειά του, εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός πως κάποιοι Αδελφοί του Αρχιερείς τον ξέχασαν, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. «Υπάρχει και Θεός. Η αθωότητά μου θα λάμψει στο τέλος. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι μία δοκιμασία. Με πίστη στον Θεό, θα σταθώ όρθιος και θα επανέλθω»…, υπογράμμιζε ξανά και ξανά ο κ. Παντελεήμων.

Ο ιερέας συνομιλητής του προσπαθούσε να τον επαναφέρει ευγενικά στην πραγματικότητα. Μάταια όμως. Ακόμη και όταν τον ρώτησε γιατί όταν είχε την δυνατότητα δεν παραιτήθηκε, όπως έπραξε ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, διασώζοντας την υστεροφημία του και αποφεύγοντας την δικαστική περιπέτεια, ο πρώην Αττικής φάνηκε ανένδοτος. «Δεν είμαι ένοχος για να παραιτηθώ. Είμαι αθώος. Και αυτό θ’ αποδειχθεί εν καιρώ. Άλλωστε, το Συνοδικό Δικαστήριο με δικαίωσε κατά πλειοψηφία», είπε με νόημα στον ιερέα ο κ. Παντελεήμων.

Να είναι, άραγε, τυχαίο το ότι λίγα 24ώρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου ακουγόταν η προτροπή «έφθασε η ώρα για αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα»;

Δεν είναι λίγοι οι Μητροπολίτες, οι οποίοι δεν πείθονται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε μόνο με τον περίφημο ιό της γρίπης των χοίρων και το εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κατά την μετάληψη. Όπως χαρακτηριστικά λένε, υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και άριστη συνεργασία του κ. Αβραμόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου γι’ αυτό το θέμα.

Δικαστική εμπλοκή

Μερίδα Συνοδικών Ιεραρχών σπεύδουν να αποκωδικοποιήσουν την φούρια του Αρχιεπισκόπου γι’ αυτήν την έκτακτη Σύνοδο – συνδέοντάς την με τον κ. Παντελεήμονα με τρόπο που παραπέμπει σε… χρησμό. «Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε την εικόνα Δεσπότη που επιθυμεί να καταπολεμήσει τη χειμερία νάρκη ορισμένων Συνοδικών εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης».

Ο Μακαριώτατος και αρκετοί Μητροπολίτες δεν ξεχνούν ότι στις 22 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο με αίτημα των δικηγόρων του κ. Παντελεήμονα θα επανεξετασθούν σοβαροί ισχυρισμοί τους για την μη προσέλευση αξιόπιστων – κατά των νομικών εκπροσώπων του κ. Παντελεήμονα – μαρτύρων υπεράσπισης. Και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, γίνεται αντιληπτό πως η εξέταση του έκλυτου – της εκκλησιαστικής διερεύνησης της υποθέσεως του κ. Παντελεήμονα από το Φανάρι θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 μήνες.

Παράλληλα, εκκρεμεί και η εκδίκαση της υποθέσεως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνεπώς, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η πλειοψηφία των Συνοδικών προβληματίζονται για την πλήρωση της κενής θέσεως στην Μητρόπολη Αττικής, κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, αλλά και τη διαχείριση αποκατάστασης του «Ιερωνυμικού» Μητροπολίτου, Νικόδημου Γκατζιρούλη, ο οποίος επί του παρόντος δεν πείθεται με την τοποθέτησή του σε προσωποπαγή Μητρόπολη, καθώς επιθυμεί και αυτός την επιστροφή του στην Μητρόπολη Αττικής.

πηγή: www.elora.gr

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR