Logo
Print this page

Ελεύθερος ως 70άρης,

Ελεύθερος ως 70άρης

του Μ. Παπ.

από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» – 02/08/2009

Εν μέσω θερινής ραστώνης και στη διάρκεια του Αυγούστου, αποφυλακίζεται ο πρώην μητροπολίτης Αττικής και νυν μοναχός Παντελεήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», καθώς ο κληρικός είναι πάνω από 70 ετών, η έκτιση της ποινής του υπολογίζεται διπλή, κι έτσι ο ένας χρόνος που παρέμεινε στη φυλακή λογίζεται ως δύο και, κατά συνέπεια, συμπληρώνεται η έκτιση των δύο τρίτων της ποινής και μπορεί να αποφυλακισθεί.

*Ο Παντελεήμων είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού στις 21 Ιουνίου του 2008, μετά την καταδίκη του σε εξαετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 66,5 εκατομμυρίων δραχμών κατά την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Όπως είχε δηλώσει τότε, επρόκειτο για «οικονομίες για τα γεράματά του».

*Η Ιερά Σύνοδος είχε προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, καθώς το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο αρχικά τον αθώωσε αλλά, μετά την καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, αναγκάστηκε να συνέλθει εκ νέου στις 14 Μαΐου 2009 και να τον καθαιρέσει, μεταθέτοντάς τον στις τάξεις των μοναχών. Ο Παντελεήμων δεν αποδέχθηκε την απόφαση και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

*Το ερώτημα που απασχολεί τώρα τους ιεράρχες είναι τι θα κάνει ο κληρικός, βγαίνοντας από τη φυλακή, δεδομένου ότι εκκρεμεί και η προσφυγή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θεωρείται βέβαιο πάντως πως θα συνεχίσει να αμφισβητεί την απόφαση της καθαίρεσης, που ελήφθη χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εκκλησιαστική δίκη. Αυτό, άλλωστε, έχει επισημάνει ευθέως προς την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει κληθεί να αποφανθεί σε ανώτατο εκκλησιαστικό βαθμό.

*Κανένας, λοιπόν, δεν γνωρίζει πώς θα βγει από τη φυλακή ο Παντελεήμων: Ως απλός μοναχός ή με όλα τα διακριτικά του ως μητροπολίτης πρώην Αττικής; Μάλιστα στο τελευταίο έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο, στο οποίο ζητεί να πληροφορηθεί τις ενέργειές της προς το Πατριαρχείο για την υπόθεσή του, υπογράφει ως εν ενεργεία «μητροπολίτης Αττικής».

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR