Ζωηφόρος

Ανοικτή επιστολή του ΙΣΚΕ εις την Δ.Ι.Σ. δια την υπόθεσιν του πρώην Αττικής,

Ανοικτή επιστολή του ΙΣΚΕ εις την Δ.Ι.Σ.

Δια την υπόθεσιν του πρώην Αττικής

Από την εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» 20 Μαρτίου 2009

Με αφορμήν την αθώωσιν του φυλακισθέντος Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος υπό της πλειονοψηφίας του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) απευθύνει την ακόλουθον επιστολήν προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Μακαριώτατε, Άγιοι Συνοδικοί,

Εξεπλάγημεν πληρρφορηθέντες, την κρίσιν της Ιεράς Συνόδου, ότι ο κατόπιν αποφάσεως του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, εκτίων ποινήν κάθειρξης εξ ετών για υπεξαίρεση και ήδη έκπτωτος Μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης, δεν παραπέμπεται ατό Πρωτοβάθμιο για Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, παρά το βαρύτατον περιεχόμενον του ανακριτικού πορίσματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τη διάχυτη δυσαρέσκεια των πιστών μελών της Εκκλησίας μας, λόγω της αποφυγής εκδικάσεως, των αποδιδόμενων στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη, εκκλησιαστικών αδικημάτων.

Η αιτιολογημένη απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητα του, είναι βεβαίως αποκλειστική ευθύνη της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πρέπει να προβεί στην εκδίκαση των αποδιδόμενων σ' αυτόν εκκλησιαστικών παραβάσεων. Όμως, το να αποφεύγει η Ιερά Σύνοδος να εκδικάσει και να κρίνει αθώο ή ένοχο τον ήδη έκπτωτο και εγκάθειρκτο Μητροπολίτη, αυτό σκανδαλίζει τις συνειδήσεις των πιστών και έρχεται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες όπως δηλώνει με την έως τώρα στάση του επί του θέματος και το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει την απώλεια του θρόνου του εν λόγω Μητροπολίτου, διότι δεν προηγήθηκε εκκλησιαστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Γνωρίζουμε βεβαίως, ότι υπάρχουν νομικές δυσχέρειες στην απόδειξη των αποδιδόμενων κατηγοριών. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης, όταν εκυκλοφόρησε ακουστικό υλικό εις το όποιο επαρουσιάζετο ως διαπράξας αντικανονικά εγκλήματα, δεν προέβη ως όφειλε στη διάψευση αυτών των ακουστικών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά τα θεώρησε ως ανίσχυρα νομικώς προϊόντα υποκλοπής, επικαλεσθείς τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Όμως ξέρουμε πώς "ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό". Η άρνηση του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη να καταρρίψει τα εις βάρος του αποδεικτικά στοιχεία, ίσως να μη είναι παράνομη είναι όμως αντικανονική και αντιεκκλησιαστική. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη βρέθηκε σε Νομοκανονικά διλήμματα, έλυσε το αδιέξοδο με το Εκκλησιαστικό επιτίμιο της ακοινωνησίας, θεωρώντας ότι η Εκκλησιαστική Ηθική, είναι ανωτέρα της Πολιτειακής νομιμότητας.

Για την Εκκλησία οι Ιεροί Κανόνες υπερέχουν των Πολιτειακών Νομών. Επί παραδείγματι, η άμβλωση είναι παράβαση των Ιερών Κανόνων, παρότι είναι νόμιμη για το Κράτος.

Μακαριώτατε, Άγιοι Συνοδικοί, ταπεινά φρονούμε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να εκδικάσει τον έκπτωτο και εγκάθειρκτο Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη, προκειμένου να αποκατασταθεί ο βαρύτατος σκανδαλισμός των πιστών και να πάψουν οι υπόνοιες συγκαλύψεως και μεθοδεύσεων. Διατελούμε με την ελπίδα Εκκλησιαστικής εκδικάσεως της υποθέσεως του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Μπεζενίτη.

Μετά βαθύτατου σεβασμού

Ο πρόεδρος

και τα μέλη του Δ.Σ. Ι.Σ.Κ.Ε.»

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel