Ζωηφόρος

Απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Χρήστου Ζέρβα,

Απόφαση της Ολομέλειας

του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Όλα πίσω στο Δημόσιο για Βατοπέδι

του Χρήστου Ζέρβα

Νέα δεδομένα στην αστική και ποινική εξέλιξη του σκανδάλου του Βατοπεδίου δημιουργεί η απόφαση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), να αποδεχθεί την επιστροφή στο Δημόσιο των εκτάσεων που δόθηκαν ως αντάλλαγμα στη μονή.

 Η πράξη αυτή διαπιστώνει την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί μετά τις αποκαλύψεις, καθώς θεωρεί όλες τις ανταλλαγές μεταξύ Δημοσίου και μονής άκυρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΣΚ ανάβει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτήσει και τυπικά, με συμβολαιογραφικές πράξεις, την κυριότητα όλων των δημόσιων εκτάσεων που παραχωρήθηκαν μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη μονή. Πρόκειται για τις εκτάσεις που δόθηκαν ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστονίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Τα μέλη του ΝΣΚ προσπάθησαν παράλληλα να μη δώσουν το παραμικρό νομικό έρεισμα στη μονή, σχετικά με μελλοντικά δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η Μονή Βατοπεδίου δεν είχε (ούτε έχει) κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα στις επίμαχες εκτάσεις. Επομένως δεν μπορούσε να τις ανταλλάξει νόμιμα. Εάν η μονή εγείρει ακόμη διεκδικήσεις από το Δημόσιο, μπορεί να τις υποστηρίξει στα δικαστήρια.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται πάντως σε δύο περιπτώσεις ανταλλαγών, όπου η μονή πρόλαβε και πούλησε τα παραχωρηθέντα ακίνητα σε ιδιώτες: Τα ολυμπιακά ακίνητα στην εταιρεία NOLIDEN και τις εκτάσεις της Θεσσαλονίκης στην εταιρεία ΠΑΠΙΣΤΑΣ.

Η πρόταση της μονής ήταν να επιστρέψει εκείνη το τίμημα της αγοραπωλησίας στους ιδιώτες. Το ΝΣΚ παραπέμπει την επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν στα δικαστήρια.

Ετσι θεωρείται δεδομένο πως οι ιδιώτες μπορούν να στραφούν όχι μόνο κατά της μονής αλλά και κατά του Δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη, ενώ και το Δημόσιο μπορεί να προσφύγει κατά των ιδιωτών. Σίγουρη θεωρείται και η συνέχιση των δικαστικών διεκδικήσεων της μονής για την κυριότητα της λίμνης (εάν χάσει τη μάχη στην Ελλάδα), έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική πρόταση για ακύρωση των ανταλλαγών και επιστροφή των εκτάσεων στο Δημόσιο, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Στα δικαστήρια

Αλλά και η Μονή Βατοπεδίου, με πρόταση του γέροντα Γερμανού, είχε προτείνει στο Δημόσιο την επιστροφή, με νομικές διευθετήσεις, όλων των ακινήτων που περιήλθαν στη μονή από τις ανταλλαγές, χωρίς να απαιτεί αναγνώριση της κυριότητας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων αυτών θα κριθεί από τα δικαστήρια, αποδεχόταν και η μονή.

Ταυτόχρονα, όπως έλεγαν στην «Ε» ποινικολόγοι, η επιστροφή των επίδικων εκτάσεων στο Δημόσιο μπορεί να μην εξαλείφει το αξιόποινο της πιθανής κακουργηματικής απάτης (ή απιστίας), «προικίζει» όμως τους μελλοντικούς κατηγορούμενους με ελαφρυντικά και εξασθενίζει την ίδια την ποιότητα των κατηγοριών. Η έμπρακτη μεταμέλεια είναι πολύ σημαντική, έλεγαν, ιδίως εάν τα ίδια τα κακουργήματα της απιστίας δεν υφίστανται πλέον και αυτό της απάτης δεν αποδεικνύεται στην πράξη...

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=59976

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel