Ζωηφόρος

Ανακαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις για τις εκτάσεις της μονής Βατοπαιδίου

Ανακαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις

για τις εκτάσεις της μονής Βατοπαιδίου

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

 από την ιστοσελίδα «in.gr»

03/10/08

Στην ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις για αναγνώριση της κυριότητας των εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου όσο και των πρωτοκόλλων παράδοσης προχωρά η κυβέρνηση.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με αφορμή επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ.Αλαβάνος, έκανε λόγο για «συστηματικό, διαχρονικό διακομματικό σκάνδαλο» και επανέλαβε τη πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με διευρυμένο ορίζοντα.

Ο Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία ανακαλούνται και έχουν αναδρομική ισχύ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις αναγνώρισης της κυριότητας εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου, καθώς και όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης των εκτάσεων στη Μονή.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε αργότερα και ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Βουλή, ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη Μονή Τοπλού και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, στις 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου θα συζητηθεί η αγωγή του δήμου Τριγλίας και κατοίκων κατά της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεύθυνη στάση. Ασκησε κριτική στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους μη στέλνοντας το σχετικό φάκελο στη Βουλή.

«Υπάρχουν οι θεατρίνοι, αλλά μπορούν να δράσουν όταν συναντούν ομοθεατρίνους τους, που γίνονται ομοτράπεζοί τους, ομόκλινοί τους, όπως έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου στην εκτελεστική εξουσία. Ήρθε η ώρα και φαίνεται το καταλαβαίνει και ο ο πρωθυπουργός. Απλώς κοιτάζει προς τα πού θα φύγει. Αριστερά ή δεξιά» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα: «Το σκάνδαλο αυτό έχει την υπογραφή της ΝΔ. Η σκανδαλώδης απόφαση παραχώρησης εκτάσεων του δημοσίου στη Μονή Βατοπαιδίου φέρει την δική σας υπογραφή, των υπουργών σας, των οποίων την καρατόμηση ζητούν στελέχη σας.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι το κόμμα του θα παλέψει μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις, μεταβιβάσεις και ανταλλαγές.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Δυστυχώς τα λαμόγια του δικομματισμού ΑΕ έχουν αλώσει ήδη τα ασημικά του ελληνικού κράτους. Το μεν ΠΑΣΟΚ έστρωσε το έδαφος παραχωρώντας τις εκτάσεις, η δε ΝΔ έκανε τις ανταλλαγές. Το ένα έστρωσε τις ράγες του άλλου.»

* Πυροτέχνημα, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολης νομιμότητας και άρα αναποτελεσματική.

Επανέλαβε δε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, όπως αυτή που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την απορία του γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά σε αυτήν.

Newsroom ΔΟΛ

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel