Ζωηφόρος

Πόρισμα «κυβερνητικής πλειοψηφίας» για Βατοπέδι,

Πόρισμα

«κυβερνητικής πλειοψηφίας»

για Βατοπέδι

Αποτυχία εντοπισμού και προσδιορισμού διαδρομών μαύρου πολιτικού χρήματος.

Με την έκδοση πορίσματος που εκφράζει αποκλειστικά τις θέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αλλά με αποτυχία εντοπισμού και προσδιορισμού διαδρομών μαύρου πολιτικού χρήματος, έληξαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Η κατάρρευση της διακομματικής συνεννόησης προκειμένου να εξαχθούν τουλάχιστον ορισμένες βασικές κοινές πορισματικές θέσεις εκ μέρους της Επιτροπής, οδήγησε σε ένα ακόμα πόρισμα, που χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από τις απόψεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας - και που προαναγγέλλει κατ’ ουσίαν, την σύσταση μιας Προανακριτικής (Προκαταρκτικής) Επιτροπής της Βουλής, εστιαζόμενης αποκλειστικά σε πρώην κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση για τη σύνταξη κοινών συμπερασμάτων σκόνταψε στη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας για καταδίκη της εισήγησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις ανταλλαγές και των υπουργικών αποφάσεων των κ.κ. Δούκα και Μπασιάκου που ακολούθησαν - όπως και στην άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχθεί την συμπερίληψη εγκωμίων για την στάση των εισαγγελέων Ε. Σωτηροπούλου και Η. Κολιούση που συνέταξαν την αρχική προκαταρκτική εξέταση προτού οδηγηθούν στη συνέχεια σε παραίτηση. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να δεχθεί τη θέση του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως υφίστατο κεντρικός σχεδιασμός του σκανδάλου, ήδη από την εποχή της δικής του διακυβέρνησης.

Η πόλωση αποτυπώνεται στο τελικό πόρισμα, όπου οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπιστώνουν πως «τα συμπεράσματα και η κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Πόρισμα της Εξεταστικής του 2008, επιβεβαιώνονται πλήρως, αλλά και εδραιώνονται περαιτέρω από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες της παρούσας Επιτροπής του 2010». Γίνεται μεν, παραδεκτό πως «οι αποφάσεις του Γ. Δρυ και κυρίως του Απ. Φωτιάδη (...) άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων το οποίο είχε κλείσει επί δεκαετίες» - αλλά στη συνέχεια, διατυπώνεται η θέση πως «το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αναμφισβήτητα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον Μάρτιο του 2004».

«Αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες σε 11 πολιτικά πρόσωπα: τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Βουλγαράκη, Μπέζα, Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Δρυ και Φωτιάδη και χρήζουν κατά τη δική μας άποψη περαιτέρω διερεύνησης, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Δούκας, ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός, ο κ. Κιλτίδης και ο κ. Βουλγαράκης» συνόψισε σχετικά ο Δ. Τσιρώνης. Ο Θ. Ρουσσόπουλος εξακολουθεί να θεωρείται ο άνθρωπος που παρασκηνιακά εξυπηρέτησε τη Μονή, ο Π. Δούκας χρεώνεται την παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης - και μαζί με τους κ.κ. Μπασιάκο και Κοντό, την δρομολόγηση των επίμαχων ανταλλαγών. Ο Κώστας Κιλτίδης μπαίνει οριστικά στο στόχαστρο μετά την απολογία της Στ. Μαντέλη και την δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Αλέξανδρο Κοντό (ο κος Κιλτίδης μάλιστα, προσήλθε προσωπικά, σήμερα, στην Επιτροπή, προκειμένου να επιδώσει απάντηση στον πρώην προϊστάμενό του), ενώ ο Γ. Βουλγαράκης κατηγορείται πως δεν παρενέβη ενάντια στην μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στη Βισθωνίδα, στην Ουρανούπολη και το Ξηροποτάμι.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από πλευράς της, εμφανίστηκε κατ’ αρχήν πρόθυμη να αποδεχθεί, ότι ορισμένες επιλογές της δικής της διακυβέρνησης, (όπως η αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την έκδοση δικαστικής απόφασης σχετικά με την Βισθωνίδα, η αποδοχή της παράνομης γνωμοδότησης για το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης και βεβαίως η ελλιπής εποπτεία της διαχείρισης των ανταλλαγών) δεν εξυπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον. Στις πορισματικές της θέσεις ωστόσο, εστιάζεται στο νόμιμο των επιλογών των υπουργών της και στην «ανάγκη ειρήνευσης της περιοχής και της εξεύρεσης λύσης του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί».

Στο παραπάνω πλαίσιο, αν και μπορούν να αναζητηθούν «πολιτικές ευθύνες», για τους υπουργούς που αποποιήθηκαν τις αξιώσεις του Δημοσίου επί της Βισθωνίδας, (ΠΑΣΟΚ) ή προχώρησαν στις ανταλλαγές (ΝΔ), δεν υφίσταται ζήτημα ποινικών ευθυνών: «Αν η πράξη του υπουργού είναι νόμιμη (όπως εν προκειμένω, στηριζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ), αλλά και στην πρόθεση υλοποίησης κυβερνητικής πολιτικής, δεν είναι νοητό, η νόμιμη αυτή πράξη να συνιστά ταυτόχρονα ηθική αυτουργία σε δήθεν παράνομες πράξεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων…».

Από την άλλη, «σε περίπτωση που κατά την υλοποίηση μιας υπουργικής απόφασης, τα αρμόδια διοικητικά όργανα ακολούθησαν μη νόμιμες διαδικασίες, ή προέβησαν σε μη νόμιμες πράξεις, η ευθύνη τους είναι αυτοτελής…» σημειώνεται στις θέσεις της ΝΔ.

Αν για τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω παραπομπής τους σε Προανακριτική Επιτροπή, για την αξιωματική αντιπολίτευση υφίσταται θέμα περαιτέρω διερεύνησης των σχέσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου με υπεράκτιες εταιρείες, που υπήρξαν ιδιοκτήτες της οικίας του κατά το παρελθόν και είχαν ύποπτες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου. (Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις της εταιρείας TORCASO με τη Μονή «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στον πρώην υπουργό του). Πέραν του κου Τσοχαζόπουλου, η Νέα Δημοκρατία στοχοποιεί και τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις επιλογές του σχετικά με την επιστροφή στο Δημόσιο, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή - με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που το ΠΑΣΟΚ χρεώνει πολιτικές ευθύνες στον Αντώνη Μπέζα: «Επιλογή διαδικασίας με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον».

Για το ΚΚΕ, το νέο που κόμισε η φετινή Εξεταστική Επιτροπή, υπήρξε η τεκμηρίωση της παρέμβασης του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνεται η θέση του κόμματος πως χρειάζεται να υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή για όσους πολιτικούς συνέβαλαν στην αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Μονής επί της Βισθωνίδας, στις ανταλλαγές που επακολούθησαν και στον συντονισμό της υπόθεσης που υπήρξε. Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για την επιστροφή των κτημάτων στο Δημόσιο, όπως επίσης και ακύρωσης όσων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αναγνωρίζονται με τη χρήση βυζαντινών χρυσοβούλων, εκκλησιαστικών σιγγιλίων και οθωμανικών φιρμανίων. Άλλωστε, «τα ορθόδοξα Πατριαρχεία, δεν κινδυνεύουν από ένα τέτοιο μέτρο, καθώς προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες».

Ο ΛΑΟΣ αντίθετα, τονίζει πως το σκάνδαλο «δεν συνδέεται με την στενή σχέση που έχει το Κράτος με την Εκκλησία», όπως θα ήθελε «μέρος της ιδεολογίας της Αριστεράς». Επί της ουσίας, ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Πλεύρης, αποδίδει ευθύνες στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο, και εκφράζει την βεβαιότητα ενός συντονισμού από «εγκέφαλο που εδρεύει στο Μαξίμου, αλλά που δεν προσδιορίζεται εάν είναι ο Αγγέλου, ο Ρουσόπουλος, ή η κεντρική ηγεσία». Σημειώνεται επίσης και η ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στον Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος «ήδη από την 4η Αυγούστου του 2008 αλλά και αργότερα, διευκρίνισε με πρωτοβουλία του, ότι αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό της έκτασης της Ουρανούπολης, είναι μόνον ο δασάρχης». Τέλος, σε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο ΛΑΟΣ επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο θέμα δεν μπόρεσε λόγω χρονικού περιορισμού να ελέγξει η Επιτροπή μας και θα πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε με Προκαταρκτική Επιτροπή, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει συν τοις άλλοις, «τεράστιες ανεπάρκειες των μηχανισμών φορολογικών και χρηματοπιστωτικών ελέγχων» και «αδιαφανή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. (…) Τα ερωτηματικά και οι απορίες σε σχέση με τις γενικότερες συναλλαγές των εμπλεκομένων στην υπόθεση, εξακολουθούν να υφίστανται και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της περαιτέρω προκαταρκτικής έρευνας». Ανάμεσα στα ερωτήματα προς διερεύνηση, συγκαταλέγεται και «ο ειδικός ρόλος της τράπεζας MARFIN, που αποδεικνύεται ως ο προνομιακός φορέας χρηματοδοτήσεων και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων της Μονής». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) και κ.κ. Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο, Ρουσσόπουλο, Μπέζα και Κιλτίδη - και στην κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά, χωρίς να διευκρινίζει για ποιους απ’ αυτούς θα χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα από την Προανακριτική Επιτροπή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2010_341273

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration