Ζωηφόρος

«Όχι» σε επιπλέον τετράμηνο για την εξεταστική του Βατοπαιδίου,

«Όχι» σε επιπλέον τετράμηνο

για την εξεταστική του Βατοπαιδίου

Ολιγοήμερη παρατάση εργασιών της Εξεταστικής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου

Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς, συν τοις άλλοις, διαβιβάστηκε την Τρίτη στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υφυπουργός βαρύνεται με την αποδοχή της εισήγησης Νομικού Συμβούλου του υπουργείου του για «διοικητικό» χαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, αν και μετά την έκρηξη του σκανδάλου δρομολόγησε τις διαδικασίες για χαρακτηρισμό της από την αρμόδια δασική υπηρεσία, ως «δάσους».

Ο κ. Κιλτίδης πρόκειται να εξεταστεί από την Επιτροπή την Τετάρτη.

Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η κατάθεση του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία ο οποίος είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου στο παρελθόν και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας TORCASO Investments, στην κατοχή της οποίας ήταν στο παρελθόν το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.

Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας έχει διευκρινίσει πως κατά την εποχή που η TORCASO ήταν κυρία του ακινήτου, ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης της.

Την παράταση εργασιών της Επιτροπής -τετράμηνη ωστόσο- είχε ζητήσει πρώτη η Νέα Δημοκρατία έπειτα από τα δημοσιεύματα για αγορά εκ μέρους του Ακη Τσοχατζόπουλου, της προαναφερθείσας οικίας.

Η Εξεταστική, απέρριψε το αίτημα για τετράμηνη παράταση.

Το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Ντίνου Ρόβλια, επέμεινε πως η εταιρεία TORCASO Investments, «είχε εντοπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και η τωρινή εμπλοκή της δεν είναι λόγος να αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος. Η όποια περαιτέρω διερεύνηση της διακίνησης των κεφαλαίων, έχει εξάλλου ζητηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής, Μ.Μπεντενιώτη (28/5/2010) και τα οποία στοιχεία ενδεχομένως προκύψουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της προανακριτικής Επιτροπής και της δικαστικής διερεύνησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231047157

***

Προσπάθεια για κοινό πόρισμα

Δεν θα κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι

ο Κώστας Καραμανλής

Απορρίφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου το αίτημα του ΛΑΟΣ για κλήση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να καταθέσει. Η Επιτροπή αποφάσισε παράταση εργασιών για μία εβδομάδα και προσπάθεια καταβάλλεται να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, τα κόμματα στην Εξεταστική, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ.Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή.

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως τέως πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών για αυτόν.

Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο κ. Καραμανλής καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση, στην οποία μάρτυρες έχουν εμπλέξει το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.

 

Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική, με επικεφαλής τον Ν.Δένδια, ξεκαθάρισαν ότι πλην των όποιων πολιτικών ευθυνών, δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Εξεταστική ζήτησε και έλαβε από τον Πρόεδρο της Βουλής άδεια παράτασης εργασιών για μία εβδομάδα. Κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης εκτιμάται ότι είναι το πολυσέλιδο υλικό της κατάθεσης της Σταματίνας Μαντέλη, το οποίο διαβιβάστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1140350

***

«Ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν»

Μόνο πολιτικές ευθύνες αναγνωρίζει η ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου

Τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει η ΝΔ στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Σε ό,τι αφορά στις «γαλάζιες» ευθύνες, η ΝΔ θα καταλογίζει πολιτικές μόνο ευθύνες στα πρόσωπα που υπέγραψαν. Για την κλήση του Κ.Καραμανλή η θέση του κόμματος είναι ότι έχει έννοια, εφόσον τεκμηριωθεί.

Ο επικεφαλής των βουλευτών κ. Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι υπάρχουν διακομματικές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, αλλά όχι ποινικές ευθύνες. Απέφυγε πάντως να καταλογίσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα τις πολιτικές ευθύνες, ενώ αντίθετα μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς υπηρεσιακών παραγόντων που έκαναν τις διάφορες γνωμοδοτήσεις.

Ειδικότερα, για τη ΝΔ ο κ. Δένδιας είπε ότι οι υπουργοί της στηρίχθηκαν σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσθεσε ότι αν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις της λίμνης και των ακινήτων, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν.

Αρνήθηκε τις αιτιάσεις περί ηθικής αυτουργίας των υπουργών της Κυβέρνησης της ΝΔ προβάλλοντας ότι δεν μπορεί να εννοηθεί ηθική αυτουργία, αφού κανένας υπουργός δεν υπέγραψε αποφάσεις διαφορετικές από γνωμοδοτήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι πράξεις υπουργών μέχρι το 2007 έχουν παραγραφεί και συνεπώς η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να κριθεί μόνο πολιτικά. «Ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας πέρασε και στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν για τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, μέλος της Επιτροπής, είπε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί επτά μήνες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε τίποτα απολύτως για την επάνοδο ακινήτων στο δημόσιο.

Οι βουλευτές της ΝΔ εξαπέλυσαν επίθεση και στην κ. Σταματίνα Μαντέλη αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι οι απολογίες κατηγορουμένων στον ανακριτή πρέπει να αγνοηθούν, ενώ χαρακτήρισε την διάταξη του κ. Καστανίδη «πρόσκληση ψεύδους». Χαρακτήρισαν δε την κα Μαντέλη ως «αναξιόπιστο πρόσωπο με αντιφατικές καταθέσεις».

Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν στο ενδεχόμενο κλήσης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να καταθέσει, λέγοντας ότι «υπερβαίνει τα εσκαμμένα να ζητήσουμε την απολογία πρώην πρωθυπουργού με έρεισμα τις καταθέσεις κατηγορουμένων που ψεύδονται». Οι βουλευτές διευκρίνισαν ότι δεν θα δεχθούν παράταση των εργασιών της Εξεταστικής αν το επιχείρημα είναι για να καταθέσει η κα Μαντέλη.

Newsroom ΔΟΛ

πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1140123

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel