Ζωηφόρος

«Κάθαρση» χωρίς ενόχους για το Βατοπέδι,

α)«Κάθαρση» χωρίς ενόχους

 για  το Βατοπέδι

***

β)Κοινά συμπεράσματα

αντί ομοφωνίας

από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»,  Σάββατο 22 – Κυριακή 23 Μαΐου 2010

***

«Κάθαρση» χωρίς ενόχους για  το Βατοπέδι

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Τα μεγάλα κενά της έρευνας, η μη κλήτευση Καραμανλή,

οι ψίθυροι για συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

και η δεύτερη προανακριτική για «στάχτη στα μάτια»

Μάλλον δεν θα πάει φυλακή υπουργός…

***

Η κυβερνητική πρόθεση να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρώην υπουργούς της Ν.Δ. για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και τη πέφτει στο κενό.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν αποδέχτηκε ούτε την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών που προωθούσε ο κ. Καστανίδης - η παραγραφή του αδικήματος να αρχίζει από την ημέρα που αποκαλύπτεται η απιστία κατά του Δημοσίου και όχι από την ημέρα που συντελείται το σχετικό αδίκημα - ούτε την ουσιαστική αλλαγή του νόμου χωρίς αλλαγή του συντάγματος, για τα μελλοντικά αδικήματα.

Διότι βασική παράμετρος για την τιμωρία των πολιτικών, όπως ειπώθηκε, δεν είναι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η βούληση των πολιτικών να τιμωρήσουν πολιτικούς.

Όπως συνέβη με τα σκάνδαλα της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών παραγράφηκαν ύστερα από το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού υπήρξε καταλυτική για τη νομική διάσωση όλων των πρώην υπουργών της Ν.Δ., τα ονόματα των οποίων αναμείχτηκαν σε δυσώδεις υποθέσεις, όπως αυτές του Βατοπεδίου, της Siemens, του Γερμανού, των ομολόγων και άλλων.

Γι' αυτό και τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να «καθαρίσουν τα του οίκου τους» με την παραπομπή ορισμένων πολιτικών στο Ειδικό Δικαστήριο και αφυδατώνονται σε επικοινωνιακές προσπάθειες ανούσιας και ανώδυνης κάθαρσης, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης.

Δεν τόλμησαν...

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του Βατοπεδίου. Το νέο πόρισμα για το Βατοπέδι της σημερινής πλειοψηφίας δεν διαφέρει από το πόρισμα του 2009 που κατέθεσαν τα κόμματα. Το μόνο νέο στοιχείο που προστέθηκε είναι η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, ο οποίος ομολόγησε ότι δέχτηκε πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για να προωθήσει την υπόθεση της ανταλλαγής των οικοπέδων του Δημοσίου με τη μονή «κατά προτεραιότητα». Το τηλεφώνημα έγινε από τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού, τον κ. Γιάννη Αγγέλου. Στο ερώτημα εάν ο κ. Αγγέλου ενεργούσε μόνος του ή κατ' εντολήν του προϊσταμένου του δεν δόθηκε απάντηση, ούτε υπήρξε ιδιαίτερος ζήλος από την πλευρά των μελών της επιτροπής να ερευνήσουν κατά πόσο ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενεργό ρολό σ' αυτήν την υπόθεση. Η δε πλειοψηφία της επιτροπής δεν συζήτησε καν την πιθανότητα κλήτευσης του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, παρ' ότι τέθηκε το αίτημα από τον ΛΑΟΣ.

Ακολούθησαν το δόγμα που πρώτα από όλους διατύπωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Τους πρώην πρωθυπουργούς τους στέλνεις στο σπίτι τους, και όχι στο δικαστήριο».

«Συναλλαγή»;

Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, όμως, σήμερα είναι τελείως διαφορετικές και η κοινή γνώμη, που ζητά να «πάνε κάποιοι φυλακή», δεν διαθέτει τις ευαισθησίες του παρελθόντος για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ορισμένοι ερμηνεύουν τη μη κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού ως αποτέλεσμα παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ των ηγεσιών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει αποδειχτεί, αλλά εκ του αποτελέσματος δημιουργούνται προς το παρόν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της εξεταστικής επιτροπής - να αποφύγει την κλήτευση -, πολύ περισσότερο που με πολιτική του απόφαση ο πρώην πρωθυπουργός οδήγησε σε παραγραφή εξεταζόμενα αδικήματα υπουργών του, ενδεχομένως και του ίδιου.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κενό της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, στο οποίο δεν έχει απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Άγνοια ζημίας

Το δεύτερο κενό αφορά την έλλειψη αξιόπιστης έρευνας για το πραγματικό ύψος της ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις ανταλλαγές οικοπέδων στις οποίες προχώρησε «κατά προτεραιότητα» το Δημόσιο με τη Μονή Βατοπεδίου. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια είναι η πραγματική ζημιά του Δημοσίου. Γενικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στην πρώτη εξεταστική επιτροπή αναφέρουν πως πλησιάζει το 1 δις. ευρώ.

Αντίθετα, συμφωνά με ασφαλείς πληροφορίες, η Μονή Βατοπεδίου, που γεμίζει τη «φαρέτρα» της με όπλα κατά του Δημοσίου, έχει ζητήσει από τρεις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης να προσδιορίσουν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία περιήλθε στην ιδιοκτησία της ως αντάλλαγμα της παραχώρησης της λίμνης Βιστωνίδας. Σε παρόμοια κίνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε η εξεταστική επιτροπή, έτσι μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν και όχι αξιόπιστες εκθέσεις, που μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια.

Τρίτον, μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί φορολογικοί έλεγχοι στη Μονή Βατοπεδίου. Το επιχείρημα του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή μπορεί να ξεπεραστεί με ελέγχους από τον διοικητή του Αγίου Όρους, που διορίζει η ελληνική πολιτεία.

Τέταρτον, δεν έχει ερευνηθεί η πορεία του χρήματος την περίοδο 2008-2010, καθώς δεν έχουν ακόμα ανοίξει λογαριασμοί υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες επιχειρηματιών, που συνεργάστηκαν με τον ηγούμενο Εφραίμ. Οι περίπου 7.000 τραπεζικές συναλλαγές που ελέχθησαν στερούνται ενδιαφέροντος.

Ίδια τα πορίσματα

Γι' αυτό και τα πορίσματα των κομμάτων, τα οποία θα καταθέσουν την Τρίτη, ελάχιστα διαφέρουν από τα πορίσματα που κατέθεσαν πέρυσι. Είναι ίδια όσον αφορά τα συμπεράσματα, ίδια και τα πρόσωπα στα οποία επιρρίπτουν ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσό-πουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη.

Η Ν.Δ. αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες όλων των πρώην υπουργών και υφυπουργών που υπέγραψαν, ενώ ανακαλύπτει και ευθύνες του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί συγκροτήθηκε μια νέα εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, που κόστισε χρόνο και χρήμα στη Βουλή, αφού εκ των προτέρων ήταν γνωστό πως κανείς πρώην υπουργός δεν επρόκειτο να καθίσει στο σκαμνί;

Βήματα στο κενό

Τώρα προχωρούν στο δεύτερο βήμα στη σύσταση προανακριτικών επιτροπών, παρ' ότι γνωρίζουν πως και αυτό το βήμα οδηγεί στο κενό.

«Μοιάζει σαν να θέλουμε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η παραγραφή έχει επέλθει, έχουμε δείξει εκείνους που νομίζουμε ότι φταίνε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δεν μπορούμε να τους κλείσουμε φυλακή. Είναι προτιμότερο να πούμε ανοικτά την αλήθεια στους πολίτες, παρά να δημιουργούμε προσδοκίες για μια δίκη με υπουργούς κατηγορούμενους», σημειώνει παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Για έναν πολιτικό, όμως, δεν είναι παραγραμμένο αδίκημα πολιτικής φύσεως, και για ορισμένους και νομικής φύσεως, της δια πράξεως ή παραλείψεως ηθικής αυτουργίας στην παραγραφή αδικημάτων πρώην υπουργών που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Θα τολμήσει ο Γιώργος Παπανδρέου να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τις πράξεις και τις παραλείψεις του προκατόχου του;

*** 

Κοινά συμπεράσματα αντί ομοφωνίας

Οι βουλευτές αναζητούν σολομώντεια λύση στα πορίσματα για το Βατοπέδι

του ΒΑΓΓ.ΠΑΠ.

από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»,  Σάββατο 22 – Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Πολιτικό αδιέξοδο ή πολιτική γενναιότητα; Λύση στον γρίφο του παραπάνω διλήμματος αναζητούν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου. Μια λύση που φαίνεται να δίδεται με τη μορφή της σολομώντειας επιλογής, ή αλλιώς με την παρουσίαση πέντε διαφορετικών πορισμάτων, εκ των οποίων τα τέσσερα προτείνουν ευθέως ή εμμέσως τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Πάντως, συμφωνά με ασφαλείς πληροφορίες, διεξάγεται μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν κοινές θέσεις συμπερασμάτων, αντί για ομόφωνο πόρισμα, ενώ μερικοί δεν αποκλείουν ακόμη και να δοθεί την τελευταία στιγμή μια μικρή παράταση. Αυτές οι κοινές θέσεις εδράζονται σε μια κοινή φόρμουλα που έχει ήδη κατατεθεί στην επιτροπή από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και με την οποία ιδέα  -και όχι με τις συγκεκριμένες προτάσεις - έχουν καταρχήν συμφωνήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Σε αυτή την πρόταση θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπληρωματικά στοιχεία και από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή θα περιέλθουν μερικά βασικά σημεία κοινής αποδοχής, μεταξύ των οποίων:

• Η απόδοση πολιτικών ευθυνών και από ποιους.

• Αν έγινε σωστά και κατά πόσον ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο από τις ανταλλαγές.

• Αν έγινε σωστά η παραίτηση από την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου της Ροδόπης.

• Κατά πόσο σωστά ανταλλάχθηκε η λίμνη.

• Αναδιάρθρωση του πλαισίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

• Το καθεστώς της λιμνοθάλασσας.

Ουσιαστικά τα παραπάνω, καθώς και όλα αυτά που θα συμπληρωθούν τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσουν συγκλίσεις θέσεων από όλα τα μέλη της επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως δηλώνουν και μέλη της επιτροπής,  «η τελική διατύπωση μπορεί να γίνει ακόμη και τις τελευταίες ώρες, για να μην πούμε ότι μπορεί να ζητηθεί ακόμη και μικρή παράταση».

Γεγονός είναι πως και τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, εκτός ίσως από τη Ν.Δ., αποδίδουν ανοιχτά στα πορίσματα τους πολιτικές ευθύνες σε πέντε υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Είναι, επίσης, γεγονός πως η Ν.Δ. βρίσκεται ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς εμφανίζεται να αντιδρά σπασμωδικά μπροστά στην πολιτική απόδοση κορυφαίων πρώην υπουργών της. Όπως, μάλιστα, εκτιμάται από τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, ακόμη και η πρόταση για προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έγινε προκειμένου να περιοριστούν επικοινωνιακά και πολιτικά οι δυσμενείς επιπτώσεις.

Εξάλλου και η τελική της πρόταση, όπως διαδίδεται, θα αναφέρεται σε «αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες», χωρίς επί της ουσίας να τις κατονομάζει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως πίσω από όλα αυτό το επικοινωνιακό σκηνικό που επιδιώκεται να στηθεί κρύβεται και η τάση της Ν.Δ. να καλύψει πλήρως το πρώην σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου και «ενδεχομένως τον ίδιον τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Βασικά σημεία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα κόμματα έχουν ήδη καταλήξει στα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους, που θα αποτελέσουν και τον κύριο κορμό των πορισμάτων τους.

ΠΑΣΟΚ: Φαίνεται πως προσανατολίζεται στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρόσωπα, που είναι οι κ. Ρουσόπουλος, Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός και Βουλγαράκης, ενώ θα αποδίδονται ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Μπέζα και Κιλτίδη. Μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει ανοιχτό αν το ΠΑΣΟΚ θα προσθέσει και στο κάδρο τον Απ. Φωτιάδη. Ειδική μνεία θα υπάρξει για την περίπτωση του Γ. Αγγέλου, του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, η απόδοση ευθυνών στον οποίο είναι αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης.

Ν.Δ.: Θα κινηθεί, απ' ότι φαίνεται, στην αόριστη ανάγνωση αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Περισσός θα αποδώσει πολιτικές ευθύνες στους κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Δρυ, Φωτιάδη, ενώ ερώτημα παραμένει για τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. ΛΑΟΣ: «Βλέπει» ευθύνες σε Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα. Αναφέρεται σε ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου, και συγκεκριμένα σε «κεντρικό σχεδιασμό», ενώ για Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη δεν υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία. Και βέβαια θα προτείνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσανατολίζεται στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όσους υπέγραψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έγγραφα υλοποίησης του όλου σχεδίου. Δηλαδή, συγκεκριμένα απόδοση ευθυνών σε Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκο και Κοντό. Μάλλον θα υπάρξει διαφοροποίηση και, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην επιτροπή, για Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τρίτη - αν δεν υπάρξει η μικρή παράταση - τα πορίσματα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορεί ένας αριθμός βουλευτών (30) να ζητήσει τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής. Κάτι που θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής άμεσα.

Η μη παραγραφή

Το μείζον ζήτημα, όπως αποδεικνύεται επί του παρόντος, δεν είναι η απόδοση των πολιτικών ευθυνών, αλλά ο σκόπελος της μη παραγραφής. Στην τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, δεν είναι τυχαίο πως συζητήθηκαν ίσως τα πιο σημαντικά θέματα. «Ήταν μια συνεδρίαση με πολιτικούς όρους, όπου συζητήθηκαν και νομικά θέματα», έλεγε με νόημα μέλος της εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθησαν θέματα που έχουν σχέση με την παραγραφή αδικήματος, αρμοδιότητος και της εξεταστικής, αλλά και της προανακριτικής επιτροπής, που φαίνεται όμως ότι θα ταλανίσουν την προανακριτική επιτροπή. Έγινε, μάλιστα, αναφορά σε πράξεις μη παραγραμμένες, όπως για παράδειγμα, η ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου (2008), οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού του δάσους Ουρανούπολης (2008), καθώς και η πιθανή ύπαρξη για τις πράξεις αυτές ηθικής αυτουργίας εκ μέρους πολιτικών προσώπων.

           

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel