Ζωηφόρος

«Θύελλα» από την κατάθεση Μαντέλη στην εξεταστική για Βατοπαίδι,

«Θύελλα» από την κατάθεση Μαντέλη στην εξεταστική για το Βατοπαίδι

Άμεση ήταν η αντίδραση των κ. Ρουσόπουλου, Αγγέλου και Κοντού στις δηλώσεις της κ. Μαντέλη σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου.

Ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ύστερα από μαραθώνια απολογία ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των ανταλλαγών της μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο, που ολοκληρώθηκαν το 2007.

Η κ. Μαντέλη, που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Ρουσόπουλος: Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις ανταλλαγές

«Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ' αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρώην υπουργός κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σχετικά με την κατάθεση της κ. Μαντέλη για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η κ. Μαντέλη χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο» συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος και συμπληρώνει:

«Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας -δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ. Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ' εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;».

Και ο κ. Ρουσόπουλος καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα».

Αγγέλου: Δεν δέχομαι ανάμιξη του ονόματός μου από κανέναν

«Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Γιάννης Αγγέλου σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

Ειδικότερα ο κ. Αγγέλου δήλωσε: «Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».

Κοντός: Προσπάθεια για να ελαφρύνει τη θέση της

Συκοφαντικό χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός το περιεχόμενο των όσων σήμερα φέρεται να κατέθεσε η κ. Μαντέλη, και δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Η σημερινή της στάση δικαιολογείται από την προσπάθεια της να ελαφρύνει τη θέση της, η οποία ως γνωστόν έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής μετά την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για υπεξαγωγή του φακέλου με τα δημόσια έγγραφα που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοντός.

Αποσπάσματα από την απολογία

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα προς την ανακρίτρια η κυρία Μαντέλη υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

«...Μου λέχθηκε προσωπικά από τον κ. Μπασιάκο να χειριστώ προσωπικά το θέμα χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, γιατί αποτελεί κυβερνητική επιλογή αποφασισμένη σε ανώτατο επίπεδο...».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Μαντέλη αναφέρει ότι ο κ. Μπασιάκος επικοινωνούσε μαζί της τηλεφωνικά και την πίεζε ώστε να διεκπεραιώνονται με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα της μονής, ενώ επιπλέον πιέσεις υποστήριζε ότι δεχόταν για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε αιτήματος των μοναχών.

«...Δεχόμουν τηλεφωνήματα από τον υπουργό ή την αδελφή του να συμμορφωθώ γιατί θα υπήρχε δυσφορία από το Μαξίμου...Είχα εντολή να δέχομαι οποιαδήποτε κατάσταση συνέτασσαν οι μοναχοί...».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κατηγορίες για τον Αλέξανδρο Κοντό τον οποίο η κ. Μαντέλη κατηγορεί ότι της έδωσε εντολή να αναζητήσει εκτάσεις που είχαν τουριστική αξία χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο πριν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την ανταλλαγή ακινήτων.

Όσο για τους μοναχούς, η κ. Μαντέλη υποστηρίζει ότι επιδείκνυαν οικειότητα πέραν των ορίων κάθε φορά που της τηλεφωνούσαν. «Καλημέρα τέκνον Τίνα...» ήταν η προσφώνηση του Αρσένιου.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η κ. Μαντέλη καιγια τον ρόλο συντονισμού που -όπως είπε- διαδραμάτισε στην υπόθεση ο τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, πολλές φορές ο Αρσένιος τηλεφωνούσε μπροστά της στον κ. Αγγέλου ή στον κ. Ρουσόπουλο για να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα στην διαδικασία των ανταλλαγών.

«...Γιάννη καλημέρα, έχουμε κατέβει με τον γέροντα στην Αθήνα Είμαι στο γραφείο της κ. Μαντέλη. Πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στου Θοδωρή για να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ουρανόυπολη και γι αυτό πρέπει να πάρεις άμεσα τον Μπασιάκο τηλέφωνο...».

Τηλέφωνο τον υπουργό έπαιρναν, σύμφωνα με την κατάθεση της Μαντέλη, τόσο ο κ. Ρουσόπουλος όσο και ο κ. Αγγέλου

«Απ' ό,τι είχα αντιληφθεί και όπως μου είχε πει ο Αρσένιος, όταν ο Αγγέλου και ο Ρουσόπουλος έπαιρναν στο τηλέφωνο το Μπασιάκο, αυτός κατουριόταν πάνω του...».

Με τα τηλεφωνήματα αυτά -υποστηρίζει η κ. Μαντέλη- οι μοναχοί έκαναν επίδειξη δύναμης και διασυνδέσεων.

«Γιάννη θα φάμε το βράδυ στου Θοδωρή ή θα έρθω αύριο το πρωί στο Μαξίμου για καφέ;».

 

Η πρώην διευθύντρια του υπουργείου εξηγεί γιατί όσα κατέθεσε τώρα στην δικαιοσύνη δεν τα είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.

«Πριν καταθέσω στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής με κάλεσε στο γραφείο του ο τότε υπουργός Κοντός και μου είπε: 'Αν θέλεις να γλιτώσεις από τα δικαστήρια πρόσεξε τι θα πεις στην εξεταστική' και μου υπέδειξε τι πρέπει να πω».

Μάλιστα καταθέτει ότι για δημοσίευμα του τύπου που της αποδόθηκε, ο κ. Κοντός την επέπληξε και τηλεφώνησε μπροστά στης στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

«...Έχω εδώ μπροστά μου την Μαντέλη που υπέγραψε διάψευση του δημοσιεύματος Κοίταξε να την διαβάσεις στην εξεταστική και να μην κληθεί η Μαντέλη να ξανακαταθέσει γιατί μπορεί να γίνει το 'έλα να δεις' και να έρθουν τα πάνω-κάτω».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ 100,3

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/05/2010_338933

***

Την ύπαρξη κυβερνητικού σχεδίου ενοχοποίησης της ΝΔ καταγγέλλει η Ρηγίλλης, σχολιάζοντας και επισήμως τα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι η Στ.Μαντέλη.

Σε ανακοίνωση του τομέρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Νεράντζη αναφέρονται τα εξής:

«Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κα Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα, μέχρι χθες, λεγόμενά της. Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή.

» Αυτή ακριβώς η ρύθμιση αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της Κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα.

» Την ώρα που η κοινωνία βιώνει τις συνέπειες από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, μάταια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επωφεληθεί από ισχυρισμούς τύπου Μαντέλη.»

πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1139384&lngDtrID=244

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel