Ζωηφόρος

Ομνύουν κατά παραγραφής, του Βαγγέλη Παπαδημητρίου,

Ομνύουν κατά παραγραφής

του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

από την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»,

Σάββατο 15 - Κυριακή 16 Μαΐου 2010

***

Φωτιά και λάβρα αναμένεται να είναι το πόρισμα,

στο οποίο καταλήγουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής

νια την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου.

Το ανακριτικό υλικό φωτογραφίζει ως ηθικούς αυτουργούς πολιτικά πρόσωπα,

μεταξύ των οποίων τους Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκο, Δούκα, Κοντό και Ρουσόπουλο

***

Μια υπόθεση που λαμβάνει πλέον έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και για το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον της κυβέρνησης Καραμανλή. Είναι η πρώτη φορά που στην εξεταστική επιτροπή έχουν περιέλθει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εμπλοκή του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιόπιστες πηγές, η ανακρίτρια Ειρήνη Καλλού θα καλέσει στο γραφείο της τον Γιάννη Αγγέλου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως όλα τα στοιχεία ενισχύουν τις κατηγορίες, τουλάχιστον, περί «κατάχρησης εξουσίας». «Με άλλα λόγια, ο Καραμανλής γνώριζε», υποστηρίζουν μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Λένε, δε, πως ήδη στοιχειοθετούνται αδικήματα, όπως απιστία, παράβαση καθήκοντος και απάτη.

Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των μελών της εξεταστικής επιτροπής ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν παραγραφές». Η βεβαιότητα τους αυτή ενισχύεται και από το υλικό που έχει συγκεντρώσει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλλού, το οποίο -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- φωτογραφίζει ως ηθικούς αυτουργούς τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναμειχθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην όλη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευθύνες αναμένεται να πέσουν κυρίως στους υπουργούς Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκο, Δούκα, όπως και στους κ. Κοντό και Ρουσόπουλο.

Προανακριτική

Όλα τα στοιχεία, μέχρι στιγμής, στην εξεταστική επιτροπή ενισχύουν το κλίμα που υπάρχει περί σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική επιτροπή). Μέχρι τις 25 Μαΐου αναμένεται, μάλιστα, η εξεταστική επιτροπή να έχει καταλήξει στο πόρισμα της, που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα είναι και ομόφωνο. Στη συνέχεια θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής -συζήτηση επί του πορίσματος- οπότε και θα αποφασιστεί η σύσταση και συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής.

Εντύπωση, πάντως, έχει προκαλέσει στα μέλη της επιτροπής η πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία στη ΝΕΤ του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα, που επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο όσα κατέθεσε στην επιτροπή. Ότι, δηλαδή, δέχθηκε τηλέφωνο από το πρωθυπουργικό γραφείο, πριν ακόμη υπογράψει τις δύο κρίσιμες γνωμοδοτήσεις. Μία για την παραίτηση από την απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Ροδόπης, σχετικά με την, κερδισμένη από το Δημόσιο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, κυριότητα της μονής στη λίμνη Βιστονίδα.

Και μία άλλη για την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, με την οποία το Δημόσιο παραιτούνταν οριστικά από την κυριότητα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων. Με το τηλεφώνημα αυτό, με το οποίο ο Γιάννης Αγγέλου,

ζητούσε κατά προτεραιότητα εξέταση του ζητήματος, καθίσταται σαφέστατη, κατά τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, η γνώση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την όλη υπόθεση.

Αποκαλύψεις

Η θηλιά γύρω από τους τότε «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου σφίγγει ακόμα περισσότερο μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη. Σύμφωνα με αυτές, στις αρχές Ιουλίου του 2004, όταν τον επισκέφθηκαν οι δύο μοναχοί -Εφραίμ και Αρσένιος-, έμεινε εμβρόντητος βλέποντας πως διέθεταν ένα υπερσύγχρονο ΐ3ρίορ, στο οποίο περιέχονταν έγγραφα για όλα τα ακίνητα που ήθελαν να ανταλλάξουν. Στα μέλη, μάλιστα, της επιτροπής είναι διάχυτη η αίσθηση πως όλα «ήταν προσχεδιασμένα και σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού». Όπως δηλώνουν μέλη της επιτροπής, «δεν είναι δυνατόν να γνώριζαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κατάσταση καθενός ακινήτου που ήθελαν να ανταλλάξουν, εάν δεν υπήρχε ένα πολύ καλά στημένο και οργανωμένο σχέδιο από υψηλά πολιτικούς ισταμένους».

Δικαστικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, τόσο τα παλαιότερα όσο και τα νεότερα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την υπόθεση ακόμη και στο Δικαστικό Συμβούλιο, που προβλέπεται μετά την προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν την προανακριτική επιτροπή μια διεκπεραιωτική διαδικασία». Αρκετά μέλη της επιτροπής προβληματίζονται σχετικά με το θέμα της παραγραφής. Υπάρχουν απόψεις περί μεταθέσεως του χρόνου έναρξης της παραγραφής που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αφού πολλά από τα αδικήματα που φαίνονται ότι στοιχειοθετούνται για απιστία, απάτη και παράβαση καθήκοντος χαρακτηρίζονται ως τέτοια εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή, ότι η πράξη δεν ολοκληρώθηκε με την έκδοση απλώς και μόνον της πολιτικής απόφασης, αλλά από την υπογραφή συμβολαίων και άλλων πράξεων, που στηρίχτηκαν από τις πολιτικές αποφάσεις. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν ανταλλαγές (ολυμπιακό ακίνητο) που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές του 2007, και συγκεκριμένα το 2008, και δεν έχουν παραγραφεί.

Το πόρισμα

Εκτιμάται πως το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τους δύο υπουργούς των κυβερνήσεων του -Δρυ και Φωτιάδη, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής από την πλευρά της Ν.Δ. είναι διχασμένα όσον αφορά την προοπτική των παραπομπών.

Λέγεται πως αρκετοί υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή Σαμαρά (όλα στο φως), ενώ κάποιοι κινούνται στα όρια της υπερασπιστικής γραμμής του πρώην πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του. Ουσιαστικά, επικρατεί ένας πολιτικός «εγκλωβισμός», που ενισχύεται σημαντικά κάτω από το βάρος των νέων στοιχείων και αποκαλύψεων, αλλά και της γενικότερης κοινωνικής και πολιτικής ατμόσφαιρας.

Κλειδί, πάντως, θεωρείται για την όλη υπόθεση η κατάθεση της κ. Μαντέλη, διευθύντριας της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπ. Γεωργίας που ήταν εισηγήτρια των ανταλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε ήδη προθεσμία, για να καταθέσει στην ανακρίτρια για τη Δευτέρα, ενώ αρκετοί εκτιμούν πως «ήρθε η στιγμή να μιλήσει με ονόματα και με ειλικρίνεια». Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των λογαριασμών έχει ήδη περιέλθει εις γνώσιν των μελών της εξεταστικής επιτροπής, η οποία έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τους ελέγχους της (10.000 λογαριασμοί πρόκειται να ελεγχθούν). Πάντως, από τα πρώτα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, φαίνεται πως δεν προκύπτει σχέση πολιτικών προσώπων με «μαύρο χρήμα».

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel