Logo
Print this page

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου,

Με μεγαλοπρέπεια

ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Ιστορικές στιγμές στο Βατοπαίδι

***

Με μεγαλοπρέπεια ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στη Μονή Βατοπαιδίου

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Το Καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γέμισε από ευλαβείς πιστούς, πνευματικές μορφές, εξαίσιο άρωμα λιβανιού και «μουσική των αγγέλων» που βοήθησε όσους παρευρέθησαν, για 15 περίπου ώρες προσευχόμενοι ,να υψώσουν την καρδιά τους και τον λογισμό τους στην Μητέρα του Θεού, Υπεραγία Θεοτόκο.

Ιεράρχες όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου κ. Στέφανος, αντιπροσωπείες από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, τίμησαν με την παρουσία τους την Θεοτόκο, προσδίνοντας την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην σημασία της Πανηγύρεως.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους η μεγαλοπρέπεια αλλά και η λιτότητα των αμφίων των ιερέων που αποτελούσαν πιστά αντίγραφα αμφίων που ευρίσκονται στο σκευοφυλάκιο της Ι. Μονής από τα χρόνια της Βυζαντινής της Λάμψης.

Συγκινητικές ήταν οι σκηνές της Μεγάλης Εισόδου, όπου όλος ο χορός των Ιερέων εξήλθε του Αγίου Βήματος κρατώντας στα χέρια τους Άγια Λείψανα αλλά και την περίφημη Ακήρατον και Χαριτόβρητον Αγία Ζώνην της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσεται στο Βατοπαίδι.

Οι επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τα 650 άτομα (!) που είχε σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό εκτοπισμό των μοναχών από τα κελιά τους. Ολόκληρη η Μονή ήταν ένα Αρχονταρίκι.

Συνοδικά, γραφεία, διάδρομοι, κελιά μοναχών είχαν μετατραπεί σε δωμάτια φιλοξενίας προσκυνητών. Οι μοναχοί, (όσοι μπορούσαν να κοιμηθούν, περίπου μια ώρα) έστρωναν μια κουβέρτα όπου έβρισκαν για να ξεκλέψουν λίγη ξεκούραση.

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέσα στο Καθολικό, με τις ψαλμωδίες των Θωμάδων, των Δανιηλαίων, των Γερασιμαίων και  άλλων Αγιορειτών μαζί με το άρωμα των κεριών και την ευωδία του λιβανιού σε έκανε να αισθάνεσαι ότι είσαι σε άλλη εποχή και η παρουσία της χάρης της Παναγίας που ήταν έντονη, σε έκανε να αισθάνεσαι ήρεμος, ασφαλής, χαρούμενος και χωρίς ανησυχίες.

Μετά  το τέλος της Πανηγυρικής Θείας  Λειτουργίας στην οποία κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων πλήθος πιστών, ακολούθησε εορταστική τράπεζα για  όλους.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι οι μοναχοί της Μονής έβαλαν τραπέζια και στην αυλή του  Μοναστηριού, διότι λόγω του πλήθους των προσκυνητών δεν χωρούσε η αίθουσα της Τράπεζας.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4696:2010-04-07-19-21-14&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=123

***

Ιστορικές στιγμές στο Βατοπαίδι

του Μάριου Μανουσόπουλου

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο μέρες στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, με την ευκαιρία της γιορτής του Ευαγγελισμού της Παναγίας. Την Τετάρτη, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, το Άγιο Όρος βρισκόταν ημερολογιακά στην 25η Μαρτίου. Για πρώτη φορά από το 1915 γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου κατα την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο καθώς εξακόσιοι πενήντα και πλέον προσκυνητές μετέβησαν στην Μονή για να παρακολουθήσουν την Αγρυπνία και την Ακολουθία για την γιορτή της Παναγίας.

Ουδέποτε, κατά το πρόσφατο παρελθόν, συνέρευσε στην Μονή τόσο μεγάλος αριθμός προσκυνητών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσκυνητών άγγιξε αυτά τα επίπεδα κατά την κοινοβιοποίηση του μοναστηρίου και την τελετή ενθρόνησης του Ηγούμενου Εφραίμ το 1990.

Σε καιρούς δύσκολους για το Βατοπαίδι, οι απλοί άνθρωποι που γνώρισαν από κοντά τον Ηγούμενο, Γέροντα Εφραίμ, και τους Βατοπαιδινούς Πατέρες, τους αγκάλιασαν με αγάπη και σεβασμό και βρέθηκαν κοντά τους στην μεγάλη γιορτή της Μονής. Φιλοξενούμενος της Μονής Βατοπαιδίου ήταν ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, ενώ από την Κύπρο έφθασαν ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος και ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος. Εκπρόσωποι από τις άλλες μονές του Αγίου Όρους, έδωσαν, επίσης, το παρόν τους.

Η κοσμοσυρροή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου έστειλε πολλά μηνύματα με συγκεκριμενους αποδέκτες. Κυρίως προς αυτούς που προσπάθησαν να πλήξουν το κύρος του Γέροντα Εφραίμ και των Πατέρων. Αλλά και προς αυτούς που θέλησαν να παρουσιάσουν μια πλασματική και ψεύτικη εικόνα για το ρόλο και την δράση της Μονής. Οι τελευταίες 48 ώρες ήταν μια απάντηση στην λάσπη, στην αμφισβήτηση, τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς.

Οι εξακόσιοι πενήντα και πλέον προσκυνητές απάντησαν με την παρουσία τους προς όσους ενοχλούνται από το πνευματικό μεγαλείο και το ανεκτίμητο έργο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Αλήθεια, τι ήταν αυτό που μάζεψε στο Βατοπαίδι όλους αυτούς τους ανθρώπους από ολόκληρη την Επικράτεια αλλά και εκτός Ελλάδας ;

πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2010/04/08/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b4%ce%b9/#more-37384

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR