Ζωηφόρος

Πάσχα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, του Γιώργου Θεοχάρη,

Πάσχα

στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

του Γιώργου Θεοχάρη

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου στο αρχονταρίκι της Μονής Βατοπαιδίου (στο χώρο δηλ. όπου υποδέχονται τους προσκυνητές). Μαζί με ένα φίλο μου περιμέναμε τη σειρά μας για να μας τακτοκοιήσουν οι πατέρες σε κάποιο δωμάτιο.

«Τα δωμάτια είναι όλα κατειλημμένα και δεν υπάρχει κενό κρεβάτι» άκουσα να λέει ο αρχοντάρης, πατέρας Τ… σε κάποιους προσκυνητές που προηγούνταν.

Τον ρώτησα τι πρόκειται να γίνει και με καθησύχασε λέγοντας, «όλοι θα τακτοποιηθείτε, κάντε λίγη υπομονή… σε λίγο οι πατέρες θα ετοιμάσουν κελιά μοναχών για  να φιλοξενηθείτε εκεί».

Εξεπλάγησαν όλοι σχεδόν οι προσκυνητές όταν το ακούσαμε. Το θεώρησα υπερβολικό να αναγκαστούν μοναχοί να εξέλθουν από τα κελιά τους, για να φιλοξενηθούμε οι επισκέπτες και εκείνοι να μείνουν σε άλλους χώρους, όπως  γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Έτσι και έγινε. «Αυτήν την εντολή έχουμε από τον γέροντα», μου είπε ο βοηθός του αρχοντάρη. Όπως ενημερώθηκα από  τους πατέρες στο αρχονταρίκι τα δωμάτια φιλοξενίας της Μονής αριθμούν περισσότερο από 230 κλίνες και γεμίζουνε καθημερινά από το Σάββατο του Λαζάρου.

Ο συνολικός αριθμός των προσκυνητών από τότε μέχρι και την Κυριακή του Θωμά υπολογίζεται ότι θα φθάσει τους τρεισήμισι χιλιάδες.

Όταν τους ρώτησα σε μια Μονή 35 χιλιάδων τετρ. μέτρων, γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται φιλοξενία σε περισσότερο κόσμο, μου απάντησαν:

«Θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε ακόμη 200 άτομα αλλά τα έργα αναστήλωσης της πτέρυγας που βλέπετε έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων καθώς οι λογαριασμοί της Μονής είναι μπλοκαρισμένοι, όπως γνωρίζετε».

Πραγματικά βλέποντας το μισό μοναστήρι να μοιάζει με απομεινάρια ερειπίου και το υπόλοιπο να είναι ένα βυζαντινό αριστούργημα, σπαράζει η καρδιά σου, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος.

Βλέποντας φωτογραφίες της Μονής τη δεκαετία του 1990 και του σήμερα παρατηρείς ότι έγινε ένα ριζικό λίφτινγκ!

Και κάτι σημαντικό ακόμη για το οποίο αναρωτήθηκε ο φίλος μου που για πρώτη φορά επισκεπτόταν το Αγιον Όρος. «Όλα αυτά τα έξοδα της διαμονής, της διατροφής και όποια άλλη επιβάρυνση έχει η φιλοξενία μας, τα επιβαρύνεται μόνο το μοναστήρι»;

Του φάνηκε περίεργο τόσος κόσμος σε καθημερινή βάση να φιλοξενείται στη Μονή. Καί όμως έτσι είναι. Θεάρεστο είναι το έργο των πατέρων που με αγάπη προσφέρουν απεριόριστα στον επισκέπτη ο οποίος καταφεύγει εκεί να ξαποστάσει από το λιοπύρι της ζωής. Αυτά καλό είναι να  μην τα προσπερνούμε…

Μάλιστα σήμερα 6 Απριλίου εκτός από τους «οπαδούς» του γέροντα Εφραίμ και πλήθος λαού θα καταφθάσει στο μοναστήρι για την πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (παλαιό ημερολόγιο).

Η Μονή αναμένεται να κατακλυστεί, ακόμη και οι διάδρομοι των κτιρίων θα αξιοποιηθούν για να φιλοξενηθούν οι προσκυνητές. Περισσότεροι από τους μισούς μοναχούς θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν το κελί τους.

Τα στρώματα θα επιστρατευθούν… για να μην μείνει κανείς παραπονούμενος!

Πάσχα στο Βατοπαίδι

Οι άγιες ημέρες του Πάσχα στο Βατοπαίδι ήταν μια ανείπωτη εμπειρία.

Οι εξαίσιοι ύμνοι από την χορωδία της Μονής, η πρώτη ανάσταση το Σάββατο το πρωί, χοροσταντούντος του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου που έρανε με βάγια όλους τους χώρους της εκκλησίας και τους πιστούς μαζί… σημάδεψαν την τριήμερη διαμονή μας.

Η κορύφωση του τελετουργικού έγινε με την ολονύχτια αγρυπνία που ξεκίνησε στις εννιά το βράδυ με την ανάγνωση των Πράξεων των Αποστόλων και στη συνέχεια με την θεσπέσια ακολουθία της Ανάστασης στις μία τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στη συνέχεια, στο  Συνοδικό μοιράστηκαν σε όλους κόκκινα αυγά και οι προσκυνητές με τους μοναχούς αντάλλαξαν ευχές.

Ακολούθησε η τράπεζα στην  οποία παρατέθηκαν 500 μερίδες και αναγνώστηκε  το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το Πάσχα.

Τέλος, κατόπιν Δέηση στο Καθολικό και τελικά όλο το τελετουργικό ολοκληρώθηκε στις 7:30 το πρωί.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4686:2010-04-06-11-44-03&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=123

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel