Ζωηφόρος

Δεν ακούγεται στα ΜΜΕ, του π. Ιωάννη Κ. Διώτη,

Μια από τις απόψεις

που δεν ακούγεται στα ΜΜΕ

του π. Ιωάννη Κ. Διώτη

Αθήναι 12-2-2010

Προς

Την Ιεράν Μονήν Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους

Επειδή υπεστήριξα την Ιεράν Μονή εις δέκα και πλέον τηλεοπτικάς εκπομπάς (και εις δελτία ειδήσεων) κατά την άδικον εναντίον αυτής πολεμικήν, θεωρώ όται είναι χρήσιμον δια το Αρχείον σας μία εννοιολογική σύνοψις των όσων διατηρούνται ακόμη εις την μνήμην μου, ως ακολούθως.

Ούτε διά την καταστρεπτικήν εις βάρος 1.500.000 Ελλήνων κοινωνικήν απάτην του Χρηματηστηρίου εγένετο τόσος θόρυβος, όσος κατά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, η οποία, εκτός από την κτιριακήν ανασυγκρότησίν της και την προστασίαν ανυπολογίστου αξίας δια την Ορθοδοξίαν και το Έθνος ανεπαλανήπτων κειμηλίων της, επιτελεί ανά τους αιώνας και μέχρι τώρα, μέγα κοινωνικόν και εθνικόν έργον.

Ο Ηγούμενος της Μονής πατήρ Εφραίμ, ο οποίος διεσύρθη κατά τον πλέον ελεεινόν τρόπον, έσωσε με την συνοδίαν του την υπό τραγικήν κατάρρευσιν, από πάσης απόψεως, ιστορικήν αυτήν Μονήν της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Αφού ούτε από τον Ηγούμενον ούτε από έτερον πρόσωπον της Μονής επεδιώχθη προσωπική ωφέλεια, εάν κατά την ανταλλαγήν ακινήτων του Δημοσίου ηυνοήθη περισσότερον η Μονή, αυτό θα ήτο μέγα ευεργέτημα του λαού, εάν η λυσσώδης πολεμική κατά του Ηγουμένου δεν εματαίωνε τα σχεδιασθέντα υπ΄ αυτού έργα.

Λαμβάνω ως παράδειγμα το Ολυμπιακόν ακίνητον. Το ακίνητον αυτό επρόκειτο να μετατραπή υπό εταιρείας εις μεγάλην νοσηλευτικήν μονάδα. Θα εδημιουργούντο περίπου δύο χιλιάδες (2.000) θέσεις εργασίας και είς αριθμός κλινών θα διετίθετο δι΄ απόρους ασθενείς. Ανάλογος θα ήτο η ωφέλεια του λαού και από τα άλλα έργα, τα οποία είχον αποφασισθή από την Μονήν.

Σημειωτέον ότι από την κοινωνικήν δραστηριότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου δεν διαταράσσεται η πνευματική ζωή των Μοναχών, διότι ο Ηγούμενος π. Εφραίμ αναθέτει εκάστοτε την εκτέλεσιν, επίβλεψιν και λειτουργίαν των έργων εις λαϊκούς.

Εις το Κράτος δεν είχε προσφερθεί ανώτερον τίμημα δια την εκποίησιν του Ολυμπιακού ακινήτου, όταν αυτό μετεβιβάζετο εις την Μονήν Βατοπαιδίου. Συνεπώς, δεν ηδικήθη το Κράτος, εν προκειμένω. Αλλά και όπου αλλού ηυνοήθη η Μονή κατά την ανταλλαγήν ακινήτων, αυτό ήτο προς ωφέλειαν του λαού, διότι η Εκκλησία, όταν έχη οικονομικήν δυνατότητα, ευρίσκεται περισσότερον πλησίον του πονεμένου ανθρώπου από το ψυχρόν Κράτος με την νομικήν ακαμψίαν του.

Εάν ο Ηγούμενος κατώρθωσεν εις ελάχιστον χρόνον, να αυξήσει σημαντικώς την αξίαν του εν λόγω ακινήτου, χωρίς ο ίδιος να ωφεληθή προσωπικώς, διότι είναι μοναχός, έπρεπε να επαινεθή δι’ αυτό και να προβληθή ως ευεργετικόν και δημιουργικόν παράδειγμα δια την άμεσον αξιοποίησιν αμυθήτου αξίας δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταστρέφονται και ερειπούνται, ένεκα πλήρους και εγκληματικής αδιαφορίας των κρατικών αρμοδίων προσώπων, τα οποία έπρεπε να είχον φυλακισθή δια την απραξίαν των αυτήν, όπως και οι εκάστοτε υπεύθυνοι, της οικονομικής χρεωκοπίας Ο.Σ.Ε. και Ολυμπιακής, οι οποίοι εζημίωσαν τον Ελληνικόν λαόν με χρηματικά ποσά τρισεκατομμυρίων, κατά τας τελευταίας δεκαετίας.

Το Ολυμπιακόν ακίνητον, το οποίον η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου θα είχεν αξιοποιήσει ευεργετικώς διά τον λαόν, παραμένει ακόμη αναξιοποίητον από το κράτος επί εξ (6) και πλέον έτη, με συνέπειαν να φθείρεται το ακίνητον αυτό, ένεκα της αχρηστίας, και να μειούται συνεχώς η αξία του. Ίσως σήμερον η αξιοποίησις του ακινήτου αυτού να φέρη εις το Δημόσιον ολιγώτερα ωφέλη από όσα κατά την μεταβίβασίν του εις την Μονήν Βατοπαιδίου.

Ζημιογόνος λοιπόν υπήρξεν ο προκλητικός θόρυβος και ο πρωτοφανής πόλεμος εναντίον μιάς τόσον μεγάλης και ιστορικής Μονής, όχι μονον διά τον λαόν (αποδεδειγμένως), αλλά και διά το Δημόσιον ακόμη. Κυρίως δε, ο σκόπιμος τοιούτος σάλος εξυπηρέτησε τας επιδιώξεις των εκκλησιομάχων.

Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Κ. Διώτης

πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2010/02/17

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel