Ζωηφόρος

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Χρόνος», του Κωνσταντίνου Λούλη,

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Χρόνος»

για την υπόθεση Βατοπαιδίου

του Κωνσταντίνου Λούλη

ü  Στη Ν.Δ. ίσως μεταχειρίστηκαν την υπόθεση μονής Βατοπαιδίου  γι’ αυτό που λέμε στρίβειν δια του αρραβώνος…

ü  Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει την δωρεά του 1.200.000 στρεμμάτων που έκανε η Εκκλησία το 1923 προς αποκατάσταση των προσφύγων. Δεν έχει ειπωθεί αυτό, εκ των οποίων τα 120.000 στρέμματα ήταν δωρεά της μονής Βατοπαιδίου

ü  Διερωτώμαι αν φτάσαμε στην εποχή αυτών που είπε και ο Κοσμάς Αιτωλός, των λόγων του δηλαδή ότι θα έρθει μια εποχή που θα έρθουν τα πάνω-κάτω και τα κάτω-πάνω. Όπου το κακό θα επιβραβεύεται και το καλό θα τιμωρείται

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μελαχροινή Μαρτίδου

Δηλώνει εμβρόντητος δεν θα περίμενε ποτέ να δει φυσιογνωμίες που τις θεωρεί ιερές, με μεγαλοσύνη κι αναγνωρίσιμο έργο στην ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους να κινούνται σε δικαστικές αίθουσες, ταλαιπωρούμενοι ή να γίνονται βορρά των ΜΜΕ. «Θα περίμενα να δω τον καθηγούμενο Εφραίμ σε μια σεμνή τελετή να επιβραβεύεται για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών», θα πει ο Κωνσταντίνος Λούλης, πρώην διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά ανελλιπώς την ακροαματική διαδικασία, όπως και το κατάμεστο ακροατήριο των μοναχών και του χριστεπώνυμου πληρώματος.

Κύριε Λούλη υπήρξατε και διοικητής του Αγίου Όρους, τους ζήσατε εκεί στην ιερά κοινότητα, τους ζείτε και τώρα.

-Πραγματικά γνωρίζοντας εδώ και 25 χρόνια την αδελφότητα αυτή, το έργο της, τα ιδανικά της, την πίστη στον μοναχισμό, ειλικρινά πίστευα ότι κάποια στιγμή θα βρισκόμουν στην Ακαδημία Αθηνών σε μια συγκινητική τελετή όπου θα επιβραβεύετο και το έργο αυτό το τεράστιο που έχει επιτελεστεί από τους πατέρες, αλλά και θα βραβεύετο και ο ίδιος ο ηγούμενος Εφραίμ και πραγματικά θλίβομαι που βρίσκομαι σε μια δικαστική αίθουσα και πλέον διερωτώμαι αν φτάσαμε στην εποχή αυτών που είπε και ο Κοσμάς Αιτωλός, των λόγων του δηλαδή ότι θα έρθει μια εποχή που θα έρθουν τα πάνω-κάτω και τα κάτω-πάνω. Όπου το κακό θα επιβραβεύεται και το καλό θα τιμωρείται. Έχω μείνει εμβρόντητος, άσχετα δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης, δεν θα πίστευα ποτέ, γνωρίζοντας βήμα προς βήμα όλη αυτή την πορεία των πατέρων αυτών, ότι κάποια μέρα θα φθάνανε στα δικαστήρια, μου είναι αδιανόητο.

Βλέπουμε και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχετε δώσει και στα τηλεοπτικά πάνελ που έχετε καθίσει, ότι κρατάτε αυτή την στάση, είναι μια μοναχική στάση όμως όταν έχετε απέναντι όλη την κοινή γνώμη.

-Δεν νομίζω ότι είναι μια μοναχική στάση, αλλά εδώ βλέπετε ότι υπάρχει ένα κλίμα, παραδείγματος χάρη, πριν από δύο μήνες αν δεν κάνω λάθος, εξεδόθη κάποια απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, στην οποία δικαιώνει πανηγυρικά την μονή, αυτή η είδηση δεν δόθηκε πουθενά, δηλαδή πνίγηκε, μπορεί να γράφτηκε στην δική σας εφημερίδα, η οποία πραγματικά, χωρίς να θέλω να σας κολακεύσω, μου έκανε εντύπωση ο αντικειμενικός τρόπος με τον οποίο προβάλει τα γεγονότα γενικά.

Εμείς είμαστε εδώ, βλέπετε σήμερα, δεύτερη μέρα, δεν είναι κανένας δημοσιογράφος, εμείς θα είμαστε ως το τέλος, γιατί δεν είναι οι εντυπώσεις από την έναρξης της δίκης, θέλουμε να ξέρουμε ουσιαστικά την πορεία της.

-Αυτό δίνει μια αντικειμενικότητα στα όσα γράφετε, πραγματικά όταν βλέπετε ότι υπάρχει μια τέτοια προκατάληψη και ότι το θέμα αυτό πουλάει προς τα έξω και το εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά, αγνοώντας ότι τα δικαστήρια αυτά τα επίγεια είναι μηδαμινά μπροστά στα δικαστήρια των ουρανών και γι’ αυτό βλέπετε ότι και οι πατέρες είναι πάρα πολύ ήρεμοι. Δεν έχουν καμία αγωνία για τίποτα, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό που έκαναν είναι σωστό και δεν θα δεχτώ ότι εγώ είμαι σε ένα μοναχικό δρόμο την στιγμή που βλέπω ότι εδώ συμπαρίστανται ηγούμενοι του Αγίου Όρους και κορυφαίοι και εκλεκτοί ηγούμενοι. Είδατε ότι οι αποφάσεις ακόμη και της ιεράς κοινότητος και του Πατριαρχείου, είναι βέβαια προβληματισμένοι όλοι με την αναστάτωση που έχει προκληθεί, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να βρει μια ενοχή και να πει ναι φταίτε, κάνατε αυτή την παρανομία ή παρατυπία και όπως είδατε και μετά όλη αυτή την μεγάλη έρευνα που έγινε και στην Βουλή, που ακόμα και εγώ είχα κάποιες αμφιβολίες σε ότι αφορά την νομιμότητα των off-shore εταιριών και όλα αυτά, είδα ότι πραγματικά δεν υπήρξε, όχι μόνο εγώ αλλά φάνηκε αυτό από το αποτέλεσμα, δεν υπήρξε καμία παρανομία σε τίποτα, γιατί αν υπήρχε θα είχαν γίνει ήδη προφυλακίσεις.

Λέγεται κ. Λούλη ότι το Βατοπαίδι «έκαψε» την κυβέρνηση.

-Εγώ δεν πιστεύω ότι και η πολιτεία, γιατί οι άνθρωποι που είναι και τα στελέχη στην ΝΔ έχουν και νου, έχουν και επίπεδο, ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Ίσως μεταχειρίστηκαν την υπόθεση μονής Βατοπαιδίου γι’ αυτό που λέμε στρίβειν δια του αρραβώνος. Θυμάστε μια παλαιά ελληνική ταινία, ίσως να ήταν και αυτό ένα πρόσχημα… δεν μπορώ αλλιώς να το ερμηνεύσω, ίσως μπορούσε η υπόθεση αυτή, γιατί φάνηκε και από την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει εκλογές, πολλοί είναι αυτοί που το ερμηνεύουν δεν το λέω εγώ, είναι το απελθέ από εμέ το ποτήριον τούτο και όταν λέμε το ποτήριον τούτο είναι των δυσκολιών που έχουν συσσωρευτεί. Δεν θα έλεγα ότι είναι όλα λάθη της ΝΔ, προς Θεού, αλλά ίσως και από την διεθνή οικονομική κρίση, από όλα αυτά και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το οποίο κυκλοφορούσε σαν ανέκδοτο στην Αμερική όταν κέρδισε οριακά ο Μπούς τον Γκόρ, ότι μετά μόλις βρέθηκε στην μεγάλη δίνη των προβλημάτων του Ιράκ, των δίδυμων Πύργων και όλων αυτών είπε στον Γκόρ μήπως πρέπει να ξαναμετρήσουμε τα ψηφοδέλτια, μήπως είσαι εσύ ο νόμιμος;

Λοιπόν δεν ξέρω αν ο Γιώργος Παπανδρέου φτάσει σε ένα σημείο να πει μετά το τέλος των πανηγυρισμών της πρώτης-δεύτερης μέρας, τώρα τι γίνεται από εδώ και εμπρός, γιατί πραγματικά ο Θεός να βάλει το χέρι του και αυτό το λένε όλοι, γιατί με τα νούμερα και με τους αριθμούς τα πράγματα δείχνουν πάρα πολύ άσχημα.

Πώς βλέπετε τα πράγματα;

-Ειλικρινά εγώ δεν είμαι απαισιόδοξος γιατί πιστεύω πως πάντα το χέρι του Θεού είναι πάνω από αυτό το κράτος και καλύπτει όλα τα λάθη και ενώ είναι ένα καράβι που πλέει στο πέλαγος χωρίς στιβαρή κατασκευή, το χέρι του Θεού όταν πάει να τσακιστεί στα βράχια, το στρίβει αμέσως και πάει πάλι προς το πέλαγος και έτσι δόξα τω Θεώ η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, όπως λέει και ο εθνικός μας ύμνος. Πραγματικά πρέπει να σταθούμε σε κάποια γεγονότα, διότι αυτό το οποίο παρακολουθήσατε και εσείς λέγεται ότι είναι κομβικό σημείο και από τους τελευταίους τώρα μάρτυρες φαίνεται ότι οι πατέρες, ότι δεν αγωνίζονται για ίδιον όφελος.

Ακούστηκε ο όρος της ακτημοσύνης.

Ναι, η ακτημοσύνη είναι όταν έχει ένας μοναχός κάτι το προσωπικό, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του μητροπολίτη Αττικής, ο οποίος πράγματι βρέθηκε με προσωπική περιουσία και αμέσως κατάδικος και στην φυλακή.

Είναι στην φυλακή αν και η επιθυμία του είναι να μονάσει σε μία Μονή…

-Όχι, είναι στον Κορυδαλλό αυτή την στιγμή. Γιατί αυτός όντως όχι απλά παρενέβη, αλλά έφτασε στο άλλο άκρο της ακτημοσύνης. Εδώ οι πατέρες δεν έχουν περιουσία ούτε 100 ευρώ και αυτό που λέγεται έχουν οι μοναχοί off-shore εταιρίες δεν συμβαίνει. Αν είχε ένας μοναχός μια off-shore εταιρία προσωπική θα γινότανε χαμός, αυτές όλες οι εταιρίες ήταν της μονής με ένα και μοναδικό σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας της μονής, κάτι που κάνει και η εκκλησία της Ελλάδος, η οποία και αυτή έχει μετοχές, τις έχει διαχειριστεί μάλιστα πάρα πολύ σωστά και με την κρίση, υποδειγματικά, ίσως με την βοήθεια του Θεού. Πράγματι η εκκλησία επιτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο το οποίο και εσείς το ξέρετε και όλος ο κόσμος το ξέρει. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει την δωρεά του 1.200.000 στρεμμάτων που έκανε η Εκκλησία το 1923, προς αποκατάσταση των προσφύγων. Δεν έχει ειπωθεί αυτό, εκ των οποίων τα 120.000 στρέμματα ήταν δωρεά της μονής Βατοπαιδίου. Ο νομός Ξάνθης και ο νομός Ροδόπης από αυτή την πίτα των 120.000 στρεμμάτων έχει ωφεληθεί πάνω από 100.000 στρέμματα. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια ανιστόρητα γεγονότα, ότι οι μοναχοί παίρνουν και παίρνουν, και μαζεύουν και μαζεύουν ενώ έχει συμβεί το αντίθετο. Σε μια δεδομένη κρίση και αυτά τα οποία αγωνίζονται, είναι υποχρέωση τους την περιουσία να την περιφρουρήσουν οι μοναχοί της μονής, αυτή που βρήκαν. Όλα αυτά τα κτήματα σε μια κρίση που εύχομαι ποτέ να μην έρθει, οι μοναχοί το πρώτο που θα πουν εδώ είμαστε, πάρτε τα, όπως κάνανε και για τα άλλα, γιατί μην ξεχνάτε η μονή Βατοπαιδίου από 150.000 στρέμματα περιουσία που είχε βρέθηκε τώρα ούτε 2000 να μην έχει καθαρά στα χέρια της, τα 120.000 τα δώρισε, και τα άλλα είναι στην διαδικασία και αυτά να τα δώσει για να πάρει ένα κλάσμα της αξίας τους σαν αντίτιμο για να κάνει τι; Να κάνει ένα τεράστιο μουσείο στο οποίο εκεί θα φυλαχθούν πάνω από 100.000 τόμοι, βιβλία, πάνω από 20.000 εικόνες, πάνω από 5000 παπύρους, ανεκτίμητης αξίας, δηλαδή αυτό που έκανε το κράτος που πήρε χρήματα των φορολογουμένων και έκανε το μουσείο, το καταπληκτικό αυτό μουσείο στην Ακρόπολη, για να φυλάξει τους θησαυρούς μας από τα αρχαία χρόνια, κάτι αντίστοιχο θα έκαναν οι μοναχοί, και μάλιστα αυτοί δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο ούτε με την λειτουργία αυτής της καταπληκτικής συλλογής που βρίσκεται στο μουσείο της μονής Βατοπαιδίου, εξ’ άλλου είδατε όλοι, και κυβερνώντες και άλλοι πάνε στην μονή Βατοπαιδίου.

Έπαιζε ρόλο και η προσωπικότητα του πατέρα Εφραίμ, ο οποίος είχε την δυνατότητα να προσεγγίζει μεγάλους ηγέτες, τον Πούτιν, τον Κάρολο της Αγγλίας, ή να τον προσεγγίζουν.

-Όταν όλοι ξέρουν ότι όταν θα πάνε στο Άγιο Όρος στην μονή Βατοπαιδίου θα δουν σε μια μέρα μέσα, όσα θα δουν σε δέκα μέρες αν γυρίσουν γύρω-γύρω. Και γι’ αυτό και ο μακαρίτης ο Φλωράκης εκεί είχε πάει και ο νυν πρωθυπουργός και πέρασαν οι πάντες από εκεί, δηλαδή στο μπαλκόνι της μονής Βατοπαιδίου έχουν φωτογραφηθεί η πλειοψηφία των ανδρών που ελληνικού κοινοβουλίου, από εκεί πέρασαν και όλοι φεύγοντας είπαν τα καλύτερα λόγια.

Σήμερα, ο πατέρας Εφραίμ που βρίσκεται, τον έχετε δει;

-Δεν ξέρω σήμερα που βρίσκεται.

Γιατί είχε κάποια προβλήματα με το πατριαρχείο μετά το ταξίδι του στην Ρωσία.

-Όχι, καθόλου, αυτά παρουσιάζονται έτσι από ανεύθυνους δημοσιογράφους. Κανένα πρόβλημα δεν έχει ούτε με το πατριαρχείο, το πατριαρχείο τον κάλεσε και ο πατριάρχης για να δουν τι γίνεται, για την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, έδωσε τις εξηγήσεις και στην επιτροπή και στον πατριάρχη. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αλίμονο, το πατριαρχείο έχει πραγματικά κόψει κεφάλια, ας το πω έτσι με την απλή γλώσσα, όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν το συζητάει και καθόλου και πολύ καλά κάνει. Είναι η κορυφή της Εκκλησίας, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πάρει καμία απόφαση, διότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο στο οποίο να δει κανείς ότι έκανε ο Εφραίμ ή ο Αρσένιος κάτι το παράνομο, δηλαδή αν το πατριαρχείο τιμωρήσει κάποιον που αγωνίζεται να διαφυλάξει την περιουσία της μονής, δεν οικειοποιήθηκε για ίδιο όφελος, τότε πλέον μετά όλοι θα λένε άστα καλύτερα να μην μπλέξουμε και θα διαλυθούν τα πάντα, το πατριαρχείο πολύ καλά πράττει.

Θα μείνετε σε όλη την διάρκεια της εκδίκασης;

-Βέβαια. Δεν το συζητώ».

Πηγή: Ο Χρόνος

αναδημοσίευση από: http://vatopaidi.wordpress.com

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel