Ζωηφόρος

Μια γυναίκα μπλόγκερ γράφει για το Βατοπέδι,

Μια γυναίκα μπλόγκερ

γράφει για το Βατοπέδι

Αντιγράφω τη σημερινή ανάρτηση στο blog  Sofias Homepage

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Γνωρίζω πολύ καλά από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου πως αυτό που θα γράψω παρακάτω δεν θα αρέσει σε πολλούς. Το blog όμως δεν απευθύνεται στους πολλούς όπως κάνει η τηλεόραση και τα άλλα ΜΜΕ και ούτε σκοπό έχει να διαμορφώσει απόψεις ή να φανατίσει αλλά απευθύνετε σε ανθρώπους που έχουν αναπτυγμένη την καθολική σκέψη και θέλουν να τα εξετάζουν όλα.

Σκοπός λοιπόν είναι η πληροφόρηση. Να κάνει όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν, να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτά που πιστεύουν κ ακολουθούν οι περισσότεροι. Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνετε σε όσους έχουν πολύπλευρη προσωπικότητα και ανέχονται να επεξεργαστούν κ άλλες πληροφορίες εκτός από αυτές που με σκοπιμότητα τους προσφέρουν κάποιοι. Αν δεν έχετε σφαιρική προσωπικότητα και ικανότητα να ακούσετε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά νομίζετε ότι ισχύει, σταματήστε την ανάγνωση εδώ. Τα υπόλοιπα θα είναι καθαρά χάσιμο χρόνου για σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ;

Η Μονή Βατοπεδίου δεν είναι ιδιωτικό αλλά ΔΗΜΟΣΙΟ ίδρυμα, κοινό κτήμα και περιουσία των Ελλήνων. Κάθε Μονή με την κινητή και ακίνητη περιουσία της εξασφαλίζει τα τρέχοντα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας, κτιριακών αναστηλώσεων, συντηρήσεων κειμηλίων, αλλά και μπορεί να επιτελεί ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚAI ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;

Η Μονή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και μετά την καταστροφή και ερήμωση της στις αρχές του 10ου αιώνα ανακαινίσθηκε από τους τρείς νέους κτήτορες Νικόλαο, Αθανάσιο και Αντώνιο. Εξαιτίας της μεγάλης λειψανδρίας που σημειώθηκε στο Άγιο Όρος μετά την δεκαετία του 1950 η Μονή περιήλθε σε μεγάλη παρακμή. Το 1990 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνετε Ηγούμενος ο ιερομόναχος Εφραίμ. Η μονή σήμερα αριθμεί 110 μοναχούς από 12 χώρες οι οποίοι δεν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. Οι μοναχοί ούτε προσωπικά συμφέροντα έχουν, ούτε άλλων τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ακτημοσύνης του μοναχού και της περιουσίας της Μονής του.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ;

Ενδεικτικά παλαιότερα η Μονή:

- Ιδρυσε την Αθωνιάδα Ακαδημία (1749) από την οποία εχει αποφοιτήσει κ ο Ρήγας Φερραίος

- 1921 σώζει από σφαγή τους κατοίκους των Βρασνων και του Σταυρού Χαλκιδικής πληρώνοντας το υπέρογκο ποσό των φόρων που αδυνατούσαν να καταβάλλουν στους Τούρκους.- 1922 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών η Μονή παραχώρησε αρχικά 62.000 και στην συνέχεια άλλα 38.000 στρέμματα για την εγκατάσταση των προσφύγων στις περιοχές της Θάσου και της Χαλκιδικής.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Η μονή ετησίως συντηρεί και προσφέρει:

- υποτροφίες φοιτητών

- βοήθεια σε άπορες οικογένειες

- ιατρική περίθαλψη απόρων

-αποφυλάκιση απόρων κρατούμενων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε σωφρονιστικά ιδρύματα

- απεξάρτηση ατόμων από τα ναρκωτικά

- οικονομική ενίσχυση μοναστηριών εκτός Ελλάδος

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ;

Η Μονή Βατοπαιδίου είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με δομημένη επιφάνεια 35.000 τ.μ., ενώ οι Σκήτες και τα Κελλιά που υπάγονται σε αυτήν έχουν δομημένη επιφάνεια 50.000 τ.μ.. από το 1990 μέχρι σήμερα έχει αναστηλωθεί περίπου το 1/3 της Μονής και δαπανήθηκαν 45 εκατομμύρια ευρώ.Στη Μονή διαφυλάσσονται 3.500 εικόνες, 2.200 χειρόγραφα, 350.000 έγγραφα, 40.000 παλαίτυπα ,πλήθος έργων τέχνης της χρυσοκέντητικής και της αργυροχρυσοχοΐας, κειμήλια πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, τα οποία πολλές δεκαετίες ήταν παραμελημένα και υποκείμενα στη φθορά. Έχουν ήδη κατασκευασθεί δύο νέα Σκευοφυλάκεια για την διαφύλαξη των κειμηλίων και έχει γίνει η συντήρηση των τοιχογραφιών Μανουήλ Πανσελήνου(1312 μ.Χ.) και άλλων εκατοντάδων φορητών εικόνων και χειρογράφων.

ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ: ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί το κυριότερο εναπομείναν (3%) εκτός Αγίου Όρους περιουσιακό στοιχείο που κληρονόμησε η Μονή από τους κτήτορες αυτοκράτορες, δωρητές και ευεργέτες της, αφού η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία είτε έχει κατά καιρούς δωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο είτε έχει καταπατηθεί.

Το 1994 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ξάνθης αμφισβήτησε τα δικαιώματα της Μονής επι της νησίδα Αντά Μπουρού της λίμνης Βιστωνίδας. Το θέμα ήλθε στο κατά νομό αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων που με ομόφωνη απόφαση το 1998 αναγνώρισε τα δικαιώματα της Μονής. Η κυριότητα της Μονής επι της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και νησίδων της είναι αδιαμφισβήτητη και νομικά πλήρως τεκμηριωμένη.

Όλοι οι τίτλοι της Μονής στην λίμνη Βιστωνίδα επικυρώνονται από χρυσόβουλλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, από φιρμάνια Σουλτάνων, συνοδικά έγγραφα και σιγίλλια Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία αναγνωρίζονται παγίως από τα ελληνικά δικαστήρια ως τίτλοι κυριότητος. Με τη σύσταση του ελληνικού κράτους τα δικαιώματα της Μονής επαναβεβαιώνονται από δύο γνωμοδοτήσεις των επιφανέστερων καθηγητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1922 κα ι το 1923.

Το 1924 το Ελληνικό Δημόσιο με νομοθετικό Διάταγμα δέχθηκε να του δοθούν από την Μονή 38.000 στρέμματα στην Χαλκιδική για την εγκατάσταση των προσφύγων και να παραμείνει όλη η λίμνη της Βιστωνίδας στη Μονή. Όλα τα παραπάνω στηρίζονται εκ νέου και βεβαιώνονται με την από 28-10-2008 γνωμοδότηση του καθηγητού του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Κονιδάρη. Οι τίτλοι αυτοί αναγνωρίστηκαν από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες Ξάνθης και Ροδόπης και οδήγησαν το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας να γνωμοδοτήσει ομοφώνως, ε τέσσερις(4) γνωμοδοτήσεις του σε διαφορετικά χρονικά σημεία από το 1998 ως το 2004, με διαφορετικές συνθέσεις και επί διαφορετικών Κυβερνήσεων, υπέρ της κυριότητος της Μονής.

Στις 5/11/2003 συζητήθηκε στο Πλημμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης η αγωγή της Μονής για τελεσίδικη διασφάλιση της κυριότητας της επί της λίμνης. Στις 25/6/2004 οι διάδικοι υπέβαλαν στο δικαστήριο κοινή δήλωση τους για την μη έκδοση αποφάσεως, γιατί εν τω μεταξύ στις 20/5/2004 το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων γνωμοδότησε ομόφωνα εκ νέου υπέρ της Μονής. Ακολουθώντας την πάγια πρακτική νομολογία, όταν οι διάδικοι από κοινού δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοση αποφάσεως, η Πρόεδρος δεν προέβη στην έκδοση αποφάσεως.

Η ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνιών εκτάσεων με άλλα ακίνητα προτάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για ικανοποίηση των τοπικών φορέων. Η Μονή δεν επιθυμούσε να ανταλλάξει την λίμνη Βιστωνίδα, όπως αυτό άλλωστε προκύπτει από το γεγονός ότι η Μονή είχε αναθέσει σε μελετητικές εταιρίες την εκπόνηση μελετών για την αξιοποίηση της λίμνης και της γύρω από αυτήν περιοχής. Η εκτίμηση της αξίας των εκτάσεων και της λίμνης αντατέθηκε απο το ελληνικό Δημόσιο στο αρμόδιο θεσμοθετημένο όργανο, το ΟΣΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών), που είναι ανεξάρτητο και δεν ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και έγινε με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα, χωρίς καμία συμμετοχή ή δυνατότητα επέμβασης της Μονής. Η επιλογή των προς ανταλλαγή ακινήτων έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΕΔ(Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου).

Το ολυμπιακό ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή «θρακομακεδόνες» δόθηκε στην Μονή όταν δεν κατέστη δυνατή η εγκατάσταση εκεί των υπηρεσιών του Υπουργείου Απασχόλησης, λόγω διαφόρων προβλημάτων που αφορούσαν το Υπουργείο.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ;

Επειδή έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος που προκαλεί αντιδράσεις και γενικότερα προσβάλει την αξιοπιστία της εκκλησίας και την γαλήνη των Ελλήνων, η Μονή με επιστολές της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης(23/9/2008) τον Υφυπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης(17/10/2008) η οποία κοινοποιήθηκε και στο Πρωθυπουργό(20/10/2008) και στον Υπουργό Οικονομικών(9/12/2008), πρότεινε την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο ΟΛΩΝ των ακινήτων που προήλθαν από τις ανταλλαγές με νομικές διευθετήσεις και ΔΕΝ απαιτεί από το Ελληνικό Δημόσιο την αναγνώριση της κυριότητας της επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Πηγή: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/07/351-mia-gynaika-mplogker-grafei-gia-to-batopedi.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel