Ζωηφόρος

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία δεν υποστέλλουν τον αγώνα»,

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία δεν υποστέλλουν τον αγώνα»

Την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου επισκέπτεται από σήμερα Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο κ. Δαμασκηνός θα προεξάρχει των λατρευτικών τελετών με αφορμή τη μνήμη των Τριών νέων Κτητόρων της Μονής Αγίων Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου οι οποίοι κατάγονταν από την Αδριανούπολη.

Επίσης, στην εορτή θα συμμετάσχει και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ζωγράφου.

Να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Δαμασκήνος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Εφραίμ και την αδελφότητα στην είσοδο της Ιεράς Μονής.

Εν συνεχεία μετέβησαν στο Καθολικό του Μοναστηριού, όπου τελέστηκε μια σύντομη δοξολογία παρουσία πλήθους πιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σεβασμιώτατε είναι μεγάλη χαρά μας, που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας, να  έρθετε εδώ για πρώτη φορά ως Μητροπολίτης Διδυμοτείχου. Ήρθατε για να προεξάρχετε στην πανήγυρη που κάνει κάθε χρόνο η Μονή, επί την μνήμη των τριών Κτητόρων αυτής Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου οι οποίοι κατάγονται από την Αδριανούπολη και που εκεί είσαστε επίσκοπος.»

«Χαιρόμαστε Σεβασμιώτατε, που οι Άγιοι Κτήτορες της Μονής Βατοπαιδίου μας συνδέουν με την Ιερά Μητρόπολη σας. Χαιρόμαστε που είστε σήμερα εδώ και προεξάρχετε της Θείας Λειτουργίας, διότι για εμάς είναι τιμή να τιμούμε τους Κτήτορες», πρόσθεσε ο γέροντας Εφραίμ.

Ακόμη υπογράμμισε, ότι «Το Άγιον Όρος αποτελεί το κέντρο της πνευματικότητος και το κέντρο της ασκητικής ζωής, ολόκληρης της Ορθοδοξίας.»

Τέλος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ προσέφερε στον κ. Δαμασκηνός εις ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο του, ένα αντίγραφο ενός δίσκου του σκευοφυλακίου της Μονής.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, τόνισε: «Για κάθε χριστιανό και για κάθε αρχιερέα η επίσκεψη στο Άγιον Όρος, είναι μια πρόκληση αλλά και συγχρόνως μια πρόκληση. Μια πρόσκληση για να έρθει να προσκυνήσει τον άγιο τούτο τόπο, όπου η Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου διεφύλαξε ανά τους αιώνας, και όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των αγίων μας ως πολύτιμος θησαυρός».

«Ως πρόκληση για να επαναπροσδιορίσει τυχόν τον προορισμό της ζωής του, προσεγγίζοντας την ζωή των πατέρων της Εκκλησίας, και την ασκητικότητα του Ορθόδοξου μοναχισμού», πρόσθεσε ο κ. Δαμασκηνός.

Εν συνεχεία τόνισε: «Συγκινούμε και χαίρομαι γιατί σήμερα ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Ηγούμενου γέροντος Εφραίμ, ευρίσκομαι εδώ εις την Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου. Γυρνώντας χρόνια πίσω θυμάμαι, όταν λαϊκός ακόμα και φοιτητής της Νομικής είχα έρθει εδώ στη Μονή Βατοπαιδίου, και με πολύ πίστη προσευχήθηκα στην Παναγία την Παραμυθία ώστε ο Θεός να μου δείξει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσω».

«Καθώς ερχόμουν και κατά την υποδοχή αισθάνθηκα ένα ρίγος, διότι θυμήθηκα αυτή την προσευχή που είχα κάνει τότε. Και πράγματι η Παναγία μου έδειξε τον δρόμο, και ειδικά η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας ήταν πάντοτε για μένα παρηγοριά, ελπίδα και παραμυθία στην ζωή μου», ανέφερε επίσης ο κ. Δαμασκηνός.

Σε άλλο σημείο της ομιλία τους, τόνισε, ότι «Πάντοτε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου συνδεόταν με την Αδριανούπολη δεν υπήρχε μια διακοπή σχέσεων, αλλά πάντοτε ήταν ζωντανή η παρουσία των Ανδριανουπολιτών και των Θρακών εδώ στην Ιερά Μονή».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, απευθυνόμενος προς τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου μεταξύ άλλων τόνισε: «Πανοσιολογιώτατε, και προσφιλέστατε αδελφέ, σας γνωρίζω από τα χρόνια που η αδελφότητα του γέροντα Ιωσήφ ησκείτο στη Νέα Σκήτη και παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια την πορεία της αδελφότητος. Μέσα από την ζωή μας, θα ήθελα ένα λόγο να πω, ότι ο Κύριος τα κατευθύνει όλα! Ο Κύριος είναι εκείνος ο οποίος παραχωρεί και κάποιους πειρασμούς στην ζωή μας, όμως αγαπητέ μου γέροντα να ξέρετε ένα πράγμα - Ζει Κύριος ο Θεός!»

«Ξέρετε άγιε Καθηγούμενε, ότι δεν είναι ένας λόγος τυχαίος, αλλά αυτό το λέω εξ’  ίδιας εμπειρίας. Δοξάζω τον Θεό διότι μέσα απ΄ όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς την σοφία του, διαπιστώνει ότι όλα αυτά είναι για το δικό μας καλό».

Επίσης τόνισε: «Εν κατακλείδι θα ήθελα άγιε γέροντα να χτιστεί ένας ναός των Κτητόρων της Μονής στη Μητρόπολη μας, για να ατενίζουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να την ευλογούν. Όχι μόνο για να χτιστεί μια εκκλησία, αλλά πάνω απ΄ όλα ως ένα σύμβολο, ότι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία δεν υποστέλλει τον αγώνα, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια σε όσους κατά καιρούς, όχι μόνο τους αλλοπίστους άλλα και στα κέντρα αποφάσεων που προσπαθούν και θέλουν να μειώσουν την παρουσία της Εκκλησίας της Ορθόδοξης μέσα σ΄ αυτό τον κόσμο».

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6792:-l-r&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel