Ζωηφόρος

Πατέρας Εφραίμ. Αθώος ή ένοχος;

Πατέρας Εφραίμ. Αθώος ή ένοχος;


Γράφει ο Economist

Την απάντηση θα την δώσει η ελληνική δικαιοσύνη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σ’ αυτήν αφού έχουμε όχι μόνο τους καλύτερους αεροπόρους αλλά και τους καλύτερους δικαστές στον κόσμο. Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον γέροντα και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που επηρέασαν αρνητικά πολλούς. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια συζήτηση που έκανα με κάποιον φίλο μου εκείνη την εποχή που η υπόθεση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Μου ανέφερε κάτι για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Του είπα αμέσως: “αυτό δεν είναι σκάνδαλο”. Και μου είπε έκπληκτος: “από τους δύο χιλιάδες ανθρώπους που έχω μιλήσει μόνο δύο, εσύ και κάποιος άλλος μου έχουν πει αυτό το πράγμα”. Όσοι έχουν γράψει ή πει κάτι θετικό για τον πατέρα Εφραίμ είναι άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει. Η δική μου προσέγγιση έχει τη δική της αξία διότι ούτε τον γέροντα είχα συναντήσει ποτέ, ούτε και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου έχω ποτέ επισκεφθεί.

Κάποιος γνωστός μου, μου είχε δώσει ένα cd με μια ομιλία του, δύο χρόνια περίπου πριν ξεσπάσει το υποτιθέμενο σκάνδαλο Βατοπαιδίου και όταν την άκουσα μου έκανε εντύπωση το πνευματικό ύψος του πατέρα Εφραίμ. Μπορεί να είμαι ένας απλός άνθρωπος αλλά δόξα τω Θεώ έχω τον κοινό νου για να αντιληφθώ το τι άνθρωπος είναι ο καθένας όταν τον ακούσω να μιλάει. Έτσι, όταν άρχισαν να τον κατηγορούν, ήμουν απολύτως σίγουρος ότι ο γέροντας δεν είχε πράξει τίποτα από όσα του καταμαρτυρούσαν.

Επιπλέον έβλεπα ότι αυτή η υπόθεση ξεκίνησε και γιγαντώθηκε μέσα από τα Μ.Μ.Ε.. Γνωρίζουμε όμως ότι οι οικονομικά ισχυροί του κόσμου αποκτούν τα Μ.Μ.Ε. για να ελέγχουν τον λαό. Ο πόλεμος εναντίον του Καραμανλή, η άνοδος του Γεωργίου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, η στήριξη των μνημονίων δεν έγιναν μέσα από τα Μ.Μ.Ε.; Γιατί λοιπόν να πιστέψω ό,τι λέγονταν μέσα από αυτά;

Έβλεπα και όλους αυτούς που τον κατηγορούσαν. Άνθρωποι με συγκεκριμένα γνωρίσματα. Άθεοι, αιρετικοί, υπάλληλοι οικονομικών συμφερόντων, μέλη απόκρυφων οργανώσεων που υπονόμευαν την εκκλησία, άνθρωποι που επεδίωκαν την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα με κάθε αθέμιτο μέσο. Δεν ήμουν ανόητος για να πιστέψω σε όσα έλεγαν.

Επειδή όμως όπως προανέφερα είμαι ένας απλός άνθρωπος και μπορεί από υπερηφάνεια να έσφαλα, αποφάσισα να ρωτήσω και κάποιον άνθρωπο που τον εκτιμούσα και που γνώριζε προσωπικά τον γέροντα Εφραίμ για να μου πει την άποψή του γι’ αυτόν και μου επιβεβαίωσε την ορθότητα των σκέψεών μου. Ανάμεσα στα άλλα μου είπε: “Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου έχει εκατόν είκοσι μοναχούς. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέα παιδιά με πτυχία, μεγάλη μόρφωση και καλλιέργεια. Είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να πήγαιναν δίπλα σ’ έναν απατεώνα”; Εμείς όμως βγάζουμε πολύ εύκολα συμπεράσματα για κάποιον που δεν τον γνωρίζουμε αφού είμαστε έξυπνοι, ενώ όλοι οι άλλοι που τον γνωρίζουν είναι ανόητοι!

Σήμερα, μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές και μετά από τόσους μάρτυρες οι ελάχιστοι που υποστήριξαν την αθωότητα του γέροντα επαληθεύθηκαν πλήρως αφού τίποτα το μεμπτό δεν προέκυψε για κανέναν.

Τι έπρεπε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση; Να κλέψει την περιουσία της Ιεράς Μονής; Προσωπικά δεν θα το έκανα. Όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία μας, επειδή η Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορα είχε πολλά κτήματα, η κυβέρνηση τα δήμευσε και τα μοίρασε στους ακτήμονες. Ακόμα και τα γίδια της Ιεράς Μονής τα βγάλανε σε δημοπρασία! Ο τσέλιγκας που τα απόκτησε τρελάθηκε αμέσως. Δεν είναι καλό πράγμα να παίρνεις από την εκκλησία. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα υπάρχει χάρη στην εκκλησία και όπως σύντομα θα δούμε η χώρα μας θα σωθεί πάλι χάρη στην εκκλησία. Πολλοί λένε η εκκλησία δεν πρέπει να έχει χρήματα! Αυτά να πάνε να τα πούνε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που σήμερα θα είχαν πεθάνει από την πείνα εάν δεν υπήρχαν τα γεύματα της εκκλησίας. Προφανώς αυτοί που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη θέλουν να έχουν χρήματα μόνο οι ισχυροί. Η εκκλησία χρειάζεται τα χρήματα για να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο. Ο Άγιος Βασίλειος έχτισε μια ολόκληρη πόλη, τη Βασιλειάδα, για τους φτωχούς, τους αστέγους, τα ορφανά, τις χήρες, τους αρρώστους και όσους είχαν ανάγκη. Με λεφτά την έχτισε και όχι με “αέρα κοπανιστό”.

Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση της κυβέρνησης, να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τίτλων των αγροτών, μέσω της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του δημοσίου. Δεν γνωρίζω όμως εάν κάποιοι σκόπιμα σύρανε την Ιερά Μονή σε αυτήν την ανταλλαγή για να δώσουν την αφορμή για την επίθεση εναντίον της. Είδα την εκπομπή τους “νέους φακέλους” του κυρίου Παπαχελά για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Ρώτησε τον επιθεωρητή που έλεγξε όλες τις ανταλλαγές αν έγιναν σύμφωνα με το νόμο και αν η αξία των ακινήτων ήταν μεγαλύτερη από την αξία της λίμνης και απάντησε ότι: “όλοι οι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση των ανταλλαγών έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο και ότι η αξία των ακινήτων του δημοσίου ήταν ανάλογη με την αξία της λίμνης”. Πού είναι λοιπόν το σκάνδαλο; Κατηγόρησαν τον Καραμανλή ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός με το επιχείρημα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτή την υπόθεση πρέπει από κάπου να κατευθύνονταν. Δημόσιος υπάλληλος είμαι. Υπήρχε περίπτωση ο οποιοσδήποτε να μου τηλεφωνούσε από το οποιοδήποτε πρωθυπουργικό γραφείο και να μου ζητούσε να κάνω οτιδήποτε παράνομο και να το έκανα; Και αν υποθετικά λέμε, το έκαναν ένα ή δύο, είναι δυνατόν να δεχόταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να παρανομήσουν;

Ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Βρέθηκε έστω ένα ευρώ να ξόδεψε ο πατέρας Εφραίμ για να αγοράσει μια καραμέλα για τον εαυτό του;

Και ας έρθουμε στο σήμερα. Ο Πούτιν έχει τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο. Μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον καθένα. Στο Άγιο όρος υπάρχουν αρκετοί άγιοι γέροντες και πολλά μεγάλα προσκυνήματα. Θα διακινδύνευε ο Πούτιν να καλέσει στη Ρωσία έναν γέροντα αμφιβόλου ηθικής; Και να δώσει την αφορμή σε πολλούς να τον κατηγορήσουν; Δυστυχώς, όμως, τρώμε χωρίς πολύ σκέψη ό,τι μας δώσουν!

Βλέποντας όμως τα πράγματα με καθαρό μυαλό και από μια απόσταση για να είναι η κρίση μας αντικειμενική και όχι υποκειμενική συνειδητοποιεί κανείς ότι όλος αυτός ο πόλεμος εναντίον της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου δεν μπορεί να έγινε για την αξία κάποιων ακινήτων του δημοσίου που ανταλλάχτηκαν. Ο Πατέρας Εφραίμ και η Ιερά μονή Βατοπαιδίου δεν ήταν ο στόχος αλλά η αφορμή. Οι στόχοι πρέπει να ήταν δύο. Ο πρώτος στόχος ήταν η εκκλησία. Ο δεύτερος ο Καραμανλής, γιατί προσέγγισε τους Ρώσους. Η Ελλάδα είναι η καρδιά του κόσμου. Το Άγιο Όρος όμως είναι το μυοκάρδιο. Χτυπώντας το μυοκάρδιο πετυχαίνεις μεγαλύτερη ζημιά. Και η ζημιά έγινε μεγαλύτερη γιατί οι βοσκοί ήταν άφαντοι. Ελάχιστοι εκείνη την εποχή στήριξαν το Γέροντα! Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι λύκοι είναι ελεύθεροι και κατασπαράσσουν τα πρόβατα. Και όταν τα πρόβατα διαμαρτύρονται προς τους λύκους για την πράξη τους αυτή, αμέσως βγαίνουν οι ιδιοκτήτες – εκπαιδευτές των λύκων και μαλώνουν τα πρόβατα γιατί προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των λύκων. Από κανέναν για τα δικαιώματα των προβάτων δεν ακούω! Και μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Κυρίου: “Εγώ είμαι ο καλός βοσκός. Ο καλός βοσκός βάζει τη ζωή του για τα πρόβατα. Αλλά ο μισθωτός, και που δεν είναι βοσκός, αυτός που τα πρόβατα δεν είναι δικά του, βλέπει τον λύκο να έρχεται κι αφήνει τα πρόβατα και φεύγει, κι ο λύκος τ’ αρπάζει και σκορπίζει τα πρόβατα”. Και μου δημιουργείται η εξής απορία: Ο Θεός έχει αφήσει βοσκούς για να φυλάνε τα πρόβατα. Μήπως αυτοί δεν είναι βοσκοί αλλά μισθωτοί; Και μεγαλώνει η απορία μου όταν βλέπω τους βοσκούς να ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των λύκων! Μόνο την απορία μου εκφράζω, τίποτα περισσότερο. Πρέπει να τονίσω όμως ότι κατά την πρόσφατη φυλάκιση του γέροντα Εφραίμ πολλοί άνθρωποι κληρικοί και λαϊκοί του συμπαραστάθηκαν. Η εκκλησία έδειξε ότι άρχισε να ξυπνάει από το λήθαργό της.

Σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει την κακία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πατέρας Εφραίμ. Πέσαμε όλοι πάνω του να τον κατασπαράξουμε χωρίς να τον ξέρουμε. Όταν όμως πετάμε βέλη και ακόντια εναντίων αθώων ανθρώπων αυτά γυρίζουν πίσω σε εμάς που τα πετάξαμε. Και αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται. Ας μετανοήσουμε και ας αδιαφορήσουμε για τους άθεους και τους πληρωμένους γραφιάδες. Ας γράφουν ό,τι θέλουν, ας εξοργίζονται όσο θέλουν και ας γελάνε όσο θέλουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην περιοχή μας παίζονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι ισχυροί του κόσμου έχουν διαλύσει χώρες που δεν έχουν ούτε το ένα χιλιοστό της οικονομικής και γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτοί που μας βάλανε στο σωλήνα που συνεχώς στενεύει και που δεν έχει άνοιγμα στην άκρη δεν είναι άνθρωποι του Θεού. Ξέρουμε επίσης ότι μας έχουν φέρει στο σημείο όπου μπροστά υπάρχει γκρεμός και πίσω ρέμα. Και εκεί ακριβώς βασίζονται. Πολλοί λένε στη χώρα μας ότι η σωτηρία μας είναι ο γκρεμός και άλλοι λένε ότι είναι το ρέμα. Εμείς όμως θα διαλέξουμε να προσεγγίσουμε το Θεό. Όσο πιο κοντά του είμαστε τόσο πιο κοντά είμαστε και στο θαύμα. Η Μεγάλη εβδομάδα άρχισε. Ας κάνουμε μια πνευματική στροφή και ας παρακαλέσουμε τον Θεό και τη χώρα μας να σώσει και να αναδείξει ηγέτη που θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στο θρόνο της.

Έχουμε επίσης καθήκον να πάμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να ψηφίσουμε. Ανθρώπους όμως που αγαπούν τον Θεό και την πατρίδα. Και να μην ακούσουμε τα κελεύσματα όλων αυτών των άθεων που λένε ότι θα μας σώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί είτε μας κοροϊδεύουν, είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Άθεοι εναντίων άθεων! Αυτά είναι για γέλια και για κλάματα! Ακόμα και αν συμβεί αυτό θα είναι σαν ένα μικρό αρπαχτικό να κινηθεί εναντίον ενός μεγάλου. Το μεγάλο θα κατασπαράξει το μικρό. Ας μην τους επιτρέψουμε λοιπόν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Γιατί εκτός από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη υπάρχει και η σωτηρία που θα ανατείλει μέσα από το θαύμα του Θεού. Αμήν.

Πηγή: http://olympia.gr/2012/04/09/%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bc-%ce%b1%ce%b8%cf%8e%ce%bf%cf%82-%ce%ae-%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%82/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel