Ζωηφόρος

Ελληνικό κουτόχορτο, του Αχιλλέα Πατσούκα,

Ελληνικό κουτόχορτο

του Αχιλλέα Πατσούκα


Η παράθεση δεξίωσης προς τιμήν του εκάστοτε Ρώσου πατριάρχη την «Κυριακή της Ορθοδοξίας» στην Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα, μια παράδοση 19χρόνων έμελε να γκρεμιστεί. Με ιδιαίτερα κομψό τρόπο το Ρωσικό Πατριαρχείο μας ενημέρωσε πως ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και η συνοδεία του δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Η αιτία δεν βρίσκεται στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να προφυλακίσει τον ηγούμενο Εφραίμ, αλλά στην επιλογή του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη του στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Όπως ίσως θυμάστε λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, ο Ρώσος πατριάρχης με επιστολή του προς τον κ. Κάρολο Παπούλια, αφού του ξεκαθάριζε πως δεν παρεμβαίνει στο αμιγώς δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, του ζητούσε αν γίνεται και εφόσον μπορεί, να δει με επιείκεια το ζήτημα της προφυλάκισης, το οποίο σύμφωνα με τον Ρώσο ιεράρχη αποτελεί ένα πολύ σκληρό μέτρο. Το γεγονός εκείνο που εξόργισε τον Ρώσο Πατριάρχη ήταν η απόφαση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να μην απαντήσει ποτέ στον κ. Κύριλλο επιλέγοντας να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Γραμματέα της Προεδρία της Δημοκρατίας και πρώην συνταξιούχο πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Γεωργίου, ο οποίος και ανέλαβε να απαντήσει στην ρωσική πλευρά.

Αυτό που εξηγεί το Ρωσικό Πατριαρχείο είναι πως από την πλευρά του δεν θα υπήρχε η παραμικρή δυσαρέσκεια εάν ο κ. Κάρολος Παπούλιας μέσα από έστω τρεις τυπικές γραμμές τους είχε δώσει μια οποιαδήποτε απάντηση: Ακόμα και το «δεν σας πέφτει λόγος για το τι γίνεται στην χώρα μας». Αν και ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να μοιράζεται δημόσια τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες του, ουδέποτε έκρυψα την αρνητική εικόνα που έχω για το πρόσωπο του κ. Εφραίμ. Ανοικτά επίσης διαφώνησα μέσα από την Καθημερινή και με την απόφαση του κ. Κύριλλου να γράψει επιστολή προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, γιατί εκτός από υπερβολική, πίστευα και πιστεύω, πως με εκείνη του την ενέργεια άθελα του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στον ηγούμενο του Βατοπαιδίου.

Ακόμα πιο λανθασμένη υπήρξε η στάση του κ. Κάρολου Παπούλια. Ασχέτως με το αν θεωρείς «Άγιο» ή «Διάβολο» τον Εφραίμ, όταν λαμβάνεις μια επιστολή από τον προκαθήμενο της πολυπληθέστερης ορθόδοξης εκκλησίας στον κόσμο, ο οποίος σημειωτέον από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην χώρα μας, έδωσε διαταγή προς όλες τις μητροπόλεις της Ρωσίας καθώς και στους ολιγάρχες να συγκεντρώνουν σε εβδομαδιαία βάση χρήματα για τα συσσίτια στην Ελλάδα, οι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας υπαγορεύουν να δώσεις έστω μισή απάντηση. Με τον κ. Κύριλλο να μιλάει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο τηλέφωνο και τον «Τσάρο» να είναι ενήμερος για όλα τα εκκλησιαστικά θέματα, καλό θα είναι, όταν ο κ. Κ. Παπούλιας δίδει συνεντεύξεις, όπως αυτή που πρόσφατα παραχώρησε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, να μην λέει τόσο εύκολα «πόσο πολύ εκτιμάει και σέβεται τον ρωσικό λαό», καθώς στην Ρωσία εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να τρώνε το ελληνικό κουτόχορτο που τους σερβίρουμε!

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=13278

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel